couples

We hebben monogamie te danken aan SOA’s

Als we gaan kijken naar mensen in het dierenrijk, vooral in vergelijking met chimpansees en gorillas, dan is ons gedrag eigenlijk best wel apart. Zo komt monogamie (het “paren” met maar 1 partner) amper voor in het gehele dierenrijk. Eigenlijk is het dus best wel speciaal dat wij als mens niet polygaam (het “paren” met meerdere partners) zijn, en uit al het onderzoek blijkt ook dat dat eigenlijk in onze natuur zit. Maar, komt monogamie omdat we biologisch zo ontwikkeld zijn, of omdat we onszelf deze sociale norm hebben opgelegd?

Een nieuwe studie is deze week in het Nature Communications verschenen, en die laat zien dat het niets met liefde of loyaliteit te maken heeft, maar eerder met chlamydia, syphilis en andere SOA’s te maken heeft. Dit, samen met ‘peer pressure’, heeft voor monogamie gezorgd. Grotere groepen mensen besloten zich op 1 plaats te vestiging tijdens de opkomst van de landbouwDe onderzoeken hebben met computermodellen gekeken naar alle gedragingen van de mens tijdens het voortplantingsproces, en keken daarbij ook hoe zij reageerden op seksuele bacteriële infecties. Daarbij voegden ze ook nog een stukje sociale druk toe.

shoes

“This research shows how events in natural systems, such as the spread of contagious diseases, can strongly influence the development of social norms and in particular our group-oriented judgments,” zegt Chris Bauch van University of Waterloo, Canada. “Our research illustrates how mathematical models are not only used to predict the future, but also to understand the past.”

Het bleek dus dat groeperingen die een groei ervaarden én polygaam waren, niet meer van hun SOA’s afkwamen. Logisch, want iedereen sekst met elkaar, dus besmet elkaar ook. Daar ga je al. Dit betekende dat de vruchtbaarheid van de man flink achteruit ging, en het moeilijker werd om voor voortplanting te zorgen.

De mensen die wel monogaam waren hadden dit probleem niet, en daarbij was voortplanting vaak meer succesvol. Vervolgens werden de monogame mensen flink boos op de polygame mensen (want die wilden natuurlijk geen SOA’s), en toen kwam het stukje sociale groepsdruk erbij kijken. Et voilá, monogamie was geboren.

Natuurlijk zijn er ook nog steeds mensen die denken dat we helemaal niet gemaakt zijn om meerdere (bed)partners te hebben. Monogamie is ook geen rare uitkomst, als je kijkt naar dat de sekse van de bevolking ongeveer 50/50 verdeeld is onder mannen en vrouwen. Als we polygaam zouden zijn, zouden niet alle mannen zich voort kunnen planten door de onderverdeling. Ook zouden vrouwen (nog meer) moeten strijden om een man te vinden, en daardoor gaat de voortplanting ook weer achteruit. En dat willen we natuurlijk niet.