anticonceptiepil-maakt-jaloerser

Gebruik van omstreden anticonceptiepillen aan banden gelegd

De pil: het blijkt een anticonceptiemiddel dat niet helemaal vrij is van gezondheidsrisico’s. Mogelijk 77 vrouwen overleden de afgelopen 25 jaar na het gebruik van omstreden anticonceptiepillen. Dat blijkt uit onderzoek van bijwerkingscentrum Lareb.

Pillen die sinds de jaren 80 op de markt zijn, zorgen voor een verhoogd risico op trombose en embolie. In 2013 ontstond er ook al veel ophef over pil Diane-35, toen bleek dat er mogelijk vrouwen zijn overleden door het slikken van die pil.

Het AD vroeg cijfers op bij Lareb waaruit blijkt dat er flink wat sterfgevallen samenhangen met het gebruik van de pil. Naast Diane-35 gaat het om ‘risicopillen’ als Marvelon en Yasmin. ‘Het zijn meldingen waarbij men vermoedt dat het overlijden een gevolg is van de bijwerkingen van anticonceptiepillen’, vertelt Agnes Kant, directeur van Lareb, aan het AD.

Inmiddels is Diane-35 uit het basispakket geschrapt en wordt het alleen nog voorgeschreven aan patiënten voor wie het bedoeld is (acne-patiënten en patiënten die laste hebben van overbeharing). Daarnaast zijn artsen en vrouwen zich bewuster van de risico’s van dep pil. Kant: ‘De kennis is goed onder de aandacht gebracht en dat heeft gewerkt. Artsen en vrouwen kunnen nu een goede afweging maken.’

BRON: AD