jarreauvandal-ballinnn-9

Jarreau Vandal breekt een lans voor jong Amsterdam

Een afspraak inplannen met een artiest of producer voor een interview gaat ons normaal gesproken goed af, maar niet de onderstaande artiest. Getekend zijn bij een internationaal label in Los Angeles betekent dat je wel eens aan de andere kant van de wereld plaatjes staat te draaien. De ene keer was hij in Parijs, de andere keer in Los Angeles, of zelfs in Shanghai.

We hebben het hier over Jarreau Vandal, producer/dj maar vooral muzikant, getekend bij het ongekend succesvolle label Soulection. Op nog relatief jonge leeftijd is hij de wereld meerdere keren over geweest en heeft hij festivals en clubs kapot gedraaid – maar wij bezochten hem op de plek waar hij zich het meest thuis voelt. Een loods in Amsterdam-Noord is dé plek waar Jarreau zijn edits, remixes en tracks maakt om de fans van over heel de wereld in extase te brengen.

Thanks to grandpa
Een muzikale carrière was al vrij vroeg voorbestemd voor Ellroy Uyleman aka Jarreau Vandal. Hij komt uit een muzikale familie, die hem sinds zijn geboorte muzikaal prikkelde waar het maar kon. ”Ik heb vroeger van alles geluisterd. Van mijn vaders soul en jazz tot aan hiphop, happy hardcore en moderne klassieke muziek” vertelt Jarreau. ”Tracks als ‘Do Love’ van Tupac was ik bijvoorbeeld helemaal gek op, maar ik kon het andere moment ook springen op gabbernummers of in een trans raken van Conquest of Paradise van Vangelis.”

Jarreau Vandal was, voordat hij achter de decks belandde, vooral met een spuitbus in de hand te vinden. Zijn creativiteit uitte hij door muren in Gein onder te taggen. ”Mijn neef was helemaal into graffiti en ik ging dan altijd met hem mee. Het geeft echt een kick om op die manier je creativiteit te uiten. In Gein heb je de eindhalte van de metro waar graffitispuiters vanuit heel de wereld samen kwamen om hun tag achter te laten op die muren daar. Als een jonge jongen was je daar echt van onder de indruk.”

DSCF3054

Graffiti was uiteindelijk niet het ding waar Jarreau zijn leven lang mee bezig wilde zijn. Muziek, daar wilde Jarreau z’n beroep van maken. Dat begon allemaal bij zijn opa thuis. Zijn grootvader leerde Jarreau zijn eerste instrumentals maken. ”Continu riep ik m’n opa om hulp zodat ik m’n eerste beats kon maken”, lacht Jarreau, maar tegelijkertijd beseft Jarreau hoe groot de invloed van zijn opa was op het maken van zijn eerste beats en uiteindelijk ook zijn carrière. ”Ik begon met simpele hiphop beats. Het was niet echt heel bijzonder wat ik deed, maar m’n opa leerde mij de basis van het maken van instrumentals. Van hem kreeg ik ook Logic Studio cadeau en hij leerde me werken met dat programma.”

Wavefiles
Het produceren begon dus eerder dan daadwerkelijk draaien, iets waarin veel mensen zich vergissen. Van het maken van beats maakte Jarreau Vandal na een aantal jaar de stap naar de draaitafel. In Amsterdam-Oost leerde hij van Abstract zijn eerste plaatjes draaien. Toen hij het draaien onder de knie kreeg, begon Jarreau samen met een vriend Wavefiles, een wekelijks clubavond in Amsterdam. ”Het was een blend van UK, Garage, Bass en Future beats. Door die blend was het voor het publiek heel aantrekkelijk om naar toe te gaan. Het was nieuw en verfrissend. Al gauw begonnen we echt volle zalen te trekken met dat concept.”

“Het contact is sinds onze eerste ontmoeting eigenlijk nooit meer opgehouden.”

Het beginnen van het project Wavefiles bleek voor Jarreau Vandal dé weg naar Soulection, een groot, wereldwijd bekend muzieklabel uit Los Angeles dat zich focust op nieuwe elektronische muziek. Wavefiles in Club Up werd zo’n succes dat er geld vrij kwam om andere dj’s te boeken. Één van die dj’s was IAMNOBODI die hem met Joe Kay, CEO van Soulection, in contact bracht. ‘Het contact is sinds onze eerste ontmoeting eigenlijk nooit meer opgehouden’, vertelt Jarreau. ‘Het werd op een gegeven moment een vriendschap en mede daardoor werd ik langzaam onderdeel van de Soulection familie.’

DSCF3070

Soulection = Familie
Onderdeel van die familie worden gebeurde precies op het juiste moment. Soulection begon een wereldwijde movement te worden die ‘The Sound of Tomorrow’ brengt in de vorm van een recordlabel, radioprogramma en creatief platform voor muzikanten. De fijnste beats worden wekelijks in de radioprogramma’s in combinatie met interviews uitgezonden op Apple’s radiostation Beats 1. Voor veel producers is Soulection een beetje de holy grail, waar bekende producers als Mr. Carmack, Sango, Ta-Ku en esta onderdeel van zijn. Jarreau Vandal is één van hen, als enige Nederlander.

