IMG_1939

Instagram verwijdert duizenden accounts van verkopers neppe merkkleding

Waarschijnlijk word je regelmatig gevolgd door een willekeurige ‘beste 1:1 Gucci kleding’ account en kijk je er gewoon overheen. Organisatie React kijkt hier dus niet overheen. De organisatie zoekt accounts en webshops die neppe merkkleding verkopen en rapporteert ze. Ze hopen dat Instagram deze accounts verwijdert, en dat is gebeurd. In 2018 zijn ruim 2.000 Instagram accounts verwijderd van mensen die neppe merkkleding verkopen.

Dan denk je, 2.000 accounts verwijderd, dat is best veel. Dan doet React haar werk niet goed, of Instagram heeft er lak aan, want op het moment zijn er nog miljoenen accounts die neppe merkkleding verkopen. Zoek op Instagram maar ‘merkkleding’ en je zal honderden accounts krijgen die je een neppe Louis Vuitton tas, Canada Goose jas, Stone Island muts of Louboutin schoenen willen verkopen voor een relatief lage prijs.

IMG_1940

De neppe merkkleding is vooral populair bij jongeren tussen de 12 en 25 jaar oud. Vaak worden de accounts ook beheert door iemand van die leeftijd. De rede dat de kleding wordt gehandeld via Instagram is omdat de pakkans kleiner is omdat de verkopen natuurlijk volledig anoniem is. Het grappige is dat alsnog veel mensen hun volledige naan of telefoonnummer in de bio hebben staan. Niet zo heel anoniem dus.