ginny (6)

Ginny legt de magie van Vacature Via Ginny uit

De banenmarkt: voor de een het walhalla voor het ego en voor de ander een onuitputtelijke bron van pessimisme – voor de fanatiekelingen een verslaving, voor de sterveling gewoon hun brood. Ik ga langs bij Ginny Ramkisoen, zowel bakker als therapeut binnen de creatieve sector van deze branche – kneden, luisteren, toespreken, klaarmaken, enfin: je gaat het wel snappen.

In 2013 gaf zij de Facebookpagina voor haar netwerk een upgrade tot een professionele organisatie die inmiddels bekend staat als het leukste banenplatform van Nederland voor mannelijke en vrouwelijke starters, young professionals of al doorgewinterde creatieven tussen de 19 en 34 jaar: Vacature Via Ginny. Een plek waar (creatieve) bedrijven zoeken naar (creatieve) mensen en vice versa.

Het informele koekje zette de toon en semi-gewapend met een glas water nam ik met de banenguru plaats aan een decoratietafeltje bij het raam. Eens kijken hoe zij het er vanaf brengt in een “sollicitatie”. Mijn eerste vraag luidde dan ook zonder te blinken of ze zichzelf in een minuut kon voorstellen aan onze lezer.

Verbaasd over het feit dat ze haar totale menszijn ter plekke even samenvattend moest gaan formuleren vroeg ze om zichzelf wat extra tijd te verschaffen: “Moet ik dan mezelf omschrijven?”. Nadat ik instemmend ‘ja’ knikte antwoordde ze. “Ik ben Ginny, ik denk een heel vrolijk grappig mens die graag gebruik maakt van flink wat zelfspot en dit ook laat doorschemeren binnen een functie en bedrijf, of haar eigen bedrijf. Want ik vind dat mensen zich al heel snel serieus nemen en dat dit allemaal wel wat losser mag. Toch ben ik ook heel streng voor mezelf, ik leg de lat heel hoog. Als je de lat medium hoog legt zal je waarschijnlijk niet heel veel andere dingen gaan meemaken”.

Wanneer ze haar betoog vervolgt met de mededeling dat ze weet wat ze wil, niet op haar bekkie is gevallen en meent een pittige tante te zijn onderbreek ik haar: “Ja, ik zei het al toen we hier heenliepen, dat ik al dacht dat we een pittige tante zouden spreken. Om het feit dat je succesvol en ondernemend bent”. Ginny lacht terwijl ze mij bedankt, waarna ze aangeeft dat zij zichzelf niet perse succesvol vindt, maar dat het leuk is dat ik het opmerk. Ik probeer het vervolgens enigszins af te vlakken door stellen dat ik het ook maar van internet heb, hoor.

Toch maar even verklarend stelt Ginny dat ze ook maar gewoon haar passie heeft gevolgd: “En dat is vooral muziek, maar ook mensen aan elkaar koppelen. En ik denk als je – en dit klinkt zo corny – dat als je je passie volgt, dat je op een gegeven moment wel op het juiste pad terecht komt. One way or the other”.

Ik vraag haar als expert naar de tips en tricks om jezelf te omschrijven en voor te stellen voor serieuze doeleinden.

Nou, de allerbeste tip die ik iedereen kan geven is: bereid jezelf goed voor. Dus in dat geval had ik misschien zelf ook kunnen denken: ‘Oké, wie ben ik?’ Ik heb al vaker interviews gegeven, maar ik ging er niet van uit om mijn eigen voorstelrondje te doen. Terwijl ik weet wie ik ben, wat ik wil en wat ik kan. Maar het is altijd lastig als je on the spot wordt gezet.’

ginny (3)

Op mijn gemak door haar pure overkomen ben ik vergevingsgezind. Ik leg haar uit dat ik uit betrouwbare bron heb vernomen dat haar bureau voortkomt uit een groot netwerk. Nieuwsgierig naar het ontstaan van Ginny’s wereldje vroeg ik of ze dan echt zo leuk is.

“Ha ha. Dat komt denk ik uit mijn interesse voor mensen. Ik zeg ook bijvoorbeeld altijd als ik mensen netwerktips geef: maak van tevoren geen lijst met mensen die je moet en zal spreken, want dan komt het super geforceerd over. Mijn netwerk is op een natuurlijke manier ontstaan omdat ik naar enorm veel borrels ben gegaan waar ik met mensen aan de praat raakte. Omdat ik zag dat ze een blauwe tas hadden die ik vet vond en daar iets over zei. Wegens mijn nieuwsgierige aard kom ik er snel achter wat iemand beweegt, waarna ik denk: ‘hey ik weet toevallig een bedrijf die zo iemand zoekt’. Zo is dat gegaan, heel organisch. Ook herhalen is key – zorg dat je mensen blijft zien. Dan onthouden ze je gezicht.”

De ginny-way-of-business is gewoon dat je gewoon moet doen wat je echt tof vindt en waar jij je goed bij voelt.

Wat dat betreft is Ginny inderdaad overal te zien. In de Quote werd zij al eens neergezet als businessbabe. Omdat business best wel een serieuze lading heeft vraag ik haar hoe het kan dat zij zelf nooit de intentie heeft gehad om haar Facebookpagina om te zetten in een bedrijf.

