Author Barry Estabrook says pigs can be taught to play computer games and recognize themselves in a mirror.

In deze 185 niet-vlees producten zit toch varkensvlees verwerkt

Waarschijnlijk wist je het niet, maar varkens worden gebruikt voor veel meer producten dan alleen vlees-producten. Zo worden van de botten van varkens bijvoorbeeld behang gemaakt – en worden de ontbrandbare stofjes van het lucifer kopje hiermee vastgeplakt. Het product varkensbotten lijm wordt voor heel veel producten gebruikt.

Varkensvet wordt gebruikt voor onder andere biodiesel, zeep, shampoo, waspoeder, wasverzachter, kaarsen en hairconditioner. Uit varkensvet wordt ook glycerine gewonnen (een kleur- en reukloze vloeistof die zoet smaakt). Deze stof wordt onder andere verwerkt in tandpasta, mondwater, handcrème en in boenwas voor de vloer. Ook wordt glycerine gebruikt voor autolak, in ‘gewone’ verf, kleurpotloden en in antivries voor de auto. Varkensvet is een stof waardoor alles mooier wordt. Dit is dan ook de reden dat het gebruikt wordt in bodylotion, en antirimpelcrème.

Een andere stof die gewonnen wordt uit varkens is collageen: een plakkerige eiwitstof die vooral in de botten en in de huid zit. Collageen wordt onder andere gebruikt in de plastische chirurgie. Ook worden er allerlei drankjes van gemaakt die de huid soepeler maken en moeten zorgen voor een ‘glanzende uitstraling’.

Een andere stof die uit varkens wordt gewonnen is gelatine. Gelatine wordt gebruikt in winegums, drop, pepermunt, lolly’s, kauwgom, marshmallows, noga, cake, kwarktaart, kokosbrood, vanillepudding, ijs, diervoeding en drankjes zoals bier en vruchtensappen. In winegums zorgt de gelatine ervoor dat de gums elastisch en kauwbaar zijn.

Ook zit gelatine in medicijnen, het wordt namelijk gebruikt als omhulsel van de capsules. Ook paintballkogels worden gemaakt van de stof.

De huid van het varken wordt gebruikt voor veiligheidsschoenen – en de haren worden gebruikt voor borstel en borsteltjes.

Wil je nog meer weten over dit onderwerp? Bekijk dan het onderstaande filmpje: