A009759-R1-26-26A

Fresku en Mocromaniac brengen de Juice

Op het eerste oog lijkt een samenwerking tussen MocroManiac en Fresku niet héél logisch. MocroManiac afkomstig uit Kraaiennest, de Bijlmer, Amsterdam – staat bekend om zijn scherpe bars en zijn vermogen om elke 101 Barz sessie te vermorzelen. Aan de andere kant heb je Fresku met sociaal bewuste, emotionele en doordachte raps. Een combinatie die ik niet heel snel zag aankomen maar toch was ik onderweg naar Hotel Droog waar het interview plaatsvond.

“Welkom man, bedankt voor het komen” begint Fresku. Helemaal boven in het hotel zitten de 2 rappers in een prachtige suite van het hotel. Het is alweer hun derde en laatste persdag en dat straalt er ook wel een beetje vanaf. De zon is naar ieders verbazing flink aanwezig en dat is te merken aan de temperatuur in de kamer. Nog voordat het interview echt begint, roept Fresku al grappend door de kamer: “Geen vragen meer over Witlof eh, dit is onze derde persdag. Jullie moeten onderhand wel met wat beters komen.”

Familieband

Aangezien ik wel een aantal vragen had voorbereid over Witlof moest ik toch mijn gameplan een beetje aanpassen. De heren besloten maar te beginnen met eten en het gesprek kwam langzamerhand op gang, met als begin het begin: hoe het album uberhaupt tot stand is gekomen.“We hadden een bungalowtje gehuurd, er waren volgens mij 20 beats ofzo. we hadden niet heel veel muzikale keus om ergens heen te gaan. We drukten op die spatiebalk, wat hebben we? Ok.. wat gaan we hier mee doen? Bepaalde beats zijn niet die de typische MocroManiac of Fresku beat. Maar we hebben wel geprobeerd zo Fresku en MocroManiac mogelijk op die beats te komen,” aldus Fresku.

Klinkt allemaal heel natuurlijk, maar ik vroeg me toch af: hoe komen MocroManiac en Fresku bij elkaar om een heel album te doen? Het is niet echt een combinatie die ik een aantal jaar geleden had voorspeld. Ik ken MocroManiac als iemand met een uitgesproken karakter, geen blad voor de mond en gewoon rauw, van de streets. Aan de andere kant is dan Fresku, meer een soort van vrijheidsstrijder. Twee verschillende soorten karakters maar toch zo op elkaar ingespeeld.

Mani was tot nu toe aardig op de achtergrond gebleven tijdens het gesprek. “We zijn wel verschillend qua karakter. Maar hij is een goed persoon, snap je wat ik bedoel? Je hoeft niet hetzelfde te zijn om met elkaar te kunnen opschieten. Juist niet” zegt de rapper uit het niets. Fresku vult hem aan: “Ja maar je moet het zo zien, ik ben bijvoorbeeld anders dan al mijn neven. En met neven bedoel ik mensen die dicht bij mij staan. Maar toch, die liefde is er wel snap je. En dat is er gewoon, en daar gaat het uiteindelijk om. Dat je in een ruimte kan zitten met je familie en niet het gevoel hebt dat je je moet schamen voor een kant van mij of wat dan ook. Maar dat je je gewoon thuis voelt bij iemand, en dat hebben we wel echt bij elkaar man.”

A009759-R1-07-7A

Spelen met woorden

Ik was er onderhand achter gekomen dat de twee karakters van de rappers wel goed bij elkaar passen. Maar toch blijft de manier waarop de boys beide rappen een groot verschil. Fresku stipt dat aan. “Kijk ik ben iemand, ik gebruik taal op de klassieke manier. Dus af en toe zul je een ‘de of het fout’ bij me horen, maar ik ben die nigger, ik ga daar van balen als ik het terug hoor. Mani is vrij met taal, hij kent helemaal geen dogma’s, er zijn niet echt regels. Bijvoorbeeld de titel ‘Witlof’ komt van Mani, de titel ‘Fraude’ komt van Mani. Waarom? Omdat hij taal gebruikt op een vrije manier.”

