img

Het verhaal dat J Cole je probeert te vertellen op ‘2014 Forest Hill Drive’

Vandaag is het precies vier jaar geleden dat J Cole ons blij maakte met zijn album 2014 Forest Hill Drive. Het album was meer dan alleen een aantal singles bij elkaar gestopt op een plaat, het was een masterpiece. Alle tracks vertellen samen een verhaal dat je misschien niet gelijk beseft. Hieronder leggen we uit hoe ‘2014 Forest Hill Drive’ het levensverhaal van J Cole vertelt.

Intro

In de intro vertelt Cole ons de drie thema’s van het album: vrijheid, geluk en liefde. De titel van het album is het adres waar hij als kind opgroeide samen met zijn moeder, stiefvader en broertje.

January 28th

De geboortedag van Jermaine Lamarr Cole. De rapper leert je hier simpele dingen, zo zegt hij in het refrein ‘Don’t give ’em too much you, don’t let ’em take control’. Hij bekijkt het leven vanuit de ogen van een kind. De track eindigt met het gehuil van een baby, de geboorte van Cole.

Wet Dreamz

Cole gaat naar high school en loopt tegen het probleem aan dat hij nog maagd is. Hij vertelt over zijn puberteit en wat er dus bij kwam kijken: seks.

03′ Adolescence

In 2003 werd Cole 18 en slaagde hij van high school. Later dat jaar verhuist hij naar New York om te studeren op St. John’s University. Hij vertelt over zijn struggle met vrouwen, zijn onzekerheden en hoe hij met zijn leven als vrijbuiter omgaat.

A Tale of 2 Citiez

De titel zegt eigenlijk dat er één verhaal is van twee steden, maar wat er werkelijk speelt is één stad met twee verschillende verhalen. Cole vertelt hier hoe de armen en de rijken twee verschillende werelden zijn die uiteindelijk wel in één stad wonen. Zo heeft Cole het over de twee totaal verschillende kanten van New York.

Fire Squad

Cole bestudeert de rapscene en kaart blanke privileges aan in de hiphop cultuur. Zo kijkt hij terug naar blanke artiesten in zwarte muziekgenres en wil hij de kroon terugpakken. Cole begint hier met rappen en wil verandering brengen in hiphop.

St. Tropez

Met St. Tropez bedoelt Cole roem en rijkdom. De carriere van Cole begint hier en Cole wil er voor gaan. Zo zingt hij ‘he’s on his way, he’s ’bout to get paid, he’s on his way to Hollywood‘.

G.O.M.D.

Cole raakt zichzelf kwijt in Hollywood en merkt dat hij arrogant wordt en te veel geniet van het goede leven. Na het maken van commerciële muziek realiseert hij dat de muziekindustrie het nooit heeft over echt geluk en ware liefde.

No Role Modelz

Cole denkt dat ‘L.A. hoes’ zo zijn omdat ze in Hollywood alleen maar talentloze role models hebben. Zo geeft hij Hollywood de schuld voor het slechte voorbeeld geven aan de massa. Zelf weet hij zich ook niet te plaatsen omdat hij zelf ook deel van de massa was.

Hello

Nadat Cole zich heeft gerealiseerd dat hij te weinig liefde had zoekt hij een oude vriendin op om te zien hoe het gaat met haar. Hij praat over alle goede tijden die ze samen hadden maar komt er achter dat ze verder is gegaan met haar leven. Hij probeert haar alsnog te bereiken en daarom zegt hij steeds ‘hello?’.

Apparently

Als eerst denkt Cole terug aan zijn beslissingen die hij eerder in zijn leven (op andere tracks) had gemaakt. Hij bedankt zijn moeder en zijn vriendin voor alles. Ook beseft hij dat er een hoop mensen zijn die in hem geloven. Eerst bedankt hij iedereen, en later laat hij zien waar hij nu is met rap skills en rijkdom.

Love Yourz

Cole kijkt terug naar de thema’s die hij in de intro aankaart: vrijheid, geluk en liefde. Na alles dat hij heeft meegemaakt realiseert hij hoe belangrijk het eigenlijk is. Zo maakt succes en rijkdom je niet perse gelukkig, en kan de struggle juist mooi zijn zolang je maar liefde hebt en vrij bent.

Note to Self

De outro van het album gebruikt Cole om te laten weten dat lief hebben het beste is om te doen. Hij gebruikt de positieve piano beat om iedereen te bedanken die aan het album hebben gewerkt.

Wat is jouw favoriete track van dit album?