eating-spiders-in-your-sleep-ealuxe-study-article

Fabels die iedereen gelooft maar niet waar zijn

Je kan een kind van alles wijs maken. Zo gaan fabels van generatie op generatie, en dat dan zo lang dat mensen niet meer weten wat nou eigenlijk echt waar is. Wat nou als wij die generatie kunnen zijn die een aantal van die fabels kunnen ontkrachten, zodat de volgende generatie er niet besmet mee raakt? Als bewijs dat je bent voorgelogen in je jeugd hebben wij er hieronder een aantal  op een rijtje gezet.

Van spinazie eten word je sterk

_3eec3906-8c49-11e6-ab9c-d7a7622475ab

Toen er voor het eerst onderzocht werd hoeveel ijzer er zit in spinazie maakte een wetenschapper een domme fout. Hij zette de komma per ongeluk een cijfer te ver naar rechts, waardoor het leek alsof er tien keer meer ijzer zat in spinazie.  Toen bleek dat dit fout was, was het al te laat.

Chocola zorgt voor puistjes

Uit een Amerikaans onderzoek blijkt dat het helemaal niet nodig is om mensen met acne of puistjes een chocola-vrij dieet voor te schrijven. Er is geen enkel bewijs dat je van chocola eten (meer) puistjes krijgt.

TV kijken is slecht voor je ogen

TV

Er is geen onderzoek waaruit blijkt dat mensen blijvende schade aan hun ogen overhouden door veel TV kijken. Het geldt eigenlijk voor alle beeldschermen. Het enige wat er kan gebeuren is dat je droge ogen krijgt omdat je minder knippert, omdat je ogen voor een langere tijd op een punt gericht zijn.

Piraten dragen een ooglapje omdat ze een oog missen

Christmas_Who_002

In elke piratenfilm zie je minstens één piraat met een zwart lapje over zijn oog, en wat iedereen dan denkt, is dat er achter dat lapje een verminkt oog zit. Dit is niet waar. Piraten droegen een ooglapje zodat zij een goed zicht hadden wanneer ze een scheepsruim binnendrongen. Het ene oog was al gewend aan het donker door het ooglapje, waardoor piraten gelijk goed konden kijken in het donker.

Niet zwemmen na het eten

Iedereen weet nog wel vroeger op vakantie wanneer je net hebt gegeten, je gelijk weer het zwembad in wilde duiken. Dit mocht niet omdat je ouders beweerden dat je niet mocht zwemmen met een volle maag. Er is nooit bewezen dat je na het eten een uur moet wachten voordat je het water in kan. Misschien is dit een regel voor Olympische zwemmers, maar rest van de mensen die gewoon willen afkoelen in het water hoeven zich geen zorgen te maken.

Je slikt jaarlijks gemiddeld x aantal spinnen door in je slaap

eating-spiders-in-your-sleep-ealuxe-study-article

We hebben het allemaal weleens gehoord of gelezen: ‘Uit onderzoek slik je gemiddeld x aantal spinnen door in je slaap’. Dit is onzin. Er is geen reden voor spinnen om een vreemd gat in te gaan.

Wortels eten is goed voor je ogen

Dat konijnen de beste ogen hebben omdat ze wortels eten is complete onzin. Wortels zijn uiteraard groenten die gezond voor je zijn. Ze bevatten veel Vitamine A, maar hebben niks te maken met het verbeteren van je ogen.