Jonna Fraser - Persfoto 3 (door Daniel J. Ashes)

Jonna Fraser kijkt liever vooruit

In een tijd waarin hiphop & R&B bepalend zijn voor de cultuur van nu, wordt er zoveel muziek gedropt dat het lastig is om alles bij te houden. Eens in de zoveel tijd zit er dan toch een album tussen dat je aandacht grijpt, ‘Jonathan’ is er zo eentje. Het is het allereerste album van één van de grootste artiesten van het moment: Jonna Fraser. Genoeg reden hem daarover te spreken.

Voordat ik Jonna ging bezoeken in zijn thuisstad Zaandam had ik de eer om het album al luisteren en horen wat hij na vier EP’s gaat laten zien op zijn allerbelangrijkste project in zijn carrière. Het gevoel wat ik erbij kreeg was als toen ik ‘Hefvermogen’ hoorde, of ‘Slapeloze Nachten’ van The Opposites en het ‘New Wave’ project. Allemaal albums die achteraf een mijlpaal in de Nederlandse hiphopgeschiedenis waren. Met die mening opende ik het gesprek.

Ik denk dat dit het album wel een leveltje hoger is dan normaal,’ zegt Jonna en daarbij legt hij meteen uit hoe het proces van zijn album in gang werd gezet. ‘Die gospel invloeden op de tracks, dat idee had ik al heel lang in mijn hoofd en dat probeerde ik ook zo lang mogelijk voor mezelf te houden. Iets wat ik ooit in een Puna-interview heb aangegeven.’

Gospel
Een logisch verhaal. Helemaal als Jonna begint over hoe hij met soul en gospel is opgegroeid. Zijn moeder draaide thuis veel Kirk Franklin en Jonna was ook wel eens te vinden in de kerk. Met die invloeden in zijn jeugd en het idee in zijn hoofd is het nog maar de vraag hoe je dat op een plaat krijgt. Dat was voor Jonna’s vaste producer Carlos van Project Money geen probleem: ‘Carlos en ik zitten altijd op één lijn als het om muziek gaat. Ik wilde die soul en gospel vibes erin en Carlos vond het tijd dat we een leveltje hoger gingen met onze muziek. Het ging allemaal automatisch tijdens het maken van dit album. We hebben gewerkt met een echte gospelcrew. Dat was een hele sicke ervaring in de studio.’

“Elke track heeft zijn eigen vibe, maar alles onder één kern”

Naast dat er soul en gospel op het album ‘Jonathan’ te horen is kon het natuurlijk niet uitblijven dat er pop, R&B, trap en clubhits erop te horen zijn. Jonna Fraser staat immers bekend om zijn diversiteit en ook dat moest naar voren komen op zijn eerste plaat. ‘Het zijn stijlen die ik ook op vorige singles en projecten heb laten horen. Ik probeer in elke track met een verhaal te komen in elke keer een verschillende stijl. Elke track heeft zijn eigen vibe, maar alles onder één kern. Dat is ook wat je terugziet in het filmpje waarin ik mijn album aankondig.’

Familie
Wie Jonna Fraser al een tijdje volgt weet dat hij veel waarde hecht aan de mensen om zijn heen. Zo zie je hem steevast zijn stad Zaandam representen, beschouwt hij zijn label Noah’s Ark als familie en spreekt hij altijd eervol en trots over zijn moeder – zij opent het album van Jonna met een emotioneel gedicht. Aan zijn moeder heeft Jonna veel gehad, maar het belangrijkste was: hij kreeg vrijheid van haar. Vanaf het begin dat Jonna zijn droom uitsprak om artiest te worden stond zijn moeder er volledig achter en supportte zij hem. ‘Ze deed er alles aan om mijn droom te verwezenlijken. Helpen met het maken van mijn eigen kleding tot zelfs het plaatsen van mijn mic en studiootje in de woonkamer.’

