A011122-R1-03-33

Leafs is misschien wel de tofste 15-jarige van Nederland

Leafs Sensei heeft zich de afgelopen weken gemanifesteerd als misschien wel the one to watch van dit jaar. De 15-jarige rapper uit Almere, die pas een jaartje rapt, heeft al een platendeal bij Noah’s Ark op zak, een EP uitgebracht en doet shows in uithoeken als Terschelling.

Als we met hem afspreken valt het als eerste op dat hij op zichzelf woont. Mind you: Leafs is 15. “Dit is het tweede huis van m’m moeder en aangezien ze er niks mee deed, slaap ik gewoon hier man.” zegt hij met een grote grijns. “Het is wel lastig man, op jezelf wonen. Als ik me was niet doe, heb ik gewoon geen kleren man” zegt hij weer lachend. We lopen door naar zijn kamer waar hij net aan het playstationen was. “Ja man Naruto: Ultimate Ninja Storm, ik heb zeker al meer dan 8000 potjes gespeeld, ik sla iedereen”.

Race.

‘Race’ was Leafs zijn eerste kennismaking met de muziekwereld. Wat opviel was de compleetheid – Leafs was toen nóg jonger en had niet alleen een clip uitgebracht, hij had zelfs zijn EP cover al geschoten. Best ver voor een 15-jarige – plannen voordat hij bij Noah’s Ark tekende waren er dus ook. “Ik was van plan om een EP te droppen man. Ik was die tracks aan het maken, en die cover had ik al gewoon. En ja, toen dropte ik Race en werd het ineens crazy man.” zegt hij met veel vertrouwen.

A011122-R1-11-25

Bij Ramiks, een producer onder contract bij Noah’s Ark, kwam Leafs ook al snel op de radar. Ramiks besloot er geen gras over te laten groeien door snel contact op te nemen met de jonge rapper uit Almere. “Ja hij DM’de me gewoon via insta man” begint Leafs. “En toen was ik nog niet echt op Insta, dus ik had er een beetje overheen gelezen. Meestal nadat je je shit hebt gedropt hebt, zijn je DM’s helemaal vol toch”. Gelukkig kwam Ramiks alsnog in contact met Leafs en de rest is geschiedenis. “Ik kreeg een mailtje van Noah’s Ark en toen dacht ik van, die naam komt me wel bekend voor. Toen ging ik het even opzoeken, en toen dacht ik van wow, dit is wel iets.”

Ramiks
Ramiks en Leafs spraken kort na hun eerste contact af in de studio van Ramiks om te werken aan muziek. Uit de eerste sessie kwam gelijk Leafs zijn eerste single ‘Shawty’. Na het horen van de eerste Leafs x Ramiks collab was Noah’s Ark labelbaas Jiggy overtuigd van het muzikale talent van Leafs. “Dus ik zat in de stu met Ramiks en we hadden de eerste track gemaakt. Maar ik dacht van nee man, we kunnen nog iets veel gekkers maken. Ik begon gewoon te spazzen in die bitch haha. Tot de dag van vandaag weet ik niet wat er gebeurde, we gingen zoo hectisch. En ineens kwam ‘shawty’ eruit.”

“Ramiks is echt gewoon me big bro man”

Wat opviel bij ‘Shawty’ is het verschil met Leafs eerste wapenfeit, ‘Race’. Van meer brag and boast achtige raps op die track is ‘Shawty’ echt een track voor de vrouwen, inclusief een zingende Leafs. Toen ik hem vroeg waar dat vandaan kwam was hij heel duidelijk, Ramiks. “Ramiks heeft dat eruit gehaald man zeker, die man is zo muzikaal. Laatst kwam hij weer met iets doms. In een beat gooide hij gewoon een accordion, ik dacht bro hoe is je hoofd zo heet man.”

A011122-R1-09-27

Leafs zijn jeugdigheid werkt bijna aanstekelijk. Terwijl ik met hem praat merk ik de liefde en passie die hij heeft voor muziek en voor life in general. Die jeugdigheid moet gevierd worden, maar moet ook omslaan in volwassenheid. Ramiks is daarin weer een terugkerende factor. “Ramiks heeft me gezegd; je moet een agenda bijhouden, je moet alles steady hebben, zorg altijd dat je niet lacking gaat. Bijvoorbeeld als ik iets te laat bij de studio kom, kijk ik hem niet eens aan want hij gooit één gekke blik op me, dan weet ik al genoeg. Hij houdt me wel scherp daarin.” Leafs vervolgt: “Ramiks is echt m’n big bro man. Ook als ik dan een mailtje krijg over een boeking of iets, als ik even niet weet hoe ik erop moet reageren vraag ik altijd gewoon Ramiks van hoe en wat. Hij is bijna m’n manager.”

Naruto
Leafs speelt niet alleen Naruto omdat het spel zo verslavend is – hij is een enorme fan van de serie. Zijn naam komt ook uit Naruto: Het hoofdpersonage uit de serie komt uit de ‘Leaf village’. “Naruto man, ik vond hem altijd gewoon die flexing guy. Altijd positive. Ik ben ook gewoon iemand die niet echt negatief in het leven staat. Ik ben gewoon altijd happy, soms kan ik gewoon niet stoppen met smilen. Naruto heeft dat ook een beetje man, en toen dacht ik van ja man, I feel you bro.”

“Soms kan ik gewoon niet stoppen met smilen”

Nadat ik hem mijn liefde voor Naruto voorlegde kon ik geen woord meer zeggen voordat hij me al onderbrak. “Je weet toch die laatste fitie, ik zat in de les en ik dacht ‘fuck it, ik ga hem nu gewoon afkijken’, laatste 3 episodes. In eerste instantie wou ik gewoon rustig kijken maar ik dacht nee man I give no fucks, die shit was gewoon te intens. Ik begin gewoon te schreeuwen tijdens die les zo excited was ik. De juffrouw begreep er niks van”, lacht Leafs.

