IMG_5762

Het succesverhaal van de gebroeders Rahimzadeh

Het verhaal van Poyan en Parham Rahimzadeh lijkt straight up uit een jongensboek gekomen. Op jonge leeftijd naar een nieuw land verhuisd, daar een carriere opgebouwd en uiteindelijk een eigen winkel runnen die niet verkoopt wat mensen al kennen, maar wat mensen horen te kennen. Het is het verhaal van de gebroeders Rahimzadeh, founders van Big In Japan Store en HIDDEN.

Schiedam
Poyan en Parham zijn beide geboren in Iran, verhuisden naar Schiedam en streken uiteindelijk neer in Amsterdam. Drie totaal verschillende achtergronden, die allemaal hun sporen hebben achter gelaten. Niet alleen op gebied van fashion, maar ook op hun mentaliteit.

“Het ondernemersaspect komt 100% vanuit onze grootvader”, zegt Parham. “Hij heeft een olie imperium opgebouwd. Eigen platform. Honderden mensen die voor hem werkten. Hij kwam ook van niks. Door hem hebben we die visie gekregen, die drive.”

IMG_5742

Zijn oudere broer knikt instemmend. “Kleding komt meer vanuit ons. Tuurlijk, de cowboylaarzen die mijn vader altijd droeg waren een inspiratie, maar ik was altijd al met kleding bezig. Ik vond subculturen heel erg interessant, vooral skate en punk. Toen wij net naar Nederland waren verhuisd woonden we in Schiedam. De eerste week dat ik er was ben ik door een groepje gabbers in elkaar geslagen. Ik zag die jongens lopen en had m’n ouders gevraagd om een bomber – ik wilde er ook zo uitzien. Puur omdat ik die subcultuur fantastisch vond. Die hele stijl die daarbij hing.”

Veel brands van Nederlandse komaf gebruiken hun heritage om een verhaal te vertellen. De gebroeders willen dat niet doen met Big In Japan. “Wij zijn diverser dan onze afkomst – het is geen Perzisch Tapijt”, lacht Poyan. “Dat is ook het gevaar van Nederland: als jij je linkt met je heritage, word je daaraan geplakt. Nederland denkt zo makkelijk in hokjes.”

Hokjes
Het is een probleem waar Big In Japan veelvuldig tegenaan loopt: de ‘hokjesmentaliteit’ die in Nederland heerst. Waar Big In Japan in het buitenland in anderhalf jaar al veel krediet heeft opgebouwd, blijft die erkenning in hun thuisland uit.

Poyan zucht: “In Nederland kunnen ze de vinger niet op ons leggen, waardoor interesse vaak snel vervalt. Het is een proces. Als je naar het buitenland kijkt worden we in alles meegenomen wat er is, maar omdat ‘we jullie maar niet kunnen plaatsen’ worden we helemaal niet geplaatst in ons eigen land.”

IMG_5757

Het is een soort blinde vlek, maar tegelijkertijd een privilege, zo beaamt Parham. “Alle Japanse merken, vaak de esthetisch moeilijkere merken, gaan allemaal naar het buitenland. We hebben veel online buitenlandse klanten, die snappen ons misschien wat beter. Maar daardoor kunnen wij mensen opvoeden.”

Hij gaat verder. “Toen ik voor het eerst naar Japan ging was ik verbaasd hoe ongelooflijk goed iedereen zich kleedde. De standaard daar ligt hoger. Misschien klinkt het arrogant, maar onze standaard ligt ook daar. Hoger dan in Nederland.”

“Onze standaard ligt hoger dan de Nederlandse”

Dat opvoeden is niet echt makkelijk, zegt Poyan. “Elke klant zien wij hetzelfde en elke klant willen wij nieuwe dingen leren, maar dan moet diegene wel willen leren. Op een gegeven moment ben ik er klaar mee. Maar, eerlijk, Nederland is onze thuisbasis. Daarom openen wij in 2017 een nieuwe winkel op de Rozengracht; we willen mensen laten zien dat het niet allemaal zo moeilijk is als dat ze denken.”

PR Bureaus
In de positie waarin Big In Japan zit is het makkelijk om aan te wijzen dat het beter kan, maar welke stappen moeten genomen worden om dat te realiseren? Die bal ligt voornamelijk bij de PR bureaus, denkt Poyan. “Zij vissen veel uit hetzelfde vijvertje. Ze zijn niet educated genoeg. Als er een PR agent of een afgevaardigde van een magazine hierheen komt, dan zijn er altijd ‘oh ja’ momentjes. “Oh, verkopen jullie dit hier?” Waarom heb je daarvoor de tijd niet genomen of jezelf even te schoolen? Je hoeft alleen maar op de website te kijken.”

Poyan stoomt door: “PR bureaus durven te schreeuwen dat ze alles weten, willen altijd iedereen kennen en overal zijn. Maar zichzelf écht educaten en iets verdiepen in nieuwe winkels en stijlen is er vaak niet bij.”

