versie1

Lil Kleine geeft nog steeds niks om je mening

Er zijn weinig artiesten in Nederland die de term ‘hard gaan’ zo letterlijk nemen als Lil Kleine. De ‘Drank en Drugs’ referenties daargelaten, is Lil Kleine de definitie van explosieve groei.

‘New Wave’ kwam twee jaar jaar geleden uit en betekende het officiële startschot voor de mainstream acceptatie van hiphop in Nederland. Uitschieters daarvoor waren al aanwezig, maar sinds het doorslaande succes van ‘New Wave’ wordt er meer geld dan ooit verdiend met Nederlandstalige hiphop, worden charts gedomineerd door Nederlandstalige hiphop en komen rappers niet meer langs voor ‘een minuutje’ maar zitten ze aan tafel.

Lil Kleine was de afgelopen twee jaar één van de namen die de stroom aanvoerde. Hij ruziede met Burgemeesters, is zo geadoreerd door fans dat ze politiebureaus voor hem bestormen en brak record op record. Vorige week keerde hij terug met zijn nieuwe album, ‘Alleen’ – een plaat die laat zien dat Lil Kleine niet alleen maar rapt over geld en drugs, maar dat er ook een keerzijde aan de afgelopen twee jaar zit.

IMG_9641

BALLINNN’: Met een titel als ‘Alleen’ lijkt het alsof je hint naar eenzaamheid – is dat ook het geval?
LIL KLEINE: Ik ga niet ontkennen dat het symptomen van eenzaamheid aanwijst, maar dat is niet het enige dat ik wil uiten met deze titel. ‘Alleen’ staat voor meer. Het staat voor alles alleen doen. Alleen in de wereld staan. Alleen gekomen zijn, en alleen weggaan. Alleen met goede mensen omringd zijn. Alleen is heel breed, daarom past het bij mijn leven.

Alles heeft z’n voor- en nadelen – je rapt over de positieve effecten van succes, maar voel je je ook gevangen in je succes?
Ja sowieso, elke dag. Maar ik was sinds kind er al mee bezig om succes te behalen, in welke vorm dan ook. Op het moment dat het lukt, probeer je het alleen te behouden. Dus in feite ben ik inderdaad opgesloten in m’n succes.

“Wop werd gemaakt in een week, ‘Alleen’ in anderhalf jaar.”

Maar wat vind je er nu eigenlijk van, nu je in deze positie bent?
Ik zeg je eerlijk – ik vind het allemaal geweldig. Natuurlijk kan je emotioneel rappen of jezelf heel kwetsbaar opstellen, waardoor dingen negatief kunnen lijken door de behaalde successen. Maar ik heb zoveel schijt aan wat mensen van me vinden en denken, dat ik er eigenlijk alleen maar van geniet. Ik vind het geweldig als iedereen over me praat, ik vind het top als ik achterna word gezeten door de Paparazzi met m’n vriendin. Het is eigenlijk gewoon wat ik wilde, altijd.

contax299

Op je album heb je het veel over de tijd waarin het niet helemaal van de grond kwam met je carrière. Was er een punt waarop je het over een andere boeg wilde gooien?
Zeker. Vanaf m’n 15e tot m’n 18e heb ik gewerkt als loodgieter, terwijl ik daarvoor altijd bezig was met muziek. Ambities zijn allemaal wel leuk en wel, maar ik werd bijna 18 en ik moest gewoon een baan hebben om de rest van mijn leven uit te stippelen. Ik had het toen eigenlijk al opgegeven, tot ik tijdens die drie jaar als loodgieter ongelukkig, depressief en verdrietig werd.

Ik ben het na deze realisatie uiteindelijk toch weer gaan proberen. En dat is ook wat ik tegen heel veel mensen zou willen zeggen. En ik weet dat het heel erg cliché klinkt, maar als je heel hard werkt lukt het vast wel. Het heeft ook deels te maken met geluk en timing, maar als je er echt voor gaat, moet het op een of andere manier altijd wel lukken.

‘Alleen’ is niet alleen muzikaal anders dan de voorganger ‘WOP’, het staat ook tentoon voor een compleet andere mindstate. Hoe kijk jij terug op de periode tussen die twee projecten?
Ik was een kleine jongen die gewoon doekoe ging verdienen en roekeloos was. Of, eigenlijk, nog steeds een beetje is. Het ging eigenlijk alleen over drugs, uitgaan en alle andere shit die er op dat moment in mijn leven gebeurde. Ik had een nummer 1 single, ‘Drank & Drugs’, en ik maakte tering veel geld. Dat is gewoon ‘WOP!’, man. Dat tijdperk, alle gedachtes die ik toen had. Dat album werd ook vrijwel in één week gemaakt, over ‘Alleen’ heb ik anderhalf jaar gedaan. Dit is een compleet ander verhaal.

“Als ik ooit onafhankelijk iets zou uitbrengen, dan zou het alsnog met Kees zijn.”

Het klinkt alsof ‘WOP!’ en ‘New Wave’ een beetje één hoofdstuk waren en ‘Alleen’ een compleet nieuw boek is.
Zeker! Als je Kees zou vragen over ‘WOP!’, zou hij je wel zeggen dat het een album is, en dat het zo wordt meegeteld, maar eigenlijk was dat geen album. Ik bleef met ‘WOP!’ op die wave varen van het succes dat toen in de lucht hing. Ik kon daardoor ook meer tracks performen, dus meer optredens doen, en een jaar lang hierop leven. Zo werd er over dat project nagedacht.

Hierdoor heb je wel twee totaal verschillende geluiden laten horen. Van welke hou je het meest? Welke ligt het meest dichtbij jou als persoon?
Het rappen, dus deze plaat. Maar ik vind ‘Drank & Drugs’ nog steeds een keiharde pokoe, ‘1, 2, 3’ hetzelfde. Ik vind het allemaal dik man. Ik ben alleen blij dat ik niet alleen maar ‘Drank & Drugs’ pokoes maak. Muziek is een taal – net als dat Spaans, Spaans is. Of Nederlands, Nederlands. Ik hou van alle soorten muziek, dus ik wil ook alle soorten maken.

Steeds meer artiesten kiezen ervoor om onafhankelijk muziek uit te brengen, is dat voor jou ook een volgende stap? Lil Kleine is een merk op zich, niet alleen een Top-Notch artiest.
Iedereen kijkt hier anders tegenaan. Bijvoorbeeld Boef. Hij is m’n gabber en ik vind het mooi dat mensen independent zo lekker kunnen gaan, maar voor mij is alles begonnen bij Top-Notch. Kees de Koning is als een vader voor mij. Ik zie hem bijna dagelijks, we gaan samen uit, doen samen drugs. Als ik ooit onafhankelijk iets zou uitbrengen, dan zou het alsnog in samenwerking met Kees zijn.

IMG_9650

Het klinkt alsof je nu bent waar je altijd wilde zijn. Je hebt succes, bakken met geld – hoe nu verder?
Je moet het zo zien: als je hier een miljoen in een jaar omzet, lever je vijf ton in bij de belasting. Dan heb je vijf ton op je bank en woon je bij je vader. Dan koop je een auto van een anderhalve ton en koop je een huis waar je drie en een halve ton van heb afbetaald – de rest is hypotheek. Dan is je doekoe op! Niet helemaal op, maar er is vrij weinig van over. Ik ben nog lang geen miljonair, dus waar ik nu mee bezig ben? Nog rijker worden. Nog succesvoller worden. Nog meer genieten.

Hoe gaat het met het geld dat je laat rollen buiten al het gefeest om?
Mijn hele leven is een business. Ik heb iets wat ik heel leuk vind omgezet in een business. En ik hou echt van muziek en optreden, maar het is uiteindelijk gewoon business. En naast muziek doe ik een paar dingen waar mensen niets van weten. Daarom, mijn hele leven in een business.

“Mijn hele leven is een business.”

Een tijdje geleden ontstond er wat ophef nadat Koos Groenedijk in een interview zei dat de huidige generatie niet om weet te gaan met geld, waarop jij hem ‘Koos Boelerdijk’ noemde.
Ik geef geen fuck om wat mensen zeggen, maar als ik zoiets lees dan begint het te jeuken. Het liefst stuurde ik hem toen meteen een WeTransfer linkje van m’n album. Wilde hem gelijk de mond snoeren. Als hij ‘Alleen’ heeft gehoord dan moet hij zijn woorden terugnemen. Allemaal. Als hij zou weten dat ik niet alleen muziek maak. Ik heb een frietzaak die… Ik mag geen cijfers noemen, maar geloof me – we verdienen echt geld. Daar hoef ik niet mee te koop te lopen, want dat doe ik al met andere dingen. Ik laat je zien dat ik een nieuwe auto heb gekocht, een nieuwe Rolex of whatever. En dan kan je wel leuk lopen concluderen en een mening hebben, maar je moet letten op wat je zegt.

Jij en Ronnie Flex zijn een paar van de eersten geweest die in een korte tijd enorm veel geld met rap hebben verdiend. De deur is nu open – wat zou jij meegeven aan de generaties die na jou komen? 

Ik ben niet van de cliché-adviezen, maar uiteindelijk komt het daar toch wel op neer. Geloof in jezelf, geef niet op, heb schijt aan iedereen. Het belangrijkste wat ik je kan vertellen is om het gewoon te doen. Stippel je plan uit, vertel het niet aan iedereen en fix het zelf. Niemand gaat het voor je beslissen of doen – wees op jezelf gericht, dan kan je ook niemand aankijken wanneer het niet of wel lukt.

Dat is trouwens niet alleen met geld zo. Voor sommigen is rijkdom niet wat geluk brengt. Dat is het belangrijkst – volg jouw eigen definitie van geluk.

TEKST: Lens Armstrong
BEELD: Vincent King
MUA: Kira Kroegman
STYLING: Manon de Boer
SPECIAL THANKS TO: The Hoxton Amsterdam