5

Josylvio is minder boos, maar niet minder hongerig

Josylvio is na boys als Boef en Jonna Fraser één van de snelst rijzende sterren in de Nederlandse rapgame. Zijn definitieve doorbraak beleefde de rapper uit Naarden door de track Le7nesh met Sevn Alias uit te brengen. Binnen een maand gingen de views over de miljoen heen, een nieuwe ster was geboren.

Nadat ‘Le7nesh’ opblies in de streets en op Youtube bracht Joost, zoals zijn echte naam luidt, in de zomer van 2016 zijn debuutalbum ‘Ma3seb’ uit. Een zomer vol met festivals en optredens volgde en het tweede deel van 2016 liet Josylvio voornamelijk van zich horen op featurings van collega rappers. Uiteindelijk sloot hij het jaar 2016 goed af met een Edison-nominatie voor ‘beste album van 2016’ en maakte hij zich klaar om met Hef op tour te gaan. Op 28 april kwam het 2e album van Josylvio uit. Wij spraken met hem in Amsterdam over zijn net uitgekomen album ‘2 Gezichten’, inspiraties, zijn manier van rappen, Van Klasse en zijn ambities.

Biggie, Pac en Future

Op het kantoor van Cloud 9 music, het bedrijf verantwoordelijk voor de PR en distributie voor Van Klasse, zit Josylvio rustig een pastasalade te eten. Het is alweer zijn derde interview van de dag, maar dat is niet af te lezen aan het humeur van de rapper uit ‘t Gooi. Hij lijkt erg op zijn gemak en de conversatie gaat al snel naar een bekend onderwerp onder rap fanatics: Biggie of Pac. “Mijn liefde ligt heel erg bij Tupac” begint Josylvio. “Hij is echt een poëet en dat neem ik ook vaak mee in mijn teksten. Bij hem voel je echt dat rebelse, die streetshit, de pijn. En Biggie is gewoon Machine Gun Funk, die bars die rapschema’s, hij is ook gewoon een klasse apart. Maar Pac staat toch wel echt op nummer 1, dat is mijn persoonlijke favoriet. Mijn liefde ligt gewoon bij die muziek, bij old school hip hop. Dat is echt mijn shit broer, als ik dat hoor wil ik het liefst gewoon lekker een jonko draaien en chillen” zegt Josylvio met een grote grijns.

“Maar wie voor mij echt nummer 1 is op dit moment – levend wel te verstaan, want Pac blijft voor mij nummer 1 – is Future man” vervolgt Josylvio. “Er zit misschien 20 jaar tussen, maar die twee zijn voor mij the realest. Ik zet hem boven Biggie ook gewoon, niet qua status en alles, maar gewoon omdat Future mij echt gepakt heeft. Hij is pas een poëet broer, ik krijg nu gewoon kippenvel als ik eraan denk” grapt Josylvio. Het maakt allemaal veel sense voor mij dat hij deze drie artiesten in één adem noemt. Bij mijn eerste aanraking met Josylvio op zijn debuutalbum Ma3seb kwam dit al heel erg naar voren. Van old school vibes op tracks als ‘Oost West, Thuis best’ en ‘Back in the dayz’ naar meer melodieuze trap pokkoes als ‘Racen’, ‘Was je bij me’ en ‘Rotation’.

“Ik rapte vroeger alleen maar old school flows, dat was echt mijn ding”

Wat ook opvalt aan het album is dat Josylvio technisch zeer vaardig is op het gebied van rap, en dat voor een artiest die maar net in de game was. “Ik rapte vroeger alleen maar old school flows, dat was echt mijn ding. En dat beheerste ik ook echt al voordat ik echt tracks begon uit te brengen. Ik was totaal niet op trap muziek. Ik ben begonnen met het maken van trap pokkoes, omdat dat gewoon het ding van deze tijd was. Maar ik denk dat, doordat ik die jaren 90 rapschema’s al goed onder de knie had, ik uiteindelijk ook makkelijker die trap sound aan kon pakken en het technische gedeelte al meteen goed op orde had”

6

Begintijden

Josylvio begon met rappen toen hij 12 jaar oud was, maar toch had hij nooit echt de ambitie om een bekende rapper te worden. Daar is volgens hem Esko verantwoordelijk voor. “Ik zeg je eerlijk ik heb nooit echt bedacht om rapper te worden man. Ik was vroeger gewoon een jongen die alleen met aux kabel in de auto rapte, ik had gewoon bars in m’n telefoon altijd en spitte her een der wat tijdens het chillen. Totdat ik weer met Esko in aanraking kwam. Hij nam me onder zijn hoedde en leerde me eigenlijk echt de techniek van het rappen. Na een aantal tracks was Esko degene die mij overtuigd heeft dat ik het gewoon moest uitbrengen. Ik wou dat eerst totaal niet, ik vond het gewoon lauw voor de boys in de buurt.”

“Ik zeg je eerlijk ik heb nooit echt bedacht om rapper te worden man. Ik was vroeger gewoon een jongen die alleen met aux kabel in de auto rapte”

Voordat Joost Josylvio werd, was hij gewoon trappin’ zoals je ook veel in zijn muziek hoort, ik vroeg hem dan ook hoe zijn leven voor de faam eruit zag. “Ik leefde nog heel erg in twee werelden in 2015, pas in 2016 ben ik echt geld gaan pakken met rap en heb ik gezien dat dit de juiste weg voor me was. Ik ben vóór de zomer echt gestopt met bepaalde activiteiten. Het is nog wel heel veel om me heen, veel mensen die ik ken zijn nog wel echt actief, maar die jongens betrekken mij ook niet meer met die dingen, ze beschermen me er eerder voor. Het is trouwens ook niet dat ik echt veel doekoe maakte met die shit, ik kon er gewoon van rond komen, m’n huur betalen, tank vullen, jonko halen enzovoort. Ik had geen blokken liggen thuis of iets dergelijks, dat hoor je ook niet in mijn raps. Je hoort me eigenlijk alleen over kleine dingen praten. Ik was gewoon aan het overleven man.”

Van Klasse

De eerste tracks verschenen in de zomer van 2015:  ‘Mula’ en ‘Cash’. “Als ik nu terugluister naar die tracks vind ik ze echt kaka man” zegt hij lachend. “Ik had toen ook echt het idee dat als ik niet normale views zou pakken net als de andere rappers, dat ik ermee zou kappen. Ik ga niet m’n kontje verkopen op internet en geen views pakken, zo ben ik niet. Gelukkig ging het goed, Mula pakte 40.000 views en Cash iets van 60.000, en toen kwam Le7nesh met 2 á 3 miljoen in de eerste maand. Dus ja, toen begon het een beetje te lopen. Ook voor Van Klasse was Le7nesh heel belangrijk als ik er zo op terugkijk,” aldus Josylvio

“Zonder Esko was er geen Josylvio, letterlijk.”

Josylvio is duidelijk de frontman van Van Klasse, het label opgericht door Esko. Het label begon klein met 2 vrienden van Esko, Hans Grants en Flow de Wolf. Josylvio vertelt over hoe hij bij het label is gekomen: “Ik kende Esko al van de middelbare school en ik kwam na 6 jaar weer in contact met hem. Toen zijn we samen aan de slag gegaan en kwamen alle tracks uit die we net ook noemden. Esko was in de tussentijd net begonnen met Van Klasse en toen vroeg hij me er gewoon bij. Ik zag dit als de perfecte kans om er echt voor te gaan, zeker omdat Esko al enige bekendheid had en gewoon een goed team en platform achter zich had staan. Maar ik zeg je eerlijk man, Zonder Esko was er geen Josylvio, letterlijk.

Ondertussen is het label “Van Klasse’ aanmerkelijk gegroeid en is het een label waarbij de rappers die getekend zijn het goed met elkaar kunnen vinden. Het lijkt eerder een grote familie dan een professioneel label. Josylvio kan dit beamen en ziet in de toekomst ook andere rollen voor hem weggelegd bij het label. “Als ik niet meer zou draaien met muziek, zou ik zeker wat willen doen binnen Van Klasse. Of het nou is in de vorm van het begeleiden van nieuwe artiesten is of het vinden van nieuwe artiesten, of whatever. Ik weet dat ik altijd een connectie zal houden met Van Klasse.”

3

Minder Ma3seb

Wie het album luistert valt ongetwijfeld iets op: Josylvio is niet meer zo Ma3seb. Dit heeft volgens de Egyptische rapper een logische verklaring. “Ik zit gewoon in een andere tijd van mijn leven, ik ben ook gewoon minder ma3seb de laatste tijd. Maar geloof me, als mensen bij mij de verkeerde snaar raken kan ik gewoon nog steeds flippen hoor, zo ben ik gewoon als persoon.” Dit verklaart ook de titel van het album “2 Gezichten”. Op de cover van het album zien we dat Josylvio een blij masker voor een boos gezicht vasthoudt.

Naast persoonlijk, komt het ook terug in de muziek op het nieuwe album. Er staan namelijk wel tracks op de tape die me doen denken aan de Josylvio van de zomer van 2016. “Tijdens het maken van Ma3seb was ik gewoon die jongen van de straat die alleen maar bars kende en na Le7nesh moest er gewoon een album komen. Dat heb ik gedaan, en nu ben ik inmiddels wat verder in mijn ontwikkeling als artiest. Ik wil met dit album ook gewoon laten zien wat ik allemaal kan, en hoe all-round ik eigenlijk ben. Vandaar dat dit album ook meer variatie heeft.”

“Ik wil met dit album ook gewoon laten zien wat ik allemaal kan, en hoe all-round ik eigenlijk ben. Vandaar dat dit album ook meer variatie heeft.”

Dat Josylvio ook heeft geprobeerd wat commerciëlere tracks te maken steekt hij niet onder stoelen of banken. De track met Boef heeft bijvoorbeeld bijna een EDM-sausje. “Die track met Boef is ook echt een radio gerichte track en het was eerlijk gezegd ook een beetje gericht op de house-scene” zegt Josylvio. Dit laat zien dat Josylvio zich niet echt aantrekt wat de mensen van hem vinden. Normaal gesproken als een trap rapper probeert een radio gerichte track te maken wordt hij gezien als sell-out of fake. “Ik blijf gewoon Josylvio, het is misschien geen trap beat maar mijn bars hebben nog steeds wel hetzelfde thema. Ik maak ook gewoon wat ik zelf hard vind, en ik vind “Betaal Mij” ook gewoon echt een dikke track, daarom maak ik me daar ook zeker niet druk om.”

Voordat ik verder wilde gaan naar het volgende onderwerp onderbrak Josylvio me “En Ali B ook op het album eh” zegt hij enthousiast. Hij vervolgt ook met een lach op zijn gezicht waarom hij zo trots op de samenwerking met Ali. “Als jij aan iemand vertelt, maakt niet uit of het nou je zusje of je oma is, ik heb een track met Ali B, weet iedereen over wie je het hebt en dan word je meteen ook serieus genomen. Iedereen zou er ook voor kiezen om Ali op een hit te zetten, maar ik er bewust voor gekozen om Ali op een echte rap pokkoe te zetten. Dat paste ook gewoon bij de track, we rappen bijvoorbeeld allebei over de tijd van vroeger, dat we nog op straat stonden. Daar had ik gewoon die Ali van 8 à 9 jaar geleden voor nodig.”

Toekomstplannen

Over zijn toekomstplannen was Josylvio ook vrij duidelijk, hij is alweer bezig met een nieuw album. Ook is hij in de toekomst misschien ook wel te vinden op het witte doek. Zo vertelt hij, dat hij al een aantal rollen aangeboden heeft gekregen en ook al wat scenes heeft gespeeld. “Ik kan er niet teveel over loslaten, maar ik heb al verschillende rollen in verschillende projecten aangeboden gekregen. Dat komt niet op korte termijn uit maar ik denk wel ergens dit jaar of begin volgend jaar. Als ik mijn collega’s op de set moest geloven, waren ze ook wel onder de indruk van mijn acteerwerk. Dat vond ik wel hard man, dat acteurs die je altijd al op TV ziet je dan complimenten geven. Het waren ook voornamelijk de boze scenes die me heel gemakkelijk af gingen omdat het best wel dicht bij me ligt.”

Na het horen van zijn verhaal kan ik me wel voorstellen dat het leven voor Josylvio er wat minder Ma3seb op is geworden. Maar wat ik voornamelijk te weten ben gekomen is dat Josylvio niet van plan is om gas terug te nemen. Na een succesvol debuut jaar gaat hij gewoon rustig door met waar hij was gebleven en misschien wel meer.

Tekst: Jeffrey Verwey