extra_large-1497629624-cover-image

Kokosolie is blijkbaar ongelooflijk slecht voor je

In de laatste jaren is de kokosnoot populairder dan ooit geworden. Mensen drinken massaal kokoswater en sinds een paar jaar wordt er in de Westerse wereld ook veel gekookt met kokosolie. De olie zou een (enorm) gezond alternatief zijn tegenover boter en olijfolie. Mensen noemen het zelfs veruit de gezondste olie op de planeet.

Nou, daar is de AHA (American Heart Association) het niet mee eens. Zij hebben uitgebreid onderzoek gedaan naar verschillende soorten vetten en bijbehorende hart-en-vaatziektes. Daaruit kwam naar voren dat kokosolie tjokvol zit met verzadigde vetten. Sterker nog: de AHA claimt dat 82% van kokosolie bestaat uit zulke vetten. Een stuk meer vergeleken met boter (63%), olijfolie (14%) en zonnebloemolie (10%).

Verzadigde vetten zorgen voor een verhoging van slecht cholesterol in je lichaam, met als gevolg een hogere kans op hartziektes op latere leeftijd. Je vindt verzadigde vetten vooral in boter, taarten, koekjes, (rood) vlees en kaas. En dus ook kokosolie.

“A recent survey reported that 72 percent of the American public rated coconut oil as a ‘healthy food’ compared with 37 percent of nutritionists,” zegt het AHA. “This disconnect between lay and expert opinion can be attributed to the marketing of coconut oil in the popular press.”

“Because coconut oil increases [bad] cholesterol, a cause of cardiovascular disease, and has no known offsetting favorable effects, we advise against the use of coconut oil.”

Schokkend voor iedereen die dacht dat hij net de goeie weg op was met het gebruiken van kokosolie om je eitjes in te bakken. We willen echter wel een kleine kanttekening plaatsen: de AHA staat niet echt bekend om haar innovatieve onderzoeken. We hebben het hier over een nationaal fonds van hartziektes uit een land waar verreweg de meeste hartaanvallen ter wereld plaatsvinden – grotendeels door overgewicht. Het is dan ook niet voor niets dat veel landen in Azië zweren bij kokosolie. Zoals bij alles geldt ook hier: do your own research.

BRON: IFLscience