18SS_SP_RS_BERLIN1

Hoe PUMA met de RS-0 nostalgie en technologie dichter bij elkaar brengt

PUMA is een merk dat je forever linkt aan nostalgie. Het zijn de schoenen waarop Wereldkampioenschappen op gewonnen werden, waar hiphopgeschiedenis in werd geschreven en waar de hardste voetbalshirtjes van gemaakt werden. Maar het is ook het merk van de toekomst. Van vooruitgang. Van nieuwe technologieën.

Anno 2018 is PUMA sterker en groter dan ooit – maar die nostalgische touch is nooit verloren. Zeker niet als je kijkt naar de vernieuwde versie van de PUMA RS-0, waarvoor wij naar Berlijn vlogen om deze in volle glorie te aanschouwen. Het werd een regelrechte trip down memory lane en tegelijkertijd een blik naar de toekomst.

18SS_SP_RS-0_SONIC1

Wij, en de andere gasten, werden een unieke experience voorgeschoteld. In eerste instantie werden we meegenomen door de geschiedenis van de RS schoenen. In het archief werden onder andere de OG styles uit de jaren 80’ getoond. Eerst met de RS-Computer en vervolgens de RS-100 en de RS-1.

Vervolgens kregen we de toekomst van de RS-range te zien. Zo zagen we de RS-0, RS-350, RS-100 en de RS-Computer in een modern jasje. Tot slot werden er vier aankomende edities van de RS-0 getoond. Deze colorways hebben allen een verschillend thema namelijk: RS-0 808, RS-0 Optic en RS-0 Play, hierover later meer.18SS_SP_RS_BERLIN33

De eerste schoen van PUMA in de RS-range werd uitgebracht in 1986. De PUMA RS-100 werd onthaald als schoen die zijn tijd ver voor liep; hij stond totaal in het teken van comfort en was razend populair. De RS-100 bevatte upper van textiel en leer, rubberen zool en het geavanceerde PUMA R-System cushioning, wat voor de comfortable feel zorgde. PUMA positioneerde de schoen als de ultieme fusie tussen een comfortabele running shoe die tegelijkertijd ook modieus was.

18SS_SP_RS-0_ROLAND8

Echter was dit niet genoeg innovatie voor PUMA. Het Duitse sport merk keerde kort daarna alweer terug met de RS-Computer Shoe, de eerste schoen die performance en tech op basis van computers met elkaar combineerde. De schoen was namelijk voorzien van een custom made computerchip. Deze chip was opgenomen in de hiel van schoen en hield automatisch de afstand, verbruikte calorieën en recordtijden bij. De resultaten werden vervolgens weergegeven op je Apple IIE, Commodore 64 of 128 of je PC. Tegenwoordig is dat niets nieuws, echter was PUMA hier al mee bezig in het jaar 1986. Besef. 1-9-8-6, toen computers voor de meeste mensen nog een figment of imagination waren.

We nemen nu een sprong naar het jaar 2018. PUMA staat aan de vooravond van de release van de vernieuwde RS-collectie. De eerste release die we kunnen verwachten en waar het event in Berlijn grotendeels om draaide is de RS-0. De eerste RS-0 release is grotendeels gebaseerd op de eerste RS-modellen uit het jaar 1986. Dat is ook wel te zien aan het kleurgebruik en de opvallende features van de schoen.

JG0A6513

Daarnaast is de schoen natuurlijk ook voorzien van hedendaagse technieken, materialen en productietechnieken. Ten eerste is de shape van de schoen gemoderniseerd naar de verwachtingen van het hedendaagse publiek. Ook is de zool voorzien van een update en nu uitgerust met betere cushioning voor extreme rebound en comfort. Tot slot is de vernieuwde RS-0 voorzien van een sok constructie die de tong vervangt.

Dat voel je niet alleen, dat zie je ook – het robuustere uiterlijk van de RS-0 valt goed in lijn met de trends die we de afgelopen jaren steeds vaker de kop op zagen steken

Last but not least kregen wij als eerste ter wereld de aankomende colorways van de RS-0 te zien. Waar de eerste release het dichtbij de OG-kleuren en design houdt, gooien de volgende releases van de RS-0 het over een andere boeg. Zo wordt aan elke colorway een apart thema gewijd.

RS-0 Play

18SS_SP_RS-0_SONIC5

De eerste colorway die het licht gaat zien is de samenwerking tussen game producent SEGA en PUMA. Voor deze samenwerking is er gekozen om de iconische character Sonic te verwerken in de schoen. Zo zien we natuurlijk de blauwe kleur terug op de upper van de schoen. De rode zool staat voor de kenmerkende gelijkkleurige schoenen van Sonic en als je goed kijkt zie je meer details terug in de schoen. Van het groene gras waar hij overheen rent tot aan de gouden details die weer terugleiden naar de gouden ringen die Sonic oppakt. Wanneer de sneaker uitkomt is nog niet bekend

RS-0 808

18SS_SP_RS-0_ROLAND3

De laatste samenwerking is met Roland. Roland is het merk van de bekende drumcomputer TR-808 uit de jaren 80. De RS-0 ‘Roland’ is ook gebaseerd op deze drumcomputer. De drumcomputer bevatte namelijk een paneel met verschillende kleuren en grote knoppen met LED-verlichting. De schoen komt in een zwarte lederen upper, reflectieve veters, reflective mid-sole, en herkenbare kleuren van de TR-808 drumcomputer.

RS-0 Ader Error

PUMA heeft ook samengewerkt met het Zuid Koreaanse collectief ‘ADER ERROR’. Dit is naast een designer brand ook een artiesten collectief dat zich bezighoudt met Art en Fashion. Hun missie en visie is het vinden van inspiratie in het ongewone. Dit komt ook terug in hun debuut collectie met PUMA. De ‘Error’ collectie van ‘ADER” bestaat uit de RS-0 en de RS-100 silhouette. Het combineert het retro design met het de moderne vertaling van de RS-lijn. 

RS-0 Optic

18SS_SP_RS-0_POLAROID1

De volgende samenwerking is met het iconische merk Polaroid. Polaroid is de samenwerking aangegaan met PUMA ter ere van hun 80-jarige bestaan. In de schoen komen bekende features terug van de ouderwetse Polaroid Onestep instant camera. De sneaker wordt uitgebracht met premium wit leer, reflectieve veters en het iconische Polaroid color spectrum op de hiel van de schoen. De schoen wordt afgemaakt met PUMA en Polaroid branding – Instagram filter schoentje wel.

Lang verhaal kort – de RS-0 van PUMA pakt verschillende elementen uit je jeugd; of het nou computergames, camera’s of computers zijn, en heeft het voor elkaar gekregen om deze naadloos te verwerken in schoenen – met technologie van nu. Want hoe kan je focussen op de toekomst, als je het verleden niet omarmt?