Screen Shot 2017-08-01 at 15.47.09

Hoe millennials opgezadeld zitten met de troep van de babyboomers

In de ogen van de ouderen kan de jeugd nooit iets goed doen. Millennials zijn ‘lui’, ‘ondankbaar’ en ‘hebben hun prioriteiten niet op orde. Misschien klopt dat, gedeeltelijk, wel – echter vergeten babyboomers één ding: wij zitten met z’n allen in een troep die buiten onze schuld om ligt.

De fout ligt namelijk bij de generaties voor ons. De generaties waar onbezonnenheid hoogtij vierde. Waar het alleen maar positief was en gevolgen niet overwogen werden – dat eeuwige optimisme was grotendeels verantwoordelijk voor de problemen waar millennials nu mee zitten – laten we die problemen even onder de loep nemen én, belangrijker, de oplossingen daarvoor.

1. RECYCLING

Babyboomers zijn de generatie die ‘in het nu leven’ totaal verkeerd hebben opgevat. Ondanks talloze waarschuwingen zijn zij de generatie die pesticiden hebben geïntroduceerd, die bossen uitroeiden, smog introduceerden en plastic mainstream maakten. Plastic makes the world go round – alle producten die in de tijd van de babyboomers op de markt werden gebracht, waren in plastic verpakt. Zolang het maar werkt, dat was het devies – niet wat voor sporen het achterliet. Millennials hebben nu de verantwoordelijkheid om dat proces terug te draaien – iets wat op het eerste oog onmogelijk lijkt, maar met volharding te doen moet zijn.

2. SCHULDEN

De hele wereld zit in de schulden – de nationale schuld van de Verenigde Staten alleen al is zo’n 17 triljard (!) dollar – dat is groter dan de volledige economie van de verenigde staten. De reden van die schuld? Mensen die buiten hun vermogen leven. Creditcards, leningen, onnodig dure, benzine slurpende auto’s. Wie zit er in die schuld? Juist, millennials.

3. UITLAATGASSEN

Het is je waarschijnlijk niet ontgaan dat de regering van de Verenigde Staten – grotendeels bestaande uit babyboomers – zichzelf heeft teruggetrokken uit het klimaatakkoord van Parijs. Een laatste houvast die ervoor moest zorgen dat de wereld van morgen er beter – of in ieder geval met minder smog – uit zou zien. Door het terugtrekken uit het akkoord en de belofte om steenkolen te gaan gebruiken, lijkt het erop dat de toekomst letterlijk roetzwart zal zijn.

Maar betekent dit allemaal dat er geen hoop meer is? Natuurlijk niet. Millennials beginnen steeds meer voet aan de grond te krijgen, daarom is het belangrijk dat wij ons focussen op initiatieven van morgen.

Millennials zijn bezig met het opruimen van de oceanen. Ze worden betiteld als de nieuwe Einstein. De verandering is al gaande.

Jij kan daar zelf ook in meegaan. Door een Car2go te pakken in plaats van een Taxi. Door te sparen voor een Tesla, in plaats van een Ferrari. Of door na het kijken van What the Health dat je automatisch een stuk minder vlees eten (want vlees = de grootste vervuiler of them all). Maar ook door bewuster te zijn met waar je je internet en telefonie vandaan haalt.

Huh? Ja. Ook internet en telefonie is verantwoordelijk voor vervuiling – dus kun je beter bij een aanbieder als KPN zitten, die zichzelf de groene klimaatleider van de telecomindustrie mag noemen.

Meer weten? Dat is te lezen via de site van KPN.