Schermafbeelding 2017-09-25 om 13.26.09

Hoeveel betaalt Apple zelf eigenlijk voor de bizar dure iPhone X?

De iPhone X: zelfs zij die onder een steen leefden, hebben er iets van meegekregen. Bijvoorbeeld dat dat kreng reteduur is (meer dan €1100) (ja, echt). Maar hoeveel houdt Apple er eigenlijk aan over?

Mochten de berekeningen van analist Ming-Chi Kuo kloppen, dan valt die som eigenijk hartstikke mee (of tegen, snap het verschil nooit). Dit is (een deel van) de berekening in dollars:

120 à 130 voor het display (overigens beweren andere bronnen dat dat aanzienlijk lager is (namelijk 80 dollar)
26 voor de a11-chip
18 voor qualcomm-modem
25 voor face-ID scanner
45 voor Toshiba’s NAND memory

Hierbij komt nog flink wat andere ongein dat samen met bovenstaand sommetje op zo’n 412,75 dollar uitkomt. Daar de goedkoopste X in de VS 999 dollar is, zou dat volgens de wetenschappers onder ons betekenen dat Apple 41% van de consumentenprijs op zich neemt voor de productie. En daar komen kosten zoals salarissen, aan marketing en verscheping nog bij. De kostprijs is dus zelfs nog een stukkie hoger dan de componentprijs.

Overigens zullen we exacte prijzen nooit helemaal weten, Apple houdt zich namelijk doorgaans stil over dit soort berekeningen.

Maar zou het echt kunnen dat Apple maar zo’n relatief kleine winstmarge pakt? Wij gaan van het beste uit. En kopen ‘m bovendien waarschijnlijk alsnog.

Bron: WANT