kapotte-macbook-oplader-magsafe

Het is dus gevaarlijk om s’nachts je smartphone op te laden

Ik denk dat bijna iedereen wel zijn smartphone oplaad terwijl ze liggen te slapen. Dit is natuurlijk efficient maar het blijkt ook niet helemaal veilig te zijn. Dit meldde het Verbond van Verzekeraars  in de jaarlijkse Risicomonitor Woningbranden voor brand door apparaten. Het onbeheerd opladen van je smartphone of ander electronisch apparaat is behoorlijk brandgevaarlijk volgens het verbond.

“We zien een iets stijgende trend en we denken dat het voor een belangrijk deel te vermijden is”, zegt algemeen directeur Richard Weurding. De helft van het aantal woningbranden wordt volgens de verzekeraars veroorzaakt door elektronische apparaten. “Met name het aan laten staan van elektronische apparaten en het opladen ervan is een risico.”

De verzekeraars zien twee problemen met het ‘s nachts opladen van bijvoorbeeld een smartphone of tablet. “Het is verstandig om bij voorkeur op te laden als je er zelf bij bent”, zegt Weurding. Daarnaast wijst hij erop dat ‘overladen’ moet worden voorkomen. Als het apparaat opgeladen is, is het volgens hem verstandig om de stekker er meteen uit te trekken.

Het Verbond van Verzekeraars ziet ook dat “het gebruik van alternatieve bedradingen problemen geeft”, en adviseert de originele oplader te gebruiken. Vorig jaar nog verbood de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) de verkoop van 24 soorten opladers vanwege brandgevaar.

Bron: NOS