“We brengen gewoon sappige shit klaar”

“Dit album was ook anders voor mij” zegt Fresku die al eerder 3 succesvolle platen uitbracht onder Top Notch. “Ik ben iemand, normaal als ik een album maak, zit de studio vol met post-its, blaadjes, lijnen naar concepten, hersenscheten, die uiteindelijk allemaal samen moeten vallen en een verhaal moeten vormen. Het enige waar ik me dit keer op richtte waren de beats en Mani, en andersom ook. En dat was veel organischer. Er was nooit een moment dat we dachten dat we het goed moesten uitdenken. Het ging echt om die juice. We brengen gewoon sappige shit klaar.”

Dit is iets wat me ook meteen opviel bij het luisteren van de plaat. Normaal gesproken is een Fresku-plaat een soort van boek waar je van begin tot eind aan de hand wordt genomen, maar deze keer was het wat luchtiger en wat meer onsamenhangend –  iets waar de kwaliteit zeker niet onder geleden heeft. Zonder dat ik er teveel bij stil kan staan vervolgt Fresku zijn verhaal. “Mani doet dat, weet je. En dat was iets wat ik allang ambieerde om eerlijk te zijn. Maar niet iedereen kan dat bij mij losmaken. Heel veel mensen doen dat ook op gevoel, bijvoorbeeld een Ronnie Flex is ook iemand die doet alles op gevoel doet. Maar hij kan dat bij mij niet losmaken, in de zin van dat het mij ook inspireert om het te gaan doen. Mani is de enige guy waarin ik mezelf zo spiegel dat het wel kan. Muzikaal hebben we gewoon hetzelfde DNA.”

A009759-R1-21-21A

Witlof

Het interview gaat tot dan toe zijn gangetje, de mannen eten nog steeds kip en spareribs en de zon schijnt nog steeds fel naar binnen. “Broer, neem alsjeblieft wat kip. Ik weet niet of je zo zweet doordat de zon schijnt of doordat je die kip hele tijd voor je ziet,” zegt Fresku nadat ik voor de derde keer een stuk kip van hem weiger. Kijkend naar me blaadje zie ik het woord “witlof” staan, en ik besloot toch in te haken op het onderwerp. “Je had eerst de track ‘Zo Doe Je Dat’ gemaakt, vind je dat die boodschap is opgepakt?” vraag ik voorzichtig. “Absoluut, en dat kunnen we niet ontkennen. Wat het ook moeilijk maakt eh” – Fresku zoekt even naar de juiste woorden en vervolgt – “je wilt die guy zijn die dat soort dingen voor elkaar krijgt en discussies los peutert en aan de andere kant moet je wel een balans proberen te vinden. Ik ben een veelzijdige guy weet je en ik wil nooit dat één kant van mij de andere kant buiten sluit.”

“Op het moment dat ik ‘Zo Doe Je Dat’ dat dropte was ik bang dat alles daarover zou gaan en de rest in de schaduw daarvan zou vallen. Dat is precies wat er is gebeurd met mijn album. Mijn derde album is mijn beste plaat, al mijn fans vinden dat, hetzelfde geldt voor de mensen om me heen. Maar ondertussen is dat wel de plaat die niks aan prijzen heeft gepakt. Waarom? omdat alles in de schaduw stond van ‘Zo Doe Je Dat’. Je probeert verantwoordelijkheid te pakken daarin maar het gaat je ook dingen kosten. Het enige wat voor mij telt, is dat je ziet dat het dingen beweegt. Oké, misschien pak ik geen prijzen, maar er hebben wel veel jongens prijzen gepakt en aandacht gepakt dankzij die track. Eigenlijk moet je gewoon puur kijken naar, op een moment dat je voelde dat je het moest beschrijven, waarom heb je dat gedaan? En dat is gelukt, daarin zijn we geslaagd.”

“Kijk Frisse is wel een rapper die dat soort dingen aankaart maar die lijn Witlof was gewoon keihard, en helemaal niet om commotie te zoeken.”

“En was ‘Witlof’ geen vervolg omdat je nog meer die message wou overbrengen?” vraag ik aan Fresku, maar Mani onderbreekt “Fresku heeft niet eens dat idee van ‘Witlof’ verzonnen. Ze schuiven ‘Witlof’ naar hem en kaatsen het naar ‘Zo Doe Je Dat’, maar ik weet dat hij niet aan dat heeft gedacht. Kijk Frisse is wel een rapper die dat soort dingen aankaart, maar die lijn Witlof was gewoon keihard, een beetje dubbelzinnig ook. En daarom hebben we gewoon de gepaste teksten erbij gebruikt en de track gemaakt. Eigenlijk dus helemaal niet om commotie te zoeken.”

