frenna nieuwwww

Het interview met Frenna waar je op wachtte is eindelijk hier

Binnen een jaar na je eerste officiële cliprelease uitgroeien tot één van de populairste rapgroepen van het moment; velen zouden dat graag willen, weinigen lukt het. De vierkoppige rapgroep SFB is dit wél gelukt, onder aanvoering van frontman Frenna: de man die ervoor gezorgd heeft dat je niet meer ‘awh yeah’ kan zeggen zonder aan hem te denken. We weten van Frenna dat hij houdt van flexen (vooral als hij zijn ex ziet), maar verder weten we vrij weinig van hem. Hoog tijd dus voor een interview van je favoriete magazine’s favoriete magazine met dit rijzende talent uit Den Haag.

Flexen

De eerste geluiden van SFB kwamen eind 2013 online, maar Frenna heeft lang getwijfeld of hij wel wilde rappen. “Voor ‘Flexen’ hadden we een liedje gemaakt, ‘Zieknieh’, maar die was per ongeluk online geplaatst,” vertelt hij. “Ik was daarvoor altijd onzeker over rappen en ik wilde het allemaal niet. Rabby (goede vriend en manager van SFB, red.) heeft een week lang aan mijn hoofd geluld of ik met ‘Zieknieh’ wilde optreden op zijn verjaardag. Daarvan heeft hij toen een clip geschoten. Toen die uitkwam was ik nog wel een beetje onzeker, pas toen ‘Flexen’ uitkwam dacht ik van ‘laten we nu gewoon all-in gaan’.” De track ‘Flexen’ sloeg aan en kon al gauw rekenen op veel airplay in de clubs. Best indrukwekkend, aangezien het één van de eerste tracks was die SFB maakte. Een duidelijke verklaring voor dit succes heeft Frenna niet. “Ik heb geen idee. Als ik het wist zou ik het zo zeggen om al die andere rappers te helpen om shit op gang te krijgen.”

“Freestylen is niet zo’n ‘wow’ meer, maar mensen vinden het al gauw bijzonder. Vooral slechte rappers”

Ondertussen werkt Frenna hard om te groeien als artiest en is de studio zijn tweede huis geworden. Als hij met SFB tracks maakt, begint dat altijd met een freestyle. “Vroeger freestyleden we altijd in de auto en dat blijft je bij. Dat doen we ook in de studio. Sommige mensen horen het als je iets hebt opgeschreven, dan lees je iets op. Als je het uit je hoofd doet, dan voel je elke emotie die is toegevoegd aan de tekst.” Het lijkt er dan ook op dat het grootste deel van een SFB-liedje niet geschreven is. “Het refrein is altijd freestyle,” vervolgt Frenna. “Voor verses begin je bijvoorbeeld met vier bars freestyle en schrijf je de laatste vier. Sommige dingen moet je wel schrijven. Als je die gekke wordplay hoort, dan weet je dat het geschreven is. Maar het is eigenlijk best wel makkelijk om een liedje te maken zonder te schrijven. Als je bijvoorbeeld het eerste deel van je verse freestylet, dat is makkelijk. Iedereen kan vier zinnen onthouden. Freestylen is niet zo’n big wow meer eigenlijk, maar mensen vinden het al gauw bijzonder. Vooral slechte rappers.”

frenna (1 of 1)-7

Een beertje

Hoe zeker de 23-jarige Hagenaar ook klinkt, zelf geeft Frenna aan dat dit lang niet altijd het geval is. “Ik ben soms een beetje onzeker, maar die jongens van SFB maken mij zelfverzekerder. Als ik bijvoorbeeld een track maak en afvraag of de hook wel hard is, dan horen zij het en zeggen zij ‘ben je gek, hoezo twijfel je aan jezelf?’ Ik noem het meer bescheidenheid.” Even later vertelt Frenna dat hij het ontvangen van complimentjes soms ongemakkelijk vindt. Des te grappiger is het dat tijdens de fotoshoot een wildvreemde man met een klein drankneusje en een dubbele tong Frenna complimenteert met zijn bontkraag en hem ‘een beertje’ noemt.

“Ik ga wat meer focussen op mezelf, ik denk dat ik genoeg hooks heb weggeven.”

Het afgelopen jaar stond voor Frenna veelal in het teken van samenwerken met andere rappers. Hier zal hij de komende tijd mee doorgaan, maar wel iets minder dan de laatste periode. “Ik ga wat meer focussen op mezelf, ik denk dat ik genoeg hooks heb weggeven. Ik ga nog wel samenwerken hoor, maar die hooks komen niet meer zomaar.” Soms kan Frenna zich nog verbazen over de artiesten die met hem willen samenwerken. “Nu willen mensen een featuring van mij waar ik vorig jaar nog naar in de club luisterde. Ik was echt fan van Ronnie Flex en nu heb ik liedjes met hem gemaakt. Hij weet waarschijnlijk niet eens dat ik fan was. Toen we in de studio zaten om ‘Flexen’ te maken zei ik nog dat ik ooit liedjes wilde maken met Anu-D en Ronnie Flex en nu heb ik met allebei tracks gemaakt. Ik ben blij met hoe hard het is gegaan, maar soms begrijp ik niet hoe snel het gaat. Ik zat net nog met Ali B. Ik begrijp het niet.”

frenna (1 of 1)

Reverse

Afgelopen zomer stond Frenna op ‘Retro’, het album van topproducer Reverse. Via goede vriend en profvoetballer Eljero Elia hoorde Frenna dat Reverse met hem wilde samenwerken en daar kwam de track ‘Dat Wil Ik Nu Hebben’ uit. “Reverse vindt ‘Flexen’ eigenlijk niet echt boeiend,” legt Frenna uit. “Hij had mij gehoord op ‘Sharkeisha’, dat vond hij echt tof en hij wilde horen wat ik kon. Ik had toen wat opgenomen, maar ik was er zelf eigenlijk niet echt tevreden mee en moest naar een show in Eindhoven. Ik was in die tijd nog zo verlegen en bescheiden, dat ik niet durfde te vragen of ik nog een andere keer mocht terugkomen om het opnieuw te doen. Het leek wel te veel gevraagd – hij had me al shine gegeven. Uiteindelijk kwam het wel op het album. De tekst vond ik wel hard, maar de delivery had beter gekund. Het is ook één van de weinige liedjes waarop ik geen autotune gebruik.”

 “Ik kreeg twee maanden terug een beatpackage van Reverse himself. Ik dacht ‘wauw, kan ik dit ergens snel verkopen?’”

Ondertussen is het allang geen vraag meer of Frenna nog een keertje langs mag komen bij Reverse. Als hem gevraagd wordt of er meer samenwerkingen met de producer aankomen antwoordt de rapper met een volmondige ‘ja’. “Ik ga volgens mij echt heel veel met hem doen. Hij coacht me ook. Als ik een liedje heb, kan ik het altijd naar Reverse sturen voor feedback. Ik kreeg twee maanden terug een beatpackage van Reverse himself. Ik dacht ‘wauw, kan ik dit ergens snel verkopen?’” grapt Frenna. “Maar daar heb ik een paar liedjes op gemaakt en ik ga veel met hem werken.”

frenna (1 of 1)-2

Lekkage

Afgelopen december kwam SFB’s eerste mixtape ‘Reset the Levels’ uit. Dit ging echter niet helemaal volgens plan; de mixtape was al uitgelekt voordat hij officieel te downloaden was. Ondanks de teleurstelling van het lekken, kon Frenna al gauw de positieve kanten ervan inzien. “We gingen eerst elkaar uitschelden toen het gelekt was, maar een paar dagen later kregen we al filmpjes dat het in clubs en op feestjes werd gedraaid. Iedereen zong het al mee voordat het nog uit was –  dat vond ik stiekem best wel hard. Ik voelde me echt Lil Wayne, zijn shit lekte ook altijd. Als ‘Reset the Levels ‘niet was uitgelekt, was het misschien niet zo’n groot succes geweest. Ik zeg maar wat, hoor. Ik denk dat mensen daarmee het gevoel kregen dat ze iets hadden wat ze niet mochten hebben. Als mensen die feeling hebben, dan voelen ze die shit zelfs meer.”

“Ze doen alsof die tracks Pokémonkaarten zijn en zeggen ‘hey, ik heb dit nummer, zullen we ruilen?’”

Natuurlijk waren er niet enkel voordelen aan het uitlekken van de mixtape. “Voordat Reset the Levels was uitgekomen verkocht iemand het zelfs online,” vertelt Frenna. “Ik werd zo boos die dag! Dat vind ik echt nep, wij geven het juist gratis weg zodat niemand het hoeft te kopen.” Naast de mixtape zijn er nog een boel andere tracks uitgelekt. Opvallend is dat luisteraars massaal hun nummer online zetten in YouTube- en Puna-comments, zodat ze deze uitgelekte tracks naar elkaar door kunnen sturen via Whatsapp. “Ik begrijp niet waarom mensen hun nummer daar zouden zetten, dat is privéshit. Ze doen alsof die tracks Pokémonkaarten zijn en zeggen ‘hey, ik heb dit nummer, zullen we ruilen?’ Ze sparen die shit.” Hoe zoveel tracks hebben kunnen lekker weet Frenna niet precies, maar hij belooft wel: “vanaf nu zijn we strikter. Reset the Levels II zal niet uitlekken.”

Planning

Voor in de nabije toekomst zijn er al meerdere concrete releases gepland waar Frenna wat mee te maken heeft. Binnenkort komt een solotrack van hem op een productie van Jack Chiraq uit als single van het New Wave-project, staat er nog een solosingle in de planning en is Reset the Levels II: Boulevard, de EP van SFB, ook al aangekondigd. Het is nog onduidelijk hoe deze uitgebracht gaat worden, maar Frenna heeft het liefst dat de EP onder een label verschijnt. “Sommige deuren zijn voor ons nog niet geopend, omdat we independent zijn. Radioplays gaan bijvoorbeeld makkelijker met een label, kijk maar naar Cho. Maar we kunnen het ook weer zelfstandig doen. Reset the Levels heeft ons echt ver gebracht. We hebben door heel Nederland opgetreden en we hebben nu boekingen staan in Suriname en in Spanje.”

De groep heeft ook een duidelijk doel met de nieuwe muziek. “Ik was vroeger fan van Kempi, nog steeds eigenlijk, maar het leek alsof ik hem toen persoonlijk kende, door zijn muziek. Dat mis ik bij veel rappers. Ik wil dat ook bij mij en mijn team, dat het lijkt alsof je ons kent door onze muziek.” De bedoeling is dat de EP in de zomer het levenslicht gaat zien. “De zomer wordt trouwens van ons,” voegt Frenna er nog glimlachend aan toe.

Tekst: Frank van Rossum
Beeld: Desire Christiaan Maingole