IMG_9876

Guillaume Philiberts meest epische momenten gaan gepaard met de mooiste achtergronden ter wereld

Iedereen is altijd wel in voor een goed verhaal. Zeker als dat goede verhaal afkomstig is van iemand die je inspireert of die je bewondert – iemand zoals Guillaume Philibert, founder van Filling Pieces; het Amsterdamse schoenenmerk dat het gat tussen streetwear en high-end fashion overbrugt. Samen met NIVEA MEN DEEP spraken wij met hem af om achter zijn meest epische verhalen te komen – om te beginnen bij zijn eigen definitie van ‘episch’.

Als je het kantoor van Filling Pieces in komt lopen is dat een weerspiegeling van de founder van het bedrijf. Open, stijlvol en verlicht. Als Guillaume gevraagd wordt naar zijn definitie van ‘episch’, focust zijn antwoord zich op natuur: “Ik ben in de stad opgegroeid – en daarom hou ik erg van de natuur. Ik ben een persoon dat van contrasten houdt; het drukke en gestructureerde van een stad, naast de ongereptheid van de natuur. Een van de gekste plekken waar ik ben geweest was Madagascar – een gigantisch eiland bij Afrika, wat onderdeel was van India voordat dat wegdreef.”

Guillaume vloog naar Madagascar voor een shoot – wat hij niet wist, was dat het één van de gekste ervaringen van zijn leven zou worden. “Toen we aankwamen in Antananarivo, de hoofdstad, hadden we geen idee wat we konden verwachten. De trip was samengesteld met een Nederlandse expat en met hem gingen we in een jet het eiland over. Nou ja, ‘jet’ – een soort rammelbak met gaten. Voordat we erin gingen moesten we allemaal contracten ondertekenen dat de piloot – die tevens ook de luchtvaartmaatschappij bleek te zijn – niet aansprakelijk was mocht er iets gebeuren.”

IMG_9973

Guillaume vervolgt: “Met die jet zijn we over het hele eiland heengegaan. Wat ik daar heb gezien, is de definitie van episch. Unieke diersoorten, gigantische jungle – elk deel van het eiland is divers en is z’n eigen plek. Van middle of nowhere naar middle of nowhere; een soort safari extreme.”

Trips
Het leven van Guillaume zit vol met dit soort trips. Hoe kan het ook anders, als je founder bent van één van de grootste schoenenmerken uit de geschiedenis van Amsterdam, je ook DJ bent én al jarenlang een passie hebt voor travel? Met Filling Pieces zette Guillaume een schoenen merk neer die de brug slaat tussen high-end schoenen en sneakers. Met succes, het bedrijf groeide namelijk in korte tijd uit tot een internationaal gerespecteerd merk. Met inmiddels meer dan 500 retailers die de schoenen in de schappen hebben liggen.

Dat beaamt Guillaume ook. Hij haalt een recentere trip aan, die nog altijd in zijn geheugen gegrift staat. “Ik was naar een event van KITH in het Amerikaanse Utah gegaan. Mijn vriendin had die plek al een keer naar me toegestuurd via Instagram, maar ik was niet voorbereid op wat het zou zijn. Toen we aankwamen was het donker, dus zagen we niks – toen we wakker werden zaten we opeens in een prachtig resort midden in de woestijn van Utah.”

IMG_9621

Voor wie niet bekend is met Utah: stel je een gigantische woestijn voor, met metersdiepe canyons en een extreme diversiteit aan kleurtinten voor. Guillaume wordt enthousiast als hij aan de canyons terugdenkt: ”Ik vind extremen heel interessant. In Utah was er een rivier die door de canyons heen liep; als je die wil doorvaren duurt het een week voordat je eraf bent. We hebben toen Jetskis gehuurd en zijn toen een hele dag gaan cruisen. Stel je voor: op een rivier, met metershoge rotswanden naast je, op je kleine jetski daar doorheen aan het crossen. Dat is toffer dan een film.

Geur
Verre plekken dus, Utah en Madagascar – maar hoe herleeft hij dat in het pittoreske Nederland? Simpel: via geur. “Het mooie van geur is dat het mijn geheugen direct activeert. Als ik het parfum van mijn moeder ruik, dat ze al 28 jaar draagt, dan brengt dat me meteen terug naar het veilige gevoel van m’n moeder. Bij zowel Utah als Madagascar is dat een ‘nature’ geur – de smell van een hele hete dag met daarna regen en veel groen, dat is meteen die flashback naar die epische momenten.”

Natuur is een terugkerend thema binnen Filling Pieces en bij Guillaume. Of het nou om shoots gaat, om vakanties of inspiratie voor collecties. Guillaume legt uit: Financiële middelen zijn voor mij geen luxury. Natuur, vriendschap en tijd zijn voor mij luxegoederen. Reizen kost geld, maar het hoort geen geld te kosten – dat is een luxury die iedereen zou moeten kunnen beseffen. Op een plek als Madagascar, zonder WiFi, data of bereik, kom je tot een soort rust. Je komt tot jezelf en je waardeert heel erg om je heen wat er dan gebeurd. Je hoeft niet altijd op je telefoon te zitten of te kijken wat je vrienden of de rest van de wereld doet. Klinkt heel cliché en zweverig, maar het is wel echt zo – dat besef krijgen is episch.”

NIVEA MEN DEEP Anti-Transpirant
Dit interview kwam tot stand met NIVEA MEN DEEP – deze deodorant met krachtige Black Carbon Formule pakt bacteriën en zweet hard aan. Met de mannelijke Dark Wood geur maak je elk moment onvergetelijk.