Buiten de speciale relatie met zijn moeder heeft Jonna ook veel gehad aan zijn maatje Brandley Kuwas, sterspeler van Eredivsieclub Heracles Almelo. ‘Al toen we klein waren zeiden we tegen elkaar dat we het zouden maken,’ verteld Jonna. ‘Hij met voetballen, ik met muziek. Constant bleven we elkaar scherp houden. Het is mooi om te zien dat we allebei nu langzaam onze draai aan het vinden zijn. Ik dacht bij mezelf – Brandley moet sowieso op een manier op het album komen, want hij is heel belangrijk in mijn leven geweest. Daardoor is die gelijknamige track ook uitgekomen.’

Jonna Fraser - Persfoto 2 (door Daniel J. Ashes)

Internationaal
Nu Jonna Fraser zich tot één van de grootste namen uit de Nederlandse scene mag noemen komt hij steeds meer in the picture bij artiesten die de stap naar het buitenland hebben gemaakt. De views, records en de nummer 1 spot in de Album Top 100 voor de EP ‘Blessed’ bleven niet onopgemerkt en zo mocht Jonna zijn opwachting maken voor zijn eerste Engelstalige track ooit. Yellow Claw besloot met Jonna Fraser een single op te nemen voor hun album ‘Los Amsterdam’. Een geheel nieuwe ervaring voor de jongen uit Zaandam. ‘Jim Taihuttu checkte mij al een tijdje terug voor een track. Voor mij was het wel spannend, want ik heb nog nooit op zo’n niveau echt een Engelse track gemaakt. Uiteindelijk bleek die studio hier in de buurt te zijn. We zijn er toen maar eens een keer langs gegaan.’

“Ik ben nog lang niet klaar in Nederland”

Het kostte Jonna Fraser bijna een dag lang om de track goed te krijgen. Ondanks dat het veel druk met zich mee bracht en het meer moeite kostte smaakte het naar meer voor Jonna: ‘Het was een mooie eerste ervaring en het resultaat is ook tof. Of de ambitie nu in het buitenland ligt? Sowieso. Mijn producer Carlos van Project Money heeft ook samenwerkingen liggen met grote Amerikaanse artiesten. Dus de mogelijkheden liggen er. En de motivatie is ook hoog. We gaan er 100% voor. Wanneer ik me volledig daarop wil richten durf ik nog niet te zeggen. Want ik ben nog lang niet klaar in Nederland.’

Ambities
Na een nummer 1 plaat, grote hits, notering als 3FM Talent van het Jaar en een geslaagde tour is Jonna dus nog lang niet klaar. Hij heeft grote plannen en is klaar zijn stempel nog meer te drukken in Nederland. Iets wat hij eerst nog redelijk stil hield, maar nu openlijk voor uitkomt. ‘Ik ben bezig met het bouwen van een platform voor beginnende artiesten. Samen met mijn partners wil ik artiesten, producers maar ook voor andere functies binnen de muziek een steuntje in de rug bieden. De dingen die ik vroeger tekort kwam als artiest wil ik, nu ik in deze positie zit, wel bieden aan artiesten op m’n platform wat ik ga bouwen.’

Met de release van zijn debuutalbum achter de rug en de vele successen die Jonna behaald heeft wil hij nog niet zweven op het succes. Sterker nog, het heeft hem nóg hongeriger gemaakt. ‘In deze fase van mijn leven voel ik me denk ik 30% geblessed met alles wat ik bereikt heb, maar ben ik 70% hongerig. Ik zit niet in deze game voor het geld,’ legt hij uit. ‘Het is nu voor mij de uitdaging om het onderste uit de kan te halen en mijn stempel nog meer te drukken in Nederland. Mijn doel is om nog meer mensen blij te maken met m’n muziek, nog meer succesvolle projecten uit te brengen, internationaal stappen te maken en met mijn platform voor nog veel meer mensen wat te betekenen in de muziek. Alle successen zijn nu leuk, maar het is voor mij nu de tijd om écht geschiedenis te schrijven.’

Foto’s: Daniel J. Ashes
Tekst: Armin Shah