_MG_0197

Lil Yachty is voor niks zo bang als voor zijn leeftijd

Mocht je van plan zijn om te beginnen aan een carrière als muzikant en heb je geen zin om de eindeloze rit der successie te berijden, is er één artiest die je tank vol met hoop kan pompen: Lil Yachty.

De onlangs 19 jaar geworden artiest uit Atlanta toverde in een stormachtig tempo zijn leven in anonimiteit om naar het dragen van de jeugd. Het is niet bijzonder moeilijk om dit te doen, vertelt ‘The King of the Teens’ ons terwijl hij nonchalant zijn kettingen rechttrok voor dit interview.

_MG_0187

Atlanta, de plek waar trap muziek zijn origine terugvindt, levert in 9 van de 10 gevallen artiesten op die in een wereld van armoede hun brood moesten maken op allerlei manieren; de meeste illegaal. Lil Yachty was daarentegen een ander geval: “Ik heb altijd op school gezeten, een school waar kunst op de voorgrond werd gedragen, en ik werd opgevoed door beide ouders. Mijn moeder woonde in een buitenwijk, mijn vader in de stad.”

“Pas toen ik ouder werd begon mijn liefde voor het stadsleven vorm aan te nemen.”

Zijn vader bracht ook veel tijd door in de hood, maar voor Yachty zelf was dat leventje niet weggelegd: “Het was niet eens dat ik niet gemaakt was voor de omgeving – toen haatte ik de stad gewoon. Pas toen ik ouder werd begon mijn liefde voor het stadsleven vorm aan te nemen.” Door zijn wisselvallige levensloop komen zijn muziekinvloeden ook uit verschillende hoeken, maar naar eigen zeggen is er één mixtape die zijn leven heeft gevormd: ‘Pretty Boy Millionairs’ van Soulja Boy en Lil B.

Soulja Boy en Lil B zijn de vaders van het internet tijdperk. Zij waren lyricaal minimalistisch, maar tegelijkertijd uiterst creatief in hun doen en laten daaromheen. Door hun aparte, kleurrijke binnenkomst leidden zij een omslag in de – tot dan – traditionele hiphop industrie. “Sinds de internet-era worden lyrics minder serieus genomen, en gaat het eigenlijk meer om de productionele toevoeging aan het geheel. Het gaat gewoon om de energie, de turnup,” aldus Yachty.

_MG_0206

In Amerika wordt Lil Yachty samen met Rich The Kid, Lil Uzi Vert en Famous Dex gezien als de “fantastic four” van dit tijdperk. Van dit viertal waren Lil Uzi Vert en met name Rich The Kid al langer aan de weg aan het timmeren, maar kregen Famous Dex en vooral Lil Yachty het binnen de kortste keren voor elkaar om door te breken. Lil Yachty groeide in vier maanden (!) zonder ook maar één videoclip uit te hebben gebracht uit tot de internet sensatie van 2015/2016.

Na een paar losse Soundcloud hits die allemaal boven de miljoen plays stegen bracht hij onaangekondigd zijn eerste project, de “Lil Boat” mixtape uit. Een groot succes; zijn deelname aan de Yeezy Season 1 modeshow in Madison Square voedde de sensatie alleen maar meer. Daar stond hij tussen Young Thug en Ian Connor en stal hij, letterlijk, de show.

“Als ik 20 word voel ik mij denk ik al te oud om nog door het leven te gaan als King of the Youth.”

Volgens Lil Yachty zelfs is dit te wijten aan twee factoren: “Creativiteit en originaliteit. Dat is hoe je het maakt. Ik meen het, dat is echt het ding waarmee je door zal breken. Het internet trekt toe naar “nieuw” en “anders”, innovatief. Elke artiest die via het internet maakte deed dat omdat ie anders was. Kijk naar Soulja Boy die begon te dansen. Spooky Black, een blanke dude die bandanas droeg. Ik zelf, met rood haar en kralen. Of Makonnen, een bolle lightskin guy die opeens met melodieuze trap kwam. Die shit moet gewoon vernieuwend zijn, een toevoeging aan wat er allemaal al is.”

Yachty wist dit op bijzondere wijze te doen, door een conceptueel component toe te voegen aan zijn brand. Door zijn alter-ego genaamd Lil Boat en met zijn vast producer Burberry Perry creëerde hij een sound die naar eigen zeggen een nieuwe genre heeft doen ontstaan: Bubblegum-Trap

Het internet heeft zoals alles in het leven naast voordelen ook zijn nadelen. De informatie die wereldwijd in een dag wordt verspreid werd 100 jaar geleden misschien wel in een jaar verspreid. Deze versnelling van informatieverspreiding zorgt navenant voor een kortere houdbaarheidsdatums voor artiesten. Lil Yachty, die vandaag de dag als “King of the Youth” wordt gezien, zou binnen de kortste keren noodgedwongen zijn troon kunnen afstaan aan de volgende. ”Ik ben bang om ouder te worden. Als ik 20 word voel ik mij denk ik al te oud om nog door het leven te gaan als King of the Youth. Ik geef de troon met alle liefde aan de volgende. Niet zozeer dat ