JACK CHIRAQ

Het allereerste interview met Jack Chiraq, koning van de YouTube charts

Hoeveel producers kunnen zeggen dat hun eerste track meteen een hit was? Hoeveel producers hebben alleen maar aan projecten gewerkt die ontzettend succesvol werden? Niet veel. Jack Chiraq wel. Een jongen die alles wat hij op muzikaal gebied aanraakt in goud laat veranderen – en dat in moordend tempo.

Fans van Ronnie Flex en de Lefensmannen crew kennen Jack waarschijnlijk uit de Vine-zomer van 2013. De Lefensmannen legden hun avonturen regelmatig vast in 6 seconden, met name na de zware nachten met veel drank (en drugs?), waarbij een slapend slachtoffer werd uitgekozen die vervolgens getrakteerd werd op een glas ijskoud water in de nek. Julien Willemsen was één van de meest gekozen slachtoffers.

Diezelfde Julien staat nu bekend als Jack Chiraq, de voornaamste architect van het album dat de jeugd van Nederland in z’n greep heeft: ‘New Wave’.  Maar liefst 11 van de 18 nummers werden geproduceerd door Jack Chiraq. Interviews doet hij niet graag, maar wij zaten voor het eerst met dit opkomende fenomeen. 

interview (7 of 9)

Lefensmannen
”Sinds die Chiraq shit opkwam begon ik mijn eerste tracks te maken met de Lefensmannen. In het begin waren die beats echt té nep. Langzaam aan verbeterde dat en hadden we wel sicke shit liggen. Toen was Murda ook vaak met ons en maakte ik veel muziek met hem. Maar écht veel. In een halfjaar hadden we zoveel muziek gemaakt dat het een soort van logisch werd dat ik zijn EP zou gaan doen.” De EP in kwestie was de comeback van Murda, ‘Goeie Dingen’, waarmee hij zich weer op de kaart wilde zetten.

De productie van vrijwel heel de tape kwam in de handen van Jack te liggen, die op dat moment nog geen één eigen track online had staan. Noem het een schot in de roos, een gouden greep of een goed oog voor talent – feit is dat bij het volgende project waar Jack bij betrokken was, ‘New Wave’, weer de grootste rol op zich nam. Schot in de roos? Nee – een gouden greep die werd aangewakkerd door Ronnie Flex, die op zijn strepen ging staan en erop stond dat Jack mee moest naar Schiermonnikoog.

De Architect
New Wave bleek de lancering voor Jacks prille carrière. Zelf kijkt hij er opvallend nuchter op terug. “Veel mensen nemen het heel wat serieuzer dan het is of zo. Voor mij was het allemaal niet zo geforceerd, zo van dat we echt per sé aan het werk moesten. Ik heb ook wel eens een dag niks gedaan. De chemie kwam vanzelf. Verschillende mensen hadden een soort band met elkaar en met die mensen ging je tracks maken.” Die band had Jack Chiraq duidelijk met Ronnie Flex en Lil’ Kleine, die momenteel gedrieën de charts bestormen met ‘Drank en Drugs.’

“Platen als Drank & Drugs zou ik wel vaker willen maken”

De samenwerking blijkt zo succesvol dat het trio binnenkort samen op schrijverskamp gaat. “Ik kan heel goed met Kleine opschieten,” zegt Jack. “Ik kende hem voor Schiermonnikoog al, maar daar begon ik echt met hem te werken. Hij heeft zo’n goede indruk op mij achtergelaten en heb ook echt met hem gelachen. Dit had ik met zoveel guys daar, waardoor we nu ook echt vrienden van elkaar zijn. Die combinatie is echt top voor als je goeie muziek wilt maken.”

Die ‘goeie muziek’ heeft, behalve in het hiphoplandschap, de gehele muziekwereld in Nederland op z’n kop gezet. De producer uit Capelle is inmiddels mede-verantwoordelijk voor ruim 15 miljoen YouTube views, ruim 11 miljoen Spotify streams en mag zeggen dat hij in vrijwel élke hit van New Wave een aandeel heeft gehad. De dagelijkse plays op Spotify ontstijgen inmiddels hits als ‘Parijs’ van Kenny B en ‘Lean On’ van Major Lazer. Toch knap voor een producer die zijn allereerste track, ‘Dat Doen We Niet Meer’, pas een jaartje geleden uitbracht.

interview (2 of 9)

Levenslessen van Boaz
Het gaat dus snel met de carrière van Jack Chiraq, dat weet hij maar al te goed.  Iemand die hetzelfde meemaakte was zijn mentor Boaz van de Beatz, al kreeg die in het begin ook veelal te maken met negatieve ontvangst. Als ik aan Jack vraag of hij veel van hem geleerd heeft, heb ik mijn zin nog niet afgemaakt of hij antwoordt met: “Kapot veel. Ik heb een tijd lang elke dag met hem in de studio gezeten. Hij leert mij zoveel, niet eens op het gebied van muziek, dat ook natuurlijk, maar meer als mens. Boaz is echt een boeiende guy en je kan zo goed met hem over het leven praten. Zijn adviezen geloof ik direct. Hoe de muziekindustrie werkt bijvoorbeeld of hoe je je business op orde moet hebben. Mijn start als producer ging al lekker en na New Wave explodeerde dat. Aan Boaz heb ik dan een goeie mentor die mij coacht. Hij is de eerste die ik om advies vraag.”

“Boaz is de eerste die ik om advies vraag”

Als je met iemand over Boaz praat dan kom je automatisch op de ‘buitenland vraag’ – Samen met Mr. Polska is Boaz inmiddels wel uitgespeeld in Nederland. Amerika overnemen is het volgende doel. De ambities zijn groot en Jack Chiraq gelooft er heilig in. ”Er gaat een hoop veranderen,” klinkt het uit zijn mond. ”In Nederland boycotten mensen de sound die uit ons eigen land komt, die eigenlijk door Boaz gebracht is, maar wanneer Major Lazer het brengt is het opeens helemaal geweldig en staat het nummer 1 in alle charts. Dat is heel krom, want Major Lazer en Boaz werken vaak samen met elkaar. Waar blijft de erkenning voor Boaz, denk ik dan. Die erkenning krijgt hij sowieso in Amerika, daar heb ik echt veel vertrouwen in.”

Ali B’s comeback
De huidige projecten die Jack Chiraq nu heeft lopen zijn met artiesten waar hij ook blind vertrouwen in heeft. Één van hen is Mafe, ook afkomstig uit het collectief dat Lefensmannen heet. “Ik denk dat Mafe één van de grootste artiesten van Nederland kan worden”, begint Jack. “Kid De Blits denk ik ook trouwens. Met Kid maak ik nu ook pop, daarmee heeft hij zijn sound gevonden. Def Major komt eraan met een hele nieuwe sound die je totaal niet van hem verwacht. Dat kan wel eens voor iets geks gaan zorgen wanneer het uitkomt.”

“Ali B heeft het nog steeds in zich en gaat dat met dit album dik bewijzen”

Mafe gaat nu naar SPEC, het label van Ali B. Die zelf ook een muzikale comeback gaat maken en daar, net als Turk, de hulp van Jack voor heeft ingeroepen. Volgende maand gaan zij naar Portugal om aan het album te werken. Maar Jack was al op de radar van Ali voor ‘New Wave’. In het begin was Jack sceptisch over een samenwerking, maar sinds ze samen in de studio zitten is dat beeld veranderd. “Dat album wordt echt keihard en dat zeg ik niet omdat ik er toevallig nu bij ben betrokken. Ali heeft het nog steeds in zich en gaat dat met dit album dik bewijzen.”

interview (3 of 9)

In een jet
De ambities van Jack Chiraq liggen hoog, maar wat mag je anders verwachten van een producer die in zo’n kort tijdsbestek zo’n trackrecord opbouwt? “Wat ik nu echt heel graag wil doen is met een team singer-songwriters zitten. Een John Ewbank, of een andere grote singer-songwriters. Gewoon een vaste ploeg songwriters van zangers en zangeressen waarmee ik goed kan werken.”

Of het allemaal hiphop/pop blijft is nog maar de vraag. Met hiphop blijft Jack Chiraq sowieso bezig, maar hij schuwt niet om naar het bredere plaatje te bekijken. “Platen als Drank & Drugs zou ik wel vaker willen maken, eigenlijk het liefst van alles en nog wat. Muziek die Kygo maakt vind ik bijvoorbeeld echt heel dope. We zien het wel man. Ik sta sowieso open voor alles, als het mij maar uitdaagt.”

We eindigen met de cliché ‘Waar sta je over 5 jaar?’ vraag. “Ik wil bij de top horen. Ik wil in die jet zitten. Of ik het haal? Weet ik niet. Voor nu wil ik gewoon hits blijven knallen.”

Tekst: Armin Shah
Beeld: Eliah Dex