MocroManiac

Mocro Maniac is al een aantal jaren actief in de scene, eerst als onderdeel van het collectief ‘Hydroboyz’ en daarna als solo artiest. Maar nog nooit is er een ‘echt’ een MocroManiac album verschenen. Ik vertel hem ook, dat ik voor veel mensen kan spreken als ik hem vertel dat we met smart wachten op een echt MocroManiac soloproject. Mocro komt ook over als een guy die zich niet echt veel aantrekt van wat mensen over hem denken, ik vroeg me dus ook af of hij enige druk voelde bij het maken van dit album. “Nee man, het is gewoon redelijk easy gegaan. Ik voelde helemaal geen druk, heb daar niet eens over nagedacht. Het hele project was zo natuurlijk gegaan dat ik me daar niet eens bij stil stond. En ik denk dat dit project juist goed was voor me, want het is toch weer iets wat ik uitbreng. Ik ben toch wel een beetje stil geweest de laatste tijd, terwijl ik wel gewoon bezig ben weet je. Dus ik zie dit als een project om naar me album toe te werken. En don’t worry man, mijn eigen album is in de making. Nu heb ik dan dat album met Fresku, maar alles gebeurt met een reden. Dus nee man heb me daar nooit druk om gemaakt. Als je weet als rapper wat je kan geven en gaat geven, dan maak je je niet druk.”

“Het heeft lang geduurd in mensen hun ogen, dus ik ga jullie niet teleurstellen dat mogen jullie weten”

Dus er zit naast het aankomende album ‘Juice’ ook een nieuw Mocro Maniac solo project aan te komen. “Wat voor sound kunnen verwachten” vraag ik aan Mani. “Stray Bullets sound man, dat zijn de producers van de plaat. Kijk, mijn sound wordt bepaald door de beat, maar ik ga wel proberen met andere sounds te komen. Maar het blijft gewoon MocroManiac net als altijd. Ik wil er liever niet veel over kwijt, want ik wil mensen gewoon verrassen als het komt en niet teveel praten. Het gaat honderd procent vallen, dat is wat je moet weten. Het is ook gewoon ook tijd om me shit te droppen weetje, het heeft lang geduurd in mensen hun ogen, dus ik ga jullie niet teleurstellen. Dat mogen jullie weten.”

A009759-R1-11-11A

Film

De kip is inmiddels op, en het einde van het interview nadert, ik besloot af te sluiten met wat er voor de heren na dit project aan zit te komen. Maniac vertelde net al dat zijn album in de maak is maar Fresku zoekt het toch in een andere hoek. Fresku is iemand die zich altijd heel creatief heeft geuit in zijn videoclips op het gebied van typetjes spelen en dergelijke. Hij zou in de toekomst ook echt door willen breken in de filmindustrie, iets wat hij tot nu toe zijn grootste frustratie noemt. “Films… don’t even get me started,” begint de rapper uit Eindhoven. “Dat is op dit moment mijn grootste frustratie. Je hebt me alleen gezien met kleine rolletjes hier en daar. Ik heb ook heel lang geprobeerd mijn acteurkant te laten zien in mijn videoclips, omdat ik dacht dat het me zou helpen om mezelf als acteur neer te zetten. Uiteindelijk heeft dat ook niet echt geholpen vond ik. Dus ja man, film is mijn grootste frustratie.”

“Film is op dit moment mijn grootste frustratie”

Hij vervolgt “Ik probeer nog steeds daar op te bouwen, maar het is echt een frustrerende wereld snap je. Los daarvan zal ik het wel blijven proberen. Ik hoop een keer zelf een film te kunnen schrijven. Dat is waar ik nog een beetje hoop heb. Op deze manier kan je niet in een situatie gegooid worden dat je iets moet spelen waar je niet achter staat. Kijk het is niet dat ik geen rollen krijg, ik had gister nog iets van een castingbureau binnen gekregen, maar je speelt wel altijd een nigga. Je speelt geen mens. Je speelt die stonede buurjongen weet je, en dat is niet wat ik wil man. Het beste wat ik kan doen is het bespreekbaar maken en zorgen dat iedereen gewoon die kansen krijgt.”

Tekst: Jeffrey Verwey

Beeld: Vincent King