IMG_5770

Amsterdam zet de laatste tijd stappen om serieuzer genomen te worden in de fashionwereld, maar het is er nog niet volgens de broers. Zij denken dat sommige steden, als London, nooit ingehaald zullen worden. “Veel vooruitstrevender”, zegt Poyan.

Dat ligt ook aan risico’s nemen. De jongens kunnen op één hand opnoemen welke winkels in Amsterdam dat durven. “FOUR, Cowboys to Catwalk en Baskéts. De rest wil short-term geld. Bijna niemand denkt op de lange termijn. BIG IN JAPAN begon op m’n negende, toen ik op een huisfeestje in Iran die track hoorde van Alphaville. Het liefst wilde ik de Japanse cultuur beter leren kennen en daarbij de mensen die daarvandaan komen.”

“Nu is het: vernieuwende merken en producten aanbieden, van een hoge kwaliteit. Niet elke trend oppakken, die een maandje uitverkopen. Dat is de reden dat grote brands bij ons blijven. Wederzijds respect.”

Films en Melodieën
Toen ik vorig jaar Guillaume Philibert, founder van Filling Pieces, sprak op het kantoor van FP kwam Poyan snel ter sprake. Guillaume wees toen naar het kantoor van Filling Pieces en zei dat Poyan in één teen meer fashion knowledge had dan het hele Filling Pieces kantoor bij elkaar – Guillaume included.

Poyan lacht als hij het compliment hoort. “Waar dat aan ligt? Weet ik niet. Ik denk omdat het echt is. Het is niet een boek lezen en dat aan iemand dicteren onder het mom van ‘kijk wat ik weet’. Dat geldt ook als het om inkopen van merken gaat. Tuurlijk kijk ik blogs, maar dat is niet het enige: wij baseren onze inkoop op films. Op muziek. Op specifieke melodieën die ik gehoord heb. Dat is wat ik bedoel met Nederland is trendgevoelig – er zijn geen leiders. In wat wij doen zijn wij dat wel.”

“In wat wij doen zijn wij leiders”

Op papier lijkt het misschien arrogant, maar zo komen de twee broers total niet over. Eerder gefocust, met daartussen vleugjes frustratie, afgewisseld met een grenzeloze ambitie. De twee weten dondersgoed waar ze het over hebben. Dat blijkt ook als het gesprek komt op het maken van kleding, in plaats van het te distribueren.

IMG_5764

Big In Japan debuteerde met een Umbro collab en heeft nu twee mini-collecties: Gildan by Gildan en een Tribal Collectie. Daarnaast dragen ze verschillende topmerken die terugkomen in deze onlangs geschoten editorial. Maar het creëren begint in 2017 pas écht. “Volgend lanceren wij volgend jaar ons eigen merk, Dear Vanessa,” zegt Poyan. “Het is een samenvoeging van allerlei subculturen. Het is een soort vervolg op Palace, Supreme en Comme Des Garcons. Maar ook om uit te laten over die subculturen. Alles waar wij mee opgegroeid zijn, dat is voor ons om uit te zetten. Niet alleen distribueren maar ook creëren. We hebben alles in huis, waarom dan niet zelf gaan maken?”

Broederschap
Samenwerken met je broer is fijn, maar kan ook een hel zijn. Dat beamen de Rahimzadehs ook. “Ik zou dit met niemand anders kunnen doen”, zegt Parham. “Tuurlijk, soms zitten we in een clinch. Soms is het moeilijk. Maar je moet het zakelijke van een broederschap kunnen onderscheiden. We zijn nu anderhalf jaar bezig en in die korte tijd hebben we al best wel wat gedaan, al zeg ik het zelf.”

Poyan voegt toe: “Ik ga me niet random bemoeien met het internetgedeelte, net zoals dat Par zich niet zal gaan mengen bij het inkopen van hele gekke merken. At the end of the day willen wij naar het volgend level. We hebben niet voor niets dezelfde tattoo, die in het Frans zegt ‘onze dag zal komen’. Het is nooit genoeg. Dat is ook een val, maar wij zien het als een doel.”

“Fashionland Nederland: man the fuck up.”

Als ik de twee vraag naar hun plannen voor 2017 zijn ze duidelijk. Zowel Poyan als Parham focussen zich vol op de nieuwe HIDDEN, die zich zal manifesteren op de Rozengracht. “Als je die bent binnengelopen, vergeet je hem niet meer.”

Daarnaast staat het uitbrengen van eigen kleding dus ook hoog in het vaandel. En, als het aan Poyan ligt, actief bijdragen aan de ‘volwassenwording van Nederland.’ “Ik ga nog meer ranten. Nog meer persoonlijk aanpakken. Ik wil dat PR Nederland wakker gaat worden. Dat we met z’n allen de goeie kant op gaan. ‘Fashionland Nederland’: man the fuck up.”

BIGINJAPAN is online te vinden en heeft ook een destination location: HIDDEN. Voor nu nog te vinden op de Veemarkt 36A, Amsterdam.

BEELD: Sybren Tieleman
TEKST: Yannick de Keijzer