Vannetje

Hoe Sprite vernieuwing omarmt

Nederland heeft een primeur te pakken – ons kikkerlandje is namelijk het eerste land waar Sprite volledig calorie- en suikervrij te verkrijgen is.

Het is het zoveelste bewijsstukje dat de vooruitstrevendheid en het lef van frisdrankmerk Sprite benadrukt. Niet alleen op inhoudelijk niveau, maar ook de uitstraling naar de buitenwereld draait bij Sprite alleen om vernieuwing. Dat gaat al terug naar 1994, toen Sprite als één van de eerste global brands hiphop omarmde. Met de slogan ‘Obey Your Thirst’ en het inschakelen van vrijwel de hele hiphopgame toentertijd (we noemen o.a. Nas, Fat Joe, KRS-One, A Tribe Called Quest, LL Cool J en Missy Elliot) én de Basketballgame liet Sprite zien een compleet nieuwe stroming in muziek (en life) een platform te geven.

Dat zet zich door tot nu. Slechts enkele maanden geleden verscheen er een uitgebreide commercial online waar niet alleen één van de grootste basketballers ooit, LeBron James, maar ook één van de meest besproken rappers van de afgelopen jaren, Lil Yachty, in verschenen.

Het is treffend dat juist een excentriekeling als Lil Yachty de kans kreeg van Sprite om zichzelf te laten zien. Iemand die zich nog niet heeft bewezen, maar enorm veel potentie heeft. Dat omarmen laat zien dat Sprite niet bang is om risico’s te nemen – Sprite is niet bang om de vreemde eend in de bijt te zijn.

Yachty, die tot op dat punt bekend stond als een SoundCloud rapper pur sang maakte, dankzij Sprite, in één keer de sprong naar de mainstream. LeBron James, die toentertijd al on top stond, staat voor de positie van Sprite: bovenaan. De combinatie van on top staan, maar tegelijkertijd niet bang zijn om te kijken naar what’s next laat zien dat Sprite ‘innovatie’ als bestandsdeel heeft – dat is ook terug te zien in de vernieuwde Sprite.

De introductie van twee nieuwe smaken valt dan ook precies in de lijn die Sprite al decennia lang inzet: vanaf dit jaar zullen naast de vernieuwde Sprite regular ook Sprite munt en Sprite cranberry verkrijgbaar zijn. Limited editions zijn niks nieuws voor frisdrankmerken, maar het feit dat Sprite twee nieuwe smaken – munt en cranberry – dusdanig naar voren schuift zegt al genoeg.

Daarnaast is de drank in Nederland dus als eerste ter wereld compleet suiker- en calorievrij. Een unicum. Sprite heeft het recept van Sprite Zero uitgebreid getest onder het Nederlandse publiek en daaruit kwam naar voren dat de frisdrank net zo lekker bevonden werd als de oorspronkelijke Sprite. Sprite Zero is dus nu Sprite Regular – geen suiker is niet meer een luxe, het is de maatstaf.

Dat gaat niet alleen gepaard met nieuwe smaken, maar ook met een nieuw, fris uiterlijk. Een nieuw logo, een nieuwe fleskleur en véél ruimte voor de twee fruitsoorten, citroen en limoen, die Sprite maken. Net zo dorstlessend, maar dan vernieuwend – precies wat Sprite hoort te zijn.

sprite