2010-05-12 00:00:00 RIJSWIJK - Het omzetten van de studiebeurs in een sociaal leenstelsel voor studenten is een van de bezuinigingsvoorstellen. In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen op 9 juni presenteren de verschillende politieke partijen hun verkiezingsprogramma, waarbij rekening wordt gehouden met forse ingrepen. Het kabinet heeft vorig jaar ambtenaren gevraagd te zoeken naar mogelijkheden om structureel 35 miljard euro te bezuinigen.
ANP  XTRA LEX VAN LIESHOUT

Lenende studenten hebben vaker veel meer last van stress

Lenen van ome DUO is een bekend begrip bij veel studenten. Sommige doen het uit noodzaak maar sommige zijn ook gewoon simpelweg te lui om wat bij te verdienen. Al met al is er gebleken dat het hebben van een studieschuld stress en-of een mogelijke burn-out kan veroorzaken bij studenten

Dit is gebleken uit een enquête in opdracht van het Interstedelijk Studentenoverleg (ISO). ISO ondervraagde 563 hbo- en wo-studenten. Van de studenten die lenen zegt 73 procent druk of klachten te ervaren. 40 procent is emotioneel uitgeput en één op de vijf is bezorgd over het krijgen van een burn-out. “Lenen raakt studenten niet alleen in de portemonnee, maar ook emotioneel. Dat is met dit onderzoek een feit geworden”, zegt voorzitter Tom van den Brink.

Minister Van Engelshoven zegt dat de stress niet alleen met de financiën te maken heeft, maar ook met de keuzes die studenten moeten maken en de druk van sociale media. Dit alles zorgt er ook nog eens voor dat studenten bang zijn om te lenen. Ze zijn bang dat ze het geld nooit kunnen terugbetalen of dat ze niet in aanmerking komen voor een hypotheek.

Van Engelshoven heeft het RIVM opdracht gegeven om een breed onderzoek te doen naar het welzijn van studenten. Die resultaten worden volgende maand verwacht.

Bron: AD.nl