IMG_6023

We spraken met GLOWINTHEDARK, Frenna en Philly Moré over ‘Lituatie’

Vandaag is het zover: GLOWINTHEDARK x SFB hebben het gezamenlijke project ‘Lituatie’ gedropt onder de vleugels van Top Notch. Wij spraken af met Kevin (1/2 van GLOWINTHEDARK), Frenna en Philly Moré (die op bijna elke track een featuring heeft) voor een gesprek over de totstandkoming van het album, hoe het er in de studio aan toe ging en wie GLOWINTHEDARK en Philly Moré nu precies zijn.

Boys, jullie album heet ‘Lituatie’, maar er staat geen track op die zo heet. Dus waarom is de keuze op die titel gevallen?
Frenna: “‘Lituatie’ is een woordje dat we in het proces vaak hebben gezegd. We zeiden bijvoorbeeld ‘deze beat is lit!’ of ‘deze verse is lit!’ of ‘ik ben lit!’. Dat hoorde ik tijdens het maken van het album vaak. En toen zagen we dat mensen het opeens veel gingen gebruiken en toen dachten we ‘ey, we gaan dit claimen’. Lituatie, let’s go.”

Hoe is de formatie GLOWINTHEDARK x SFB ontstaan?
Kevin: “Het is eigenlijk ontstaan vanuit een vriendschap. We komen allemaal uit Den Haag. En die jongens zijn in het begin heel erg ondersteund door Eljero Elia (Feyenoord) en dat is toevallig mijn beste vriend. Hij heeft me altijd gezegd dat ik ze een keertje moest checken. Maar hij heeft verder geen zakelijke connectie met ze, hij vindt SFB gewoon al vanaf het begin tof. Toen hebben Albert (de andere helft van GLOWINTHEDARK) en ik Frenna een keer uitgenodigd om naar de studio te komen. En dat beviel zo goed dat ‘ie steeds terugkwam om dingen af te maken, want elke keer bleven er weer onafgemaakte platen liggen. Uiteindelijk hadden we 24 files en toen is het een beetje een uit de hand gelopen projectje geworden, waar uiteindelijk Philly Moré ook nog eens bij is komen kijken.”

Want hoe ben jij er bij gekomen, Philly?
Philly Moré: “Qua muziek zat ik vast in mijn eigen groei en daarom besloot ik Frenna om advies te vragen. Of hij mij zou kunnen adviseren wat voor stappen ik het beste zou kunnen maken. Toevallig was hij bezig met een nummer en ik voelde die beat ook. Ik begon daar spontaan op te schrijven. Normaal gesproken maak ik Engelstalige tracks, maar ik ging gewoon voor de grap even Nederlands schrijven. Uiteindelijk klonk dat gewoon goed. We hebben toen alles naar Albert gestuurd, en die heeft er een hele beat omheen gebouwd.”

IMG_5947

GLOWINTHEDARK heeft al met hele grote internationale namen gewerkt. Vanwaar dan nu toch de keuze om op Nederland te focussen?
Kevin: “Het is de ‘eagerheid’ in de muziek, denk ik. Wij hebben Nederland als het ware een beetje overgeslagen door de kansen die er lagen. Het probleem was ook dat je hier in Nederland altijd heel erg in hokjes werd geplaatst. Je had niet echt de vrijheid om meerdere dingen te doen. Als producer zijnde misschien wel, maar wij zijn ook een act. En dat is moeilijker. Als je muziek uitbrengt dan willen ze er graag meteen een stempel aanhangen: Dit is rock, dit is pop, wat dan ook. Wij hebben het altijd een beetje bekeken vanuit de visie van The Neptunes, dat zijn onze helden. We willen gewoon kunnen doen waar onze pet naar staat op dat moment. Vroeger was hier gewoon geen ruimte om dat te doen.”

Maar nu wel?
Kevin: “Zeker weten. Als je kijkt naar de playlists van de kids van tegenwoordig dan zit daar niet meer één genre in. Op Lituatie komt dat echt terug. Er staat keiharde straatrap op, maar ook dansplaten en tracks die je op de radio kan luisteren met je oma naast je.”

Frenna, denk jij dat SFB ook in het buitenland door kan breken? Gezien GLOWINTHEDARK die connecties toch al heeft.
Frenna: “Sowieso, maar je moet niks forceren. Ik heb die boys nooit gevraagd van ‘ey, broer, laat me een keer een Engelse track maken’. Of ‘laat dit alsjeblieft aan die en die horen’. Alles moet gewoon natuurlijk komen. Met Lituatie hoop ik wel te bereiken dat we op andere plekken komen te staan dan waar we normaal staan. Ergens anders dan een Urban Elite, bijvoorbeeld. Ik wil ook gewoon ergens staan waar het helemaal blank is, om het zo te zeggen. Dat gebeurde door ‘New Wave’ al wel een beetje, maar ik wil ook met de rest van onze muziek op zulke plekken kunnen staan. En dat gaat nu ook lukken, denk ik. Omdat Lituatie zo divers is.”

