convo-talkshow-101barz

Hoe CONVO Talkshow meer diepgang geeft aan de hiphopmedia

Hiphopcultuur is, anno 2019, mainstream cultuur. De charts worden gedomineerd, jurystoelen bij The Voice worden overgenomen en rappers kunnen niet alleen leven van hun kunst — ze investeren in zichzelf, in anderen en in bedrijven. Ze staan on top. En dat in amper vijf jaar tijd (New Wave kwam in 2015 uit). Rapsterren van nu zijn de popsterren van toen.

Er is echter één ding wat stelselmatig achterblijft – de media. Los van ons eigen prachtige platform en enkele uitzonderingen daargelaten, is er een stuk minder diepgang in de Nederlandse hiphopmedia te vinden vergeleken met de Verenigde Staten. Dagelijks zien we fragmenten uit radio uitzendingen, podcasts en talkshows viral gaan. Ze vertellen alleen niet hun verhaal, ze gaan verder. Niet een afgezaagd YouTube format waar elke keer een leugendetector op tafel wordt gezet.

Gelukkig is er sinds vorig jaar een uitzondering in Nederland: CONVO. De wekelijkse talkshow/podcast/YouTube format waarin de Nederlandse hiphopgame eindelijk een serieus platform krijgt. Eentje waar fans écht geïnformeerd worden, in plaats van alleen entertained. Precies daarom is CONVO Talkshow zo belangrijk. Meesterbrein Armin Shah, presentator Defano Holfwijn en sfeerbrenger Yuki Christus zijn een jaar geleden in samenwerking met Red Bull Music begonnen met een talkshow vanuit de Red Bull Music Studios in Amsterdam die inmiddels een naam van betekenis is in de Nederlandse culture.

Van artiesten als Chivv, die er eindelijk hun verhaal komen doen, tot de organisatoren achter het gigantische WOO HAH! festival en daartussenin ruimte voor de briljante geesten van een Joost en Daan Koens – iedereen schuift aan bij CONVO voor een gezellig gesprek. Gezellig is daarin het key-woord. Juist het feit dat het zo een gezellige en huizelijke sfeer heeft, maakt het aantrekkelijker voor mensen om te kijken. Dankzij de open formatie van de tafel, lijkt het alsof de kijker (of luisteraar!) middenin het gesprek zit. En of je nou een hiphop liefhebber bent of juist meer in-to fashion bent; elke week zit er weer een nieuwe soort gast die je iets kan leren over zichzelf, de game of een anekdote gooit waar je nog nooit van hebt gehoord.

Het is een plek waar mensen eerlijk zijn. De jongens die de interviews afnemen zijn net zo onderdeel van de cultuur als de gasten – dat zorgt voor open, eerlijke gesprekken waar mensen zich niet genoodzaakt voelen om politiek correct te blijven. Het is een plek waar rappers kunnen komen om tekst en uitleg te geven over een bepaalde gebeurtenis, wetende dat hun woorden niet verdraaid worden.

CONVO is pas een jaar bezig en heeft zich in dat jaar opgeworpen tot misschien wel de serieuste – en tegelijkertijd meest entertaining – hiphop media-outlet in Nederland. Niet de media-outlet die we verdienen, maar de media-outlet die we nodig hebben. Eentje die kan boksen met de staat van hiphop in het algemeen.