IMG_1701

Jacin Trill is de voorbode van een compleet nieuwe generatie aan rap

De zomer is officieel ten einde gekomen en dat betekent dat het tijd is om de scores op te stellen. Wie de titel van Nederlandse zomerhit 2017 pakt? Als het op originaliteit aankomt, dan is dat ongetwijfeld ‘kspreyopjebytch’. Een nummer dat op Amerikaanse wijze via Soundcloud de massa aansprak en binnen no time de uitvoerend artiest van een zolderkamerartiest naar een rijzende ster transformeerde.

Jacin Trill is de naam van de uitvoerende artiest. Zijn zolderkamer is in Hoorn – dat is ook de plek waar hij merkte hoe goed zijn debuuttrack werd opgevangen. ‘kspreyopjebytch’ werd opgepakt door Bokoesam, Yung Nnelg, Rasskulz en ook Ronnie Flex. Vier artiesten uit verschillende hoeken van de scene die allemaal graviteerden naar de track. Of het nummer zonder deze co-signs ook hetzelfde effect zou hebben is een vraag waar geen antwoord op is, maar een co-sign is in eerste instantie ook geen gunst. Het is eerder iets wat iemand afdwingt, “net als hoe een co-sign een bepaald effect heeft, is er ook een effect wat zo’n co-sign opwekt, en dat is gewoon originaliteit.” zegt 808milli, de vaste producer van Jacin Trill, en dus ook mede-verantwoordelijk voor ‘Kspreyopjebytch.’

IMG_1784

Zowel 808milli als Jacin Trill zijn afkomstig uit Hoorn, maar jeugdvrienden zijn ze geenszins. Iets wat je wel zou denken, als je de debuutplaat ‘Happy Land’ hoort. Integendeel, de twee kennen elkaar pas sinds dit jaar, “een vriend van mij genaamd Denna Wavy die ik kort nadat ik mijn eerste track had uitgebracht leerde kennen, was gewoon een guy met wie ik veel zat te smoken. Hij was toentertijd ook bezig met een groepje die zichzelf “Wavy Boys” noemde, een groep waar Emiel (red. 808milli) ook deel van uitmaakte. Denna zei toen dat ik echt met 808milli moest werken”. Hierna hebben de twee elkaar twee keer ontmoet, maar pas na een schrijverskamp waar Jacin met een grote groep vrienden aan meedeed doken de zij samen de studio in.

“Ik wilde gewoon nieuwe shit maken, dus ik contacte Emiel of hij down was om shit te maken. Vervolgens sloten we onszelf een week bij mij thuis op, en het eerste nummer dat we maakte was ‘Kspreyopjebytch’.” Achteraf gezien een schot in de roos, maar de twee waren hier zelf nog niet meteen van bewust, “Wanneer je soms heel skaffa bent, vind je een track dom, maar je weet niet zeker of ie de volgende dag ook zo dom is. Dus we hebben echt uren lang geflext op die tune. De volgende ochtend luisterden we ‘m weer, en toen pas beseften we hoe dom die tune werkelijk is. En toen gingen we gewoon door, en maakten we uiteindelijk Happyland.”

“Mensen zijn te vaak negatief, daarom breng ik ze naar ‘Happyland.’

‘Happyland’ is Jacins eerste officiële project, dat hij uitbrengt onder Artsounds. Hoewel Jacin in zijn communicatie, muziek en uitstraling alleen maar blij is, is dat geen teken van zwakte. ‘Happyland’ dient als eerste kennismaking, waarna Jacin de game wil toe-eigenen. “Love naar iedereen hoor. Maar ik wil die shit overnemen. Met HappyLand pak ik eerst een klein landje, en hopelijk volgt in de toekomst de rest.” Dit kleine landje heeft hij zelf gecreëerd. Of, beter gezegd, laten ontstaan in zijn denken. “Eigenlijk ontstond het bij mijn eerste jonko,” vertelt Jacin. “Ik ben het zat dat iedereen depri wordt van alle shit die in de wereld speelt. Dingen als social media, waardoor mensen naar anderen kijken en down raken van shit die de een wel heeft en zij niet. Mensen weten niet dat ‘Happyland’ met een skere microfoon en een matras als muur is opgenomen. Ik wil bewijzen dat het kan, dat alles kan. Mensen zijn te vaak negatief, en daarom breng ik ze naar ‘Happyland’, een plek waar genoeg mogelijkheden zijn.”

IMG_1770

De charismatische houding die gepaard gaat met het geluid van Jacin wordt gekenmerkt door een grote dosis blijdschap, dat dankzij zijn vrijwel constante geblow in stand wordt gehouden. “Wanneer ik smoke word ik meteen blij, vandaar ‘Happyland’. Als ik smoke en ik de studio in ga is het gewoon all happiness en love.” En dat is ook hetgeen wat hij met dit project wilt benadrukken: richt je op het positieve, en laat dit jouw leven domineren, “kijk naar wat je hebt, en doe het daar mee. Ga niet kijken naar wat andere hebben, want uiteindelijk begint iedereen aan de bodem, z’n eigen bodem.”

Het spreaden van de positieve message is één ding, daar succes mee hebben is een tweede. Jacin Trill heeft binnen zeer korte tijd iets voor elkaar gekregen waar andere rappers soms jaren over doen. Het is afwachten of hij zijn hype kan omzetten in een carrière, maar als je ziet hoeveel hoofden hij al heeft doen draaien in korte tijd, kan het bijna niet anders dat Nederland zijn eigen koning heeft gekregen.

IMG_1728

Sinds vrijdag staat ‘Happyland’ online, de eerste stap in Jacins missie om de wereld om te toveren naar een plek waar positiviteit en blijdschap hoogtij vieren. Dat Jacin zijn hoofd in ieder geval nooit laat hangen, is duidelijk. Dit jaar nog werd zijn aanmelding voor de Herman Brood Academie naar de prullenbak verwezen. Het project dat hij toen aandroeg kwam afgelopen vrijdag als volledige EP online – de docent die hem afwees is inmiddels ook overtuigd van zijn talent. Of hij met dit project de rest van Nederland zal overtuigen moet nog blijken, want net als met de HBA docent hoeft dit niet perse te maken met creatief inzicht, maar eerder met gevoel voor innovatie. Dit geluid, dat in Amerika wordt afgedaan als ‘Soundcloud Rap’, maakt nu voor het eerst écht zijn entree in de Nederlandse rapgame.

TEKST: Willem van der Od
BEELD: Vincent King