“Naja dat is ook gewoon weer iets dat zo ontstaan is. Ik had het opgezet en het was gewoon in een gat-in-de-markt-moment. Destijds waren de banenplatformen niet leuk opgemaakt en er was geen platform waar alle creatieve banen werden verzameld. Eigenlijk was het een Facebookpagina totdat mensen/bevriende bedrijven die daar een vacature op plaatsten zeiden van: ‘We vinden het leuk dat we al personeel via jou hebben gevonden voor niets, maar je kunt hier natuurlijk ook gewoon je geld mee verdienen’. Vandaar de natuurlijke ontwikkeling, er ging niet echt een gedachte of strategie aan vooraf. De ginny-way-of-business is gewoon dat je gewoon moet doen wat je echt tof vindt en waar jij je goed bij voelt.”

De ginny-way-of-business, oké. Iets zei me dat het arbeidsbureau wegens dit persoonlijke aspect zulke grote stappen heeft kunnen maken. Vandaar dat ik Ginny de vraag stelde hoe zij zich onderscheidt en waarom men het liefst van haar platform gebruik maakt. Ginny wijst inderdaad op het persoonlijk zijn:

“Ik denk gewoon de manier waarop wij klanten en kandidaten benaderen. Gewoon vanuit een persoonlijke, gezellige, grappige tone of voice – in plaats van formeel van bedrijf naar kandidaat te praten. We zijn gelijk bij Vacature Via Ginny. In veel gevallen hebben bedrijven een personal touch. Maar dit is vanuit mijn persoon ontstaan, dus dat persoonlijke, dat hebben we nooit de deur uit gedaan. Het is eigenlijk alsof je raad krijgt van een hele goede vriend. Ik denk eigenlijk ook wel dat we dit op een goede natuurlijke manier kunnen overbrengen, omdat dat gewoon is hoe we zijn”.

ginny (4)

Vacature Via Ginny hanteert dus een informele aanpak, waardoor ik mij sterk afvraag hoe je iemand dan businesswise op de juiste plek kunt krijgen. Ik laat Ginny het proces van haar matching-succes uitleggen door te vragen hoe ze aan de benodigde informatie en inzichten komt. Ze stelt dat ze gewoon de geijkte wegen bewandelt; “Zoals een CV of video opvragen, een email motivatie, bellen en afspreken met mensen plus een stukje feeling”.

Tegenwoordig heb je apps waarmee je kunt swipen, soort van tinderen voor de job

Preselectietools als een CV en een motivatiebrief klinken mij behoorlijk stiff, ik vraag haar of dit niet al een beetje ouderwets is? Ze is het er wel mee eens: “Ja, dat is wel ouderwets, tegenwoordig heb je apps waarmee je kunt swipen, soort van tinderen voor de job. Alleen ik merk toch, bij bijna alle klanten die we hebben, dat ze het leuk vinden om een motivatiebrief te krijgen. In je CV zie ik gewoon in één oogopslag wat je allemaal hebt gedaan en in je motivatie kun je gewoon goed overbrengen waarom je vind dat je bij een baan past aan de hand van je CV. In je motivatie motiveer je je CV waardoor ik direct kan zien hoe creatief iemand is. Kom je gewoon met een brief, met een aanhef en verschillende alinea’s, of doe je dat op een andere manier.

Het valt me op dat het woord creativiteit (in al de vervormingen van het woord) dominant aanwezig is op zowel de site als in het interview. Helemaal niet erg, maar omdat iedereen dit “marketingwoordje” gebruikt ben ik benieuwd naar een duidelijke definitie van het woord, met een grijns op haar gezicht vertelt Ginny dat zij het als eerste gebruikte, om vervolgens uit te leggen: “Creatief is creatie. Dus je bent creatief als je binnen je bedrijf of functie bezig bent met het creëren van een originele oplossing voor iets“.

Steek je handen uit de mouwen, en ga dus niet achterover zitten en denken dat er wel een baan naar je toekomt, je moet ‘m echt zelf gaan halen

Enigszins verzadigd ben ik opzoek naar een laatste knowledgebomb, daarom vraag ik Ginny naar tips voor de studenten die net afgestudeerd zijn en wellicht twijfelen of problemen ondervinden door hun gebrek aan werkervaring. Ginny delivers:

“Sowieso niet opgeven want het kan weleens even duren voordat je je eerste baan vindt. Maar er zijn gelukkig weer genoeg bedrijven die starters een kans willen geven, die blij zijn met frisse wind. Die mensen komen net van school en hebben daarom een hele andere visie op bepaalde aspecten van de functie. Steek je handen uit de mouwen, en denk niet dat er wel een baan naar je toekomt, je moet ‘m echt zelf gaan halen. Mensen laten zich heel vaak leiden door angst: “wat als het niet lukt”. Als ze bijvoorbeeld heel graag een baan willen die misschien iets te hoog voor ze gegrepen is, dan denken ze vaak “ah het gaat me toch niet lukken, ik heb daar niet genoeg kwalificaties voor”. Maar wat als het wel lukt? Denk daar eens aan. Ga hetgeen dat je in je hoofd hebt gewoon doen.”

Fotocredit: Vincent King