Schermafbeelding 2019-09-10 om 12.33.09

Hoe het kan dat er nu pas een gymnasium is in Amsterdam-Zuidoost

Tot dit jaar was het in de Bijlmer niet mogelijk om naar het gymnasium te gaan. Je moest minstens 10 kilometer uit Zuidoost gaan, als je dit wilde doen. De reden dat dit onderwijs hier nooit werd aangeboden, is omdat ze simpelweg dachten dat er ‘geen gymnasium nodig was’.

Zestig procent van de kinderen uit Zuidoost vertrekt naar een ander stadsdeel voor hoger onderwijs, dat laat wel zien dat het wel zeker nodig is om dit onderwijs dus ook gewoon daar aan te bieden. In 1960 bleken er al plannen te zijn voor een gymnasium in het stadsdeel, maar omdat er werd gezegd dat er ‘geen gymnasiale traditie’ was hier, ging dat toch niet door.

Aan Redpers vertelt rector Jeoren Rijlaarsdam van Ir. Lely Lyceum dat hij het ook vreemd vond dat er na al die jaren nog steeds geen gymnasium onderwijs was. Vooral omdat het stadsdeel is dat even groot is als Alkmaar. Daarom gaf hij docent Kurano Bigiman de opdracht een gymnasiumafdeling te ontwerpen en zijn er nu twee gymnasiumklassen op deze school. Want uit cijfers blijkt misschien wel dat de meeste schooladviezen vmbo en havo zijn, maar dat ze niet eens de kans krijgen om hoger te klimmen, slaat natuurlijk nergens op.

Bron: Redpers