Schermafbeelding 2017-09-25 om 17.04.07

Glaze legt bloot hoe vals Hilversum en het medialandschap kunnen zijn

Het is je waarschijnlijk niet ontgaan dat Humberto Tan in de privésferen in moeilijkheden verkeert. Of we dat wel hadden moeten weten, is echter de vraag. Want zijn dat niet gewoon privé-aangelegenheden?

Dat is de vraag die voormalig TMF-host Glaze stelt in onderstaande video. En hij raakt een gevoelige snaar: Humberto Tan wordt vakkundig kapot gemaakt door kwaliteitsprogramma (…) Shownieuws, in een domein waar wij niets met hem van doen hebben. Privé is privé, zou je zeggen. SBS echter niet.

Glaze stelt dat het wel heel toevallig is dat Humberto niet het eerste slachtoffer is van dergelijke praktijken, nadat onder meer Kluivert, Bogarde en recent nog Sylvana Simons door het slijk werden gehaald. Hoewel dit klinkt als een selectief geheugen (waar hij voorbeelden pakt van de afgelopen twintig jaar, waarin zeer zeker ook niet-donkere Nederlanders aan bod zijn gekomen) is zijn waarneming in ieder geval food for thought.

Waarom zou het (televisie)merk Humberto Tan zo de grond ingeboord moeten worden door perikelen op privégebied. None of our business, zou je zeggen. Dat roept bij ons de oprechte vraag op of hetzelfde bij pak ‘m beet Matthijs van Nieuwkerk met de weervrouw van de NOS zou gebeuren. Of bij Paul de Leeuw (met de weerman dan). Het lijkt ons zeker niet uitgesloten.

Daarnaast, wat Glaze niet of nauwelijks benoemt, zou het motief hiervoor niet ook grotendeels het aantal views en clicks kunnen zijn dat een dergelijk item oplevert? Dit is overigens geen argument om iets goed te praten. Integendeel. Views pakken door iemand kapot te maken in het privédomein – is natuurlijk niet nieuw – maar absoluut ongewenst.

In ieder geval kritisch geluid. Dat ook nog eens hout snijdt. Wat vind jij van zijn uitlatingen?