“Omdat ik onderdeel ben van de Soulection familie kom ik ook op veel toffe plekken.”

“Door Soulection kom ik op veel bijzondere plekken’ legt Jarreau uit. ”Gigs in Zuid-Korea, Amerika, Dubai, Mexico, ik heb veel van de wereld kunnen zien met m’n muziek en als dj.” Los Angeles is voor hem een plek waar hij zich later een tijdje ziet settelen. ”Los Angeles is echt te gek om te zijn. Omdat ik onderdeel ben van de Soulection familie kom ik ook op veel toffe plekken. Dan leer je nog meer toffere mensen kennen en kom je ook weer op nog toffere plekken. Party in the LA hills, dat soort shit. Ik ben heel blij dat ik dat mag meemaken.”

No hokjes allowed
Dat Jarreau Vandal één van de betere Nederlandse producers op dit moment is mag wel duidelijk zijn. Dat is voor Jarreau echter niet genoeg. Met een blend van jazz, soul en hiphop in een elektronisch jasje probeert hij een unieke sound te brengen, wat hem aardig lijkt te lukken. Complex zette hem in het lijstje met 10 meest veelbelovende dj’s van 2016. Grote muziekblogs als Hypetrak, Pigeons & Planes en the Fader houden de Amsterdammer nauwlettend in de gaten. Opvallend is dat die blogs, net als veel andere mensen, de muziek van Jarreau niet echt kunnen plaatsen in een genre.

“Als mensen mij niet kunnen plaatsen in een genre dan heb ik een doel bereikt voor mezelf.”

“Dat is ook precies wat ik wil”, legt hij uit. “Dan heb ik een soort doel bereikt voor mezelf.” De mensen die muziek in genres plaatsen scharen de Jarreau Vandal sound en ook de Soulection sound onder ‘Future R&B’. Volgens Jarreau is die term al achterhaald.”Future R&B staat voor R&B in de toekomst, maar het is toch nu? Hoe moeten we die sound later noemen? Nog steeds future? Ik probeer gewoon mijn eigen ding te doen en me zoveel mogelijk proberen te onderscheiden van de rest. Niet teveel in genres of hokjes denken. Als je met iets creatiefs bezig bent, moet je met iets nieuws komen, anders moet je het niet doen vind ik.”

DSCF2835

Zichzelf onderscheiden. Dat is waar Jarreau op hamert tijdens zijn creatieve proces. Een tijdje sloeg hij daar zo erg in door dat hij last had van een ‘creative block’. ”Bij elk ding wat ik wilde doen dacht ik: nah, dit is al gedaan, terwijl dat eigenlijk best slecht is. Je moet het gewoon doen. Klaar. Niet teveel nadenken.” Alleen muziek programmeren doet Jarreau niet meer zoals voorheen. Gedetailleerd gaat hij opzoek naar de sounds die hij nog mist en laat deze opvullen door professionals. ‘Als ik een sample mis laat ik dat het liefst door een jazzgitarist of jazzpianist inspelen. De vocals zijn voor mij ook erg belangrijk dus ook daarvoor kijk ik graag rond bij anderen die dat voor me kunnen doen om zo m’n sound compleet te maken.”

Over een periode van 7 maanden heeft Jarreau dit proces herhaald wat heeft geresulteerd in de Suburb Superhero EP. De naam legt het verhaal uit van iemand uit Gein, oftewel de Suburbs, die vanuit z’n zolderkamer mensen wereldwijd voorziet van zijn unieke sound. Zijn debuut EP is binnenkort uit. “Het is heel divers, van mellow beats tot een banger voor in de clubs, maar allemaal in mijn stijl,” volgens Jarreau zelf.

Suburb Superhero
De EP moet een startschot zijn voor Jarreau Vandal naar het grotere plaatje. Hij reist nu al heel de wereld over met zijn muziek, zit bij een veelbelovend internationaal label en mag van de grote magazines rekenen op lovende kritieken, maar dat is niet genoeg voor Jarreau. “Ik wil me nóg meer onderscheiden. Ik wil bijvoorbeeld goed kunnen zingen. Ik wil uiteindelijk ook met een album komen. Dat hele proces bij het van een album produceren wil ik meemaken, maar behalve muziek wil ik ook mijn stappen buiten de muziek maken.” vertelt Jarreau ambitieus.

Volgens Jarreau is Ta-Ku een goed voorbeeld van stappen maken buiten de muziek. “Hij is producer, dj, maar ook fotograaf en kapper. De dingen die hij leuk vindt doet hij gewoon en maakt daar ook z’n geld mee. Uiteindelijk is dat ook gewoon mijn doel in het leven, man. De dingen doen die je echt leuk vindt en daar gewoon je geld mee maken, daarmee nog meer de wereld zien en nog meer zelf als mens te groeien. Hopelijk mag ik dat zo lang, en het liefst heel m’n leven, blijven doen.”

Tekst: Armin Shah
Beeld: Guyrin Jomairo