Rapper Kanye West speaks during a meeting with U.S. President Donald Trump to discuss criminal justice reform at the White House in Washington, U.S., October 11, 2018. REUTERS/Kevin Lamarque - RC19853A1AD0

Kanye & Controversie: de vijf meest controversiële Kanye West momenten

Kanye West is een speciaal iemand. Hij is iemand die al jarenlang meedraait en in de spotlight staat, zelfs voordat zijn eerste album uit was gekomen. Hij lijkt geboren om controversieel te zijn en zijn controversiële momenten zijn vaak ook carrière bepalend geweest. Zijn ego en zijn manier van denken zorgt vaak voor klassieke “Kanye momenten” waarin hij het voor elkaar krijgt om de hele wereld over hem te laten praten – wij hebben de vijf meest controversiële Kanye momenten op een rijtje gezet.

Kanye West & Donald Trump

Laten we gelijk beginnen met het meest actuele: Kanye West die eventjes gaat lunchen met de (toevallig ook de controversieelste) Amerikaanse president. Het was al een aardig viraal moment toen Kanye West openlijk zijn support voor Trump uitte – iets wat ongehoord was. Toen het hem echter lukte om met de president te zitten in het Witte Huis om zijn ideeën te delen over eenheid en de economie, liet het zien dat Kanye op zijn hoogste niveau van controversie zit. Hij is tevens de eerste persoon die publiekelijk het woord motherfucker gebruikt in ‘The Oval Office’.

Jesus Walks
rs-8899-20130108-kanye-cover-624x420-1357680879
Toen Kanye West in 2006 op de cover van het Rolling Stones magazine stond, ontstond er veel discussie over Kanye. Hij had net zijn Grammy gewonnen voor ‘Jesus Walks’ en toen poseerde hij als Jezus op de cover. “You want me to be great, but you don’t ever want me to say I’m great?” was zijn reactie.

Kanye West & Taylor Swift

Een moment dat geen uitleg nodig heeft omdat het zo iconisch is. Kanye West die Taylor Swift haar acceptance speech onderbreekt om te vertellen dat Beyoncé’s video veel beter was. Dit was het moment dat iedereen (zelfs toenmalig president Obama, die ‘Ye een jackass noemde) een mening vormde over Kanye: je haat hem of je houdt van hem.

Sacramento uitbarsting

Waarschuwing: het is een lange video. Toen ‘Ye in 2016 op tour ging brak hij los in een complete mentale breakdown tijdens zijn show in Sacramento. Dit was het moment dat hij officieel in ‘the sunken place’ was beland. Hij besprak zijn relatie met Jay-Z & Beyonce, waarom Drake gepromote werd maar niet Frank Ocean en nog meer over de muziekindustrie. Hierna cancelde hij zijn tour en belandde hij in het ziekenhuis. Mocht je geen zin hebben om de hele video te checken, is het volledige moment hier te lezen.

Kanye West over George Bush

Toen in 2005 orkaan Katrina Amerika had geraakt, werd Kanye gevraagd voor een TV-programma dat geld moest inzamelen voor de slachtoffers van deze orkaan. Het programma werd live uitgezonden dus toen Kanye compleet off-script ging, vertellend over hoe donkere mensen slecht werden afgebeeld door de media, kon er niks gedaan worden. Voordat ze merkte dat ze eigenlijk de show moesten cancellen, klonken de iconische woorden van ‘Ye: “George Bush doesn’t care about black people”. Producenten en sponsors waren woedend, maar alsnog leverde het project dankzij Kanye’s wereldwijd besproken moment 50 miljoen dollar op. Dit was tevens ook een week nadat YouTube was begonnen, dus dit was een van de eerste virale YouTube momenten.