IMG_6048

Kevin: “Het is best wel jammer toch, dat zijn muziek alleen maar in één specifiek straatje populair is. Ik denk dat daarom de schok ook zo groot was toen die jongens opeens de popprijs wonnen. De realiteit is dat mensen die muziek gewoon willen tegenwoordig. Dat moet ook omarmd worden. Iedereen staat elke dag anders op. Soms wil je reggae horen in de ochtend, de andere keer wil je ‘turned up’ gaan. Weer een andere keer heb je liefdesverdriet. Die dingen horen bij het leven en zo moet muziek het ook voortduwen. Ik denk dat dat op dit moment ook echt kan, en dat Lituatie dat ook wel een beetje stimuleert.”

Dus eigenlijk hoop je dat ‘Lituatie’ andere artiesten stimuleert om meer divers te worden?

Kevin: “Ik hoop wel dat mensen daar open voor staan, ja. Natuurlijk heb je de diehards die zeggen ‘nah, dit is mijn ding dus dat leef ik’. Dat zie je in de rapgame ook nog steeds. Een Cho bijvoorbeeld, die blijft echt keihard bij zijn ding. Dat moet je ook gewoon kunnen respecteren. Maar ik vind het juist mooi om te zien dat er wel ruimte voor is. En het doet me goed dat de meerderheid nu een beetje durft toe te geven van: ‘ik vind het eigenlijk wel lekker om af en toe naar een andere plaat te luisteren’.”

IMG_5917

Hoe gingen jullie te werk in de studio?
Kevin: “We hebben voornamelijk met SFB en Philly Moré tracks vanaf scratch gemaakt. Ik denk dat dit project daarom ook zo leuk is geworden. Heel vaak gaat het anders, dan komen artiesten een beat luisteren en spitten ze daar iets op. Zo is Frenna eerst wel bij ons terechtgekomen, maar uiteindelijk hebben we géén van die platen gebruikt. Alles op Lituatie is vanaf scratch gemaakt.”

Komt er ook drugs aan te pas als jullie een plaat maken?
Kevin: “Voor mij niet in ieder geval.”

Frenna: “Nee man, we drinken zelfs niet in de studio. Alleen in de club.”

Philly Moré: “Ik rook en drink helemaal niet. Ik sta met Fanta in de club.”

Frenna: “Vroeger waren we wel echt met die codeïne enzo, maar tegenwoordig… een beetje.”

Kevin: “Music is the drug.”

Er staan (naast Philly Moré) featurings op het album van Ronnie Flex, Lil’ Kleine en Emms. Waarom specifiek die artiesten?
Frenna: “Het ding bij Lituatie was dat we die tape al wel hadden gevuld. Zonder featurings was ‘ie eigenlijk al done. Maar op ‘Belazerd’, daar moest Lil Kleine gewoon op. En Ronnie Flex, hij is gewoon gang. Een gangmember. Hij kwam de studio in en sprong gelijk op die twee pokoes. En als Ronnie dat doet, dan wil je daar sowieso geen nee tegen zeggen. Verder is Emms de enige met wie we echt een track vanaf scratch hebben gebouwd. We wilden best wel meer samenwerkingen, maar het album was al vol. We hebben zelfs een track met Wibi Soerjadi die het album niet heeft gehaald. Dat was wel gek, man. We hebben echt een lijpe tape, broer.”

IMG_5886

Kevin: “Ja, daar gaan we sowieso nog wat mee doen. Want die track zou rond een bepaalde tijd wel heel goed kunnen werken. Maar daar gaan we verder nog niks over vertellen.”

Hebben jullie nog toekomstplannen met elkaar, of was dit een eenmalige samenwerking?
Frenna: “Weet je wat het is? We hebben veel dingen liggen die nog gehoord moeten worden. Dus toekomstplannen zijn er sowieso. Hierna komt er ook nog een project van SFB aan, waar we nu ook mee bezig zijn.”

Philly Moré: “Ik ben van plan om na Lituatie een eigen EP te releasen. En daar vanuit gaan we kijken waar het allemaal terecht kan komen. Hoe en wat precies, dat is nog niet zeker. Voor mij is het wel echt 180 graden gedraaid sinds de studiosessies van Lituatie. Na dit album moet ik ook weer met iets komen, want mensen beginnen zich nu wel af te vragen wie ik ben en wat ik te bieden heb.”

Kevin: “En we gaan natuurlijk ook nog samen optreden. Maar dat moet nog even goed worden opgezet, want we willen wel écht wat kunnen aanbieden. Qua show-elementen vinden we het heel belangrijk dat we iets goeds neerzetten. Maar dat gaat 100% gebeuren.”

IMG_5991

Tekst: Arjan Stokkers
Beeld: Daniël Wolters