Nadat hij het einde van Naruto bijna had verklapt ging hij door over zijn andere inspiratiebronnen. “Ik haal echt inspiratie uit alles man. Die shit komt vanzelf man, dat kan ik echt niet beschrijven. Mijn muziek gaat gewoon over alles wat ik mee maak. Ook bijvoorbeeld in Almere. Altijd positive vibes als ik hier ben.”

Feals vs Leafs.

Eén van de meest favoriete onderwerp waar Leafs over rapt zijn vrouwen. Of misschien beter gezegd, meisjes. Toen ik hem dit vroeg stak hij dat ook niet onder stoelen of banken. “Je doet het sowieso wel een beetje voor die gyaldems”, schatert Leafs. “Als je dat doet ben je sowieso safe. Iedereen kan zich daar ook gewoon in plaatsen weetje. Bijvoorbeeld op Feals, had ik die pokoe ‘Hoofdheet’ gedropt. En die gaat gewoon over meids die je hoofd heet maken met domme shit. Dat is dan weer echt voor de boys, die kunnen zich daar makkelijk naar relaten. En dan is ‘Shawty’ wel weer echt iets voor de meids weetje, iets waar zij zich aan kunnen relaten.

A011122-R1-00-36

Volgens Leafs zijn er duidelijk 2 stromingen binnen zijn muziek. Feals is de guy die veel over vrouwen rapt en zijn gevoelige kant laat zien. Aan de andere kant hebben we dan Leafs. “Als m’n hoofd heet is is het weer Leafs. Bijvoorbeeld die track ‘Follow’, die was echt boos, dat is dan weer Leafs.” Aldus de jonge Almerenaar. Ik trok ook meteen de vergelijking weer met Naruto. Waar het hoofdpersonage ook kampt met 2 persoonlijkheden. Feals is gewoon Naruto in puurste vorm, en aan de andere kant heb je Leafs de woeste, boze en aggressieve ‘Nine Tails’ die verstopt zit in Naruto. Leafs stemt knikkend toe. “Dat is een perfecte vergelijking.”

School

Leafs is momenteel bezig aan zijn 3e jaar op het VMBO. Ondanks zijn beginnende rap carrière geeft hij aan dat hij school belangrijk vind. “Als ik klaar ben met m’n VMBO-opleiding wil graag naar het Herman Brood College” zegt hij vol overtuiging. Het Herman Brood College is een school speciaal voor jongeren  met een fascinatie voor muziek, die opgeleid willen worden voor een toekomst als artiest.

“Ik wil gewoon ook een diploma op me naam hebben. Dan heb ik gewoon altijd een back-up plan, je weet maar nooit”

“Ik wil daar niet perse mijn muziek verder ontwikkelen, maar ik wil gewoon mijn ding blijven doen. Als je op een ROC zit houden ze niet echt rekening met dat je artiest bent. Je moet bijvoorbeeld om de 3 maanden tentamens maken, maar stel je voor dat ik ga touren, dan wordt het echt lastig. Op het Herman Brood College denk ik niet.” De meeste jongens die op vroege leeftijd succesvol zijn in de hedendaagse muziek zie je niet snel voor een school carrière gaan. Ik nam dus ook aan dat dit initiatief vanuit zijn moeder zou komen, maar bij Leafs niet. “Nee man, dit komt gewoon uit mezelf. Ik wil gewoon ook een diploma op me naam hebben. Dan heb ik gewoon altijd een back-up plan, je weet maar nooit.”

Humble
Het lijkt me niet heel moeilijk om als 15-jarige naast je schoenen te gaan lopen. Je fanbase groeit, je bent ongetwijfeld de populairste kid op je school, je behaalt opeens tienduizenden streams: hoe zorg je dat je niet naast je schoenen gaat lopen?

Leaf

“Wat ik denk dat de key is tot jezelf blijven? Het is gewoon blijven doen wat je altijd al deed. Ook al begin je een beetje money te zien, blijf gewoon goed nadenken over je gedrag. Er komen bijvoorbeeld ook veel meids bij kijken nu ik een beetje bekend ben. Ik kan ze ook ineens naar allemaal plekken brengen en geld uitgeven en shit, maar dat is het niet waard man. Ik geniet gewoon elke dag van van me dag man, ik denk gewoon wat zou ik normaal doen? Ik chill gewoon nog steeds met me bro’s. Ik blijf gewoon zo dicht mogelijk bij mezelf man, dan ben je safe.”

“Ik blijf gewoon zo dicht mogelijk bij mezelf, dan ben je safe man.”

Daarnaast zijn er natuurlijk nog andere verleidingen waar Leafs sowieso mee te maken krijgt. De huidendaagse Hip Hop scene staat ook wel een beetje in het teken van Drank, Drugs, Geld en vrouwen. Toch heb ik Leafs nog niet kunnen betrappen op een jointje of andere dingen. “Ik weet heus wel dat veel van mijn leeftijdsgenoten koren (red. roken) enzo. Zelf doe ik dat niet, ik denk niet echt dat het voor mij weggelegd is. Ik heb al genoeg energie en vibes van mezelf. Als ik dat soort dingen ga doen, wordt het overload man. Ik ben er niet echt mee man, maar ja je moet doen wat je doet man. Zolang je blijft flexen is ‘t gewoon safe.”

Tekst: Jeffrey Verwey
Beeld: Vincent King