Screen Shot 2017-09-14 at 17.53.43

Hoe KAF een nieuwe impuls aan Almere geeft

Morgen is het zover: dan landt KAFTIVAL in KAF – de enorme hybride tussen een theater, poppodium, en lounge in Almere. Je weet dat wij daar zijn, dat hebben we al duidelijk gemaakt, maar KAF gaat verder dan KAFTIVAL alleen. Het heeft als doel om een verbindende factor in Almere te zijn – een lijm die tussen generaties geplakt zit en ze dichter bij elkaar brengt. Om achter de magie van KAF en KAFTIVAL te komen, belden we met de jongste schouwburgprogrammeur van Nederland, Valery Mak (31 jaar) en artiest/Almere’s finest Leafs (15 jaar).

Om achter de kracht van KAF te komen, moet je teruggaan naar het begin – zo beaamt ook Valery. “Almere bestaat pas 40 jaar, dat zorgt voor een compleet andere samenstelling en cultuur dan in andere steden in Nederland.” KAF was in eerste instantie de stadsschouwburg van Almere, een enigszins “elitair gebouw”, volgens de huidige programmeur van KAF. Zij heeft de visie: KAF toegankelijker, relevanter en moderner maken.

Dat lukt aardig, zo blijkt uit de line-up van KAFTIVAL. We zien namen als Lil Kleine naast Jörgen Raymann en #hashtagdieboys staan. KAF focust zich op meerdere aspecten van entertainment, waarin muziek belangrijk is, maar zeker niet de enige focus. Uiteraard met veel hiphop, niet alleen omdat dat de jeugd mobiliseert, maar omdat Almere hiphop is. “In Utrecht heb je bandjes, wij hebben Sevn Alias”, lacht Valery.

Leafs is het roerend eens met dat statement. Hij kan niet wachten tot vrijdag, waar hij bijna meer zin heeft in iemands anders show dan zijn eigen show. “Wilde Westen man. LouiVos. Ik sta daar. Linksvoor.” Als hem gevraagd wordt naar het belang van KAF reageert hij overtuigd: “Dit is wat Almere nodig heeft. Normaliter moet je voor alle toffe dingen uitwijken naar Amsterdam of Rotterdam, nu is het hier. In de stad.”

Het is een broodnodige toevoeging aan het jonge, creatieve Almere. De generatie die 20 jaar geleden naar Almere verhuisde kregen kids – die kinderen beginnen nu de dienst uit te maken. Initiatieven als KAF brengen een broodnodige plek waar zij terecht kunnen. Dat beaamt Valery ook. “Als ik terugkijk op mijn eerste zomervakantie zonder mijn ouders, dan had dat een themesong – net zoals iedereen een liedje aan een bepaald moment kan koppelen. Ik wil dat KAF ‘het liedje’ van Almere wordt; dat over twintig jaar hier ouders voorbij lopen met hun kids en ze kunnen aanwijzen dat dit de plek was waar ze die en die artiest voor het eerst zagen.”

De missie van KAF is duidelijk. KAFTIVAL is de officiële kick-off van het theaterseizoen maar limiteert zich absoluut niet tot alleen theater. Het is ook een poppodium, dus reken er maar op dat je favoriete artiesten binnenkort langskomen; ook zullen er clubnachten georganiseerd worden. Leafs ontsteekt inmiddels in een vurige speech over wat hij nog meer zou toevoegen aan Almere als hij de dienst zou uitmaken. “Een Vapiano, sowieso. Een virtual reality bioscoop. Een..” hij pauzeert even. “No man, KAF is voor nu alles dat we nodig hebben.”