Processed with VSCO with g6 preset

Hoe Nonchelange en Le Motat opeens viral gingen met “Symptomen”

Nonchelange heeft met Le Motat een zieke (pun intended) featuring gedropt. De mannen scoorden met de tune “Symptomen” opeens een virale hit, want de track is nu wel héél toepasselijk geworden.

Processed with VSCO with g6 preset

Gewapend met desinfecterende handgel zocht ik de heren op in hun studio aan de Oudegracht in Utrecht. Zij zijn een van de laatste muzikanten die zich bevinden in de Oude Tivoli, wat voorheen ook nog plek gaf aan de creatieve broedplaats Kytopia.

De bedoeling om een lied over de liefde te schrijven is helemaal uit de hand gelopen. ‘’Liefdesliedjes slaan altijd wel goed aan. Het is heel herkenbaar en iedereen maakt het wel eens mee. Toen besefte ik mij ineens dat ik beter een lied kan schrijven over symptomen. Dat is nog algemener. Zoiets zou nog beter aanslaan. En dat blijkt wel. Het lied lijkt nu namelijk ook over het coronavirus te gaan,’’ vertelt Nonchelange.

Volgens hen heeft het coronavirus in hun voordeel gewerkt. ‘’Volgens mij hebben we er een paar honderd extra streams door gekregen. We staan al in veel Spotify playlists. Deezer heeft ons zelfs in de ‘Tip Van De Redactie’ en de ‘Elektronische Indie’ playlist gezet, en allebei ook nog eens bovenaan de lijst,’’ zegt Le Motat.

Maar wat willen ze nou echt met de tekst in het lied vertellen? Dat laten zij over aan de luisteraar. ‘’Ik vind niet per se dat alle muziek maar over problematiek of over jezelf moet gaan. Fictie is ook tof, of escapisme. Momenteel werk ik aan een album dat deze elementen bevat, maar toch blijft het altijd wel een beetje over jezelf gaan. Ik vind alleen dat je daar niet perse de nadruk op hoef te leggen,’’ legt Nonchelange uit.

Processed with VSCO with g6 preset

De sporen van humor zijn ook terug te vinden in het lied. Het obstakel waar zij tegenaan lopen is dat humor vaak geassocieerd wordt met onserieus zijn. Dit terwijl humor net zo goed serieus kan zijn, maar de uitvoering ervan net iets even ander is. ‘’Echter is het creëren van iets luchtigs niet makkelijker dan iets emotioneels,’’ volgens Maarten. Daarnaast is het genre waarin het lied zich in bevindt zeer uiteennlopend. De mutatie van indie muziek en de swag van hiphop en rap zorgt voor een frisse vernieuwing.

Het coronavirus is niet het enige wat het lied speciaal maakt, maar ook de productie erachter. Tegenwoordig zijn er heel veel acts die gebruik maken van drumcomputers, samples of gewoonweg uit stock sounds graven. Het valt op dat hun studio vol zit met bijzondere vintage instrumenten – oude analoge synthesizers, een jaren zestig Ludwig drumstel, een oude 4-track cassette recorder en een hoop vintage microfoons.
Nonchelange is degene die voor de productie heeft gezorgd. ‘’Ik pakte mijn vintage analoge synthesizer, de Roland Juno 106 uit 1984 om precies te zijn. Daarmee begon ik een paar akkoorden te spelen. Ik vond het heel vet klinken. Daarna gooide ik er nog een paar octaven van synthesizer-akkoorden eroverheen. Met mijn Moog Sub Phatty, ook een analoge synthesizer, heb ik het bass lijntje gemaakt.’’ Zijn reden om alles zelf te produceren is om de muziek anders dan anders te laten klinken. ‘’Wanneer ik iets voor het eggie opneem, klinkt het automatisch anders.’’

Processed with VSCO with g6 preset

Het anders laten klinken is voor hem altijd een verrassing. Hij weet nooit wat hij te horen krijgt. ‘’Vooral als ik de microfoons op de meest debiele manier opzet, komt er geen normaal geluid uit.’’ De uitdaging die hij voor ogen ziet is om het weer normaal te laten klinken. ‘’Het opzetten van deze obstakels zorgt ervoor dat het eindresultaat uniek gaat klinken.’’ Door steeds meer verschillende trucjes toe te passen ontwikkelt hij nieuwe geluiden. ‘’Nadat ik deze stappen ben doorgaan, re-amp ik het door mijn 4-track cassette en krijg ik een lo-fi sound. Vervolgens speel ik hier verder mee. Ik wil niet dat het alleen lo-fi gaat klinken, maar gecombineerd met het laag en het hoog van tegenwoordig. Uiteindelijk zorg ik ervoor dat het zogenaamd normaal gaat klinken.’’

Nadat de productie tot stand is gekomen contacteerde hij Tato. Samen met hem begon hij de tekst voor de muziek te schrijven. Al snel bleek het ‘liefde op het eerste gezicht’ te zijn. De heren zijn meteen een eigen label gestart, onder de naam – NONMOT. Een samenvoeging van hun artiestennamen. ‘’Het zijn allemaal real sounds’’, volgens Nonchelange. Deze moeten gekoesterd worden onder een eigen label. ‘’Als we dat nu zelf op kunnen bouwen, profiteren we daar later alleen maar van’’, zegt Nonchelange.

Een label is als het ware een sticker die ergens op wordt geplakt. NONMOT – is nog geen herkenbare sticker, maar het is wel aanwezig. Dit zorgt ervoor dat andere partijen hen serieus gaan nemen. Nonchelange ervaart dit als een wijze stap in zijn carrière. ‘’Het motto is dat we samen sterker zijn, vandaar het idee. Het label is momenteel alleen gefocust op de muziek die wij uitbrengen. Mijn streef is om de beste producer en mix-engineer van Nederland te worden. Vanuit het label wil ik ook graag andere talentvolle acts en bands produceren. Het kan gezien worden als een soort productiebedrijf en label.’’

Check de clip “Symptomen” hier: