20989014_1875649335795619_7260773890364374449_o

Hoe Amartey een onmisbaar deel van Encore Festival is geworden

Op 25 augustus is het weer tijd voor Encore Festival. Dit jaar is het thema ‘Culture Unites’. Iemand die al jaren betrokken is bij Encore, is de vrolijke afrobeat-artiest Amartey. In 2016 was hij Encore Freshmen, en sindsdien host hij de clubnacht en dit jaar staat hij voor de tweede keer met zijn muziek op de Backyard stage. Wij spraken hem over zijn connectie met Encore, wat Culture Unites voor hem betekent en wat zijn plannen verder zijn.

Hoe ben je terecht gekomen bij Encore?

In 2015 zat ik in het productieteam van het festival, toen heb ik nog hekken moeten verplaatsen. Het jaar daarna deed ik mee aan Encore Freshmen en ben ik één van de vijf Freshmen geworden. Ik heb toen helaas niet gewonnen, maar anderen hadden mij wel al zien hosten. Toen werd ik gevraagd de Backyard stage op Encore Festival te hosten. Die DJ’s draaiden ook mijn muziek, dus zo kon ik toch van mezelf laten horen. Nu sta ik dit jaar als artiest op Backyard en heb ik veel andere festivals achter de rug. Dus je kunt wel zeggen dat ik ben gegroeid.

IMG_0068

Wat heeft Encore betekent voor jouw carrière als muzikant?

Het nummer dat ik voor Encore Freshmen gemaakt heb, ging helemaal viraal. Ik heb een andere sound dan de meeste Freshmen, ik doe niet alleen hiphop maar ook afrobeat en dancehall. Bovendien rap ik niet alleen, maar zing ik ook. Het nummer was zelfs te horen in Sint Maarten. Dat heeft wel deuren voor mij geopend, het was die zomer gelijk go season. Ik werd gevraagd voor verschillende feestjes en stond wekelijks als host op de clubnacht.

Wat vind je zo tof aan Encore?

Ik word erg betrokken bij alles, ik ben laatst nog met ze naar Sint Maarten geweest voor Carnaval. Ik doe alles op eigen houtje, zonder label. Ik heb alleen een booking agency (Missing Link). Dus dat ik zoveel support van hun krijg is chill om te zien. Ik krijg recognition, ook al sta ik niet op de grootste podia of heb ik niet de dikste cijfers. Ze supporten allerlei verschillende namen, klein en groot. Die mix vind ik tof.

31773102_2076927842320722_2035476948234272768_o

 Wat betekent ‘Culture Unites’ voor jou?, wat voor connectie heb je hiermee?

Ik ben van de unity en saamhorigheid. Ik represent love peace and freedom en ben van de positieve vibes. Ik houd ervan als veel gezellige mensen samen komen. Dat wil ik ook dat mijn muziek met mensen doet. Ik wil een glimlach op het gezicht van mensen toveren. Ook de line-up voor Encore staat voor Culture Unites; een Lil Pump, een Mr Eazi, en een Flontii Stacks. Ze komen allemaal bij elkaar op één dag en dan trek je ook verschillende mensen. Die mensen hebben allemaal gevoel voor goede vibes en energie; dat maakt de unity compleet. Geen onderscheid tussen culturen, en geïnspireerd raken door elkaar. Dat betekent Culture Unites voor mij.

Wat hoop jij te betekenen met jouw muziek? 

Ik wil afrosound verspreiden in Nederland en uiteindelijk meedraaien met de rest van de grote namen. De focus is nu Nederland veroveren en mijn stempel achterlaten voor de scene hier. Als iemand op zoek is naar een artiest met tropische muziek, of met een dancehall vibe, dat ze mij dan bellen. Dat ik de eerste naam ben die in hun hoofd opkomt. Net zoals dat je automatisch naar Praxis belt als je bepaald gereedschap nodig hebt, eigenlijk.

IMG_0344

Wat kunnen we verwachten van jouw show op Encore?

Je kan veel verrassingen verwachten. Je zult een aantal previews horen van mijn aankomende EP ‘More Energy’. Tijdens het proces van het maken van de EP ben ik in een aantal landen geweest. Toen heb ik verschillende energy’s geabsorbeerd; van mensen tot klimaten, tot gesprekken, tot aan culturen. Ik zing in verschillende talen, die ik zelf niet spreek. Hiermee hoop ik mensen bij elkaar te halen en uit mijn comfort zone te komen. Verder neem ik een DJ en een gitarist mee het podium op, wat de show volledig maakt. Er zal veel energie zijn en er wordt veel gedanst. Maar er zullen ook momenten zijn dat je de rauwe ik hoor, puur zang en gitaar. 

IMG_0896

Heb je nog tips voor bezoekers waar ze sowieso heen moeten op het festival?

Sowieso als ik naar mezelf zou kunnen kijken, dan is dat nummer één, haha. Ik ben benieuwd naar de nieuwe show van Mr Eazi, en Jacquees lijkt me ook gruwelijk. J. Hus heb ik al vaker gezien, maar hij heeft onlangs nog een EP uitgebracht en die nummers wil ik wel live checken. Verder ben ik natuurlijk erg betrokken bij de Backyard Stage, waar ik ook te zien ben bij de set van Afrolosjes. Oja, een tip voor Encore: haal Burna Boy een keer naar jullie festival of clubnacht. Dat zou ik echt geweldig vinden.

Wat zijn verder nog je dromen voor de toekomst?

Ik ben genomineerd voor de Zilveren Notenkraker en die zou ik graag willen winnen. Dit is een prijs voor jong talent op gebied van live muziek. Andere genomineerden zijn o.a. The Overslept, Maan en Leafs. Ik vind het al heel bijzonder dat ik ben genomineerd tussen al die mensen die grote hits hebben. Verder zou het heel tof zijn als mijn tweede liveshow in de Melkweg ook uitverkoopt. Nog grotere dromen? Ik zou het heel vet vinden om ooit op Coachella te staan met Afrobeat, dat is iets wat daar nog ontbreekt.

Amartey vind je 25 augustus op de Backyard stage bij Encore Festival en op 28 september in de Melkweg. Binnenkort komt zijn EP ‘More Energy’ uit, check zijn laatste track ‘No Gidi’ snel hieronder.