hedendaagse straattaal

Lees hier de uitleg van hedendaagse straattaal woorden

Er is niets meer wat de jongeren meer verbind dat het hedendaagse straattaal. Het is eigenlijk een mengtaal die jongeren van verschillende culturele en sociale achtergronden, die in het dagelijks leven, op school en op straat gesproken wordt, naast de standaardtaal van het land waar ze wonen.

Maar het is lang niet voor iedereen makkelijk om alles te begrijpen, daarom hebben wij voor jou hedendaagse straattaal woorden uiteengezet.

Dom (doen)
Je kunnen dom doen babyyy! Maar wat wordt er nou eigenlijk bedoeld met dom doen? In de trant van Henkie T’s hit single wordt er bedoeld; onbezorgd leven en het ervan nemen.

Maar enkel het woordje dom heeft ook een positieve betekenis, en is vergelijkbaar met kwijt gaan.

Picie
In veel straattaal is de betekenis al een picie te achterhalen in de spelling. Zo ook in picie, afgeleid van a piecie, betekent het eigenlijk ook gewoon het zelfde. Een stukje of in sommige context, een beetje.Mag ik pici van jouw tabaka?

Bagga

via GIPHY
Dat geld dan ook voor bagga. A bag vertaald naar het Nederlands is een tas, maar het kan in verschillende contexten wat anders betekenen. Het kan het letterlijke voorwerp tas, het gripzakje van de coffeeshop of een flinke geld som betekenen. Dat laatste is afgeleid van de uitspraak ‘Secure the bag‘.

Jilla
Wanneer iemand in jilla zit, zit die persoon in de gevangenis. Een ander woord voor jilla is vaak ook ‘jari’.

Chappen

Chappen heeft gek genoeg geen culture herkomst. Maar we weten wel wat het betekent. Het kan of de letterlijke handeling eten betekenen of een bepaalde vorm van orale sex. Wanneer je zegt; “Ik ga haar chappen” bedoel je eigenlijk dat je haar gaat beffen/baffen.

Tantoe
Komt uit het Papiaments en is een beetje vergelijkbaar met kaulo en 3ayek. Het woord wordt meestal gebruikt om een extra lading te geven bijv. het is tatoe warm

Ben je toch nog niet helemaal thuis in het straattaal wereldje? Lees dan hier Marokkaanse, Surinaamse en andere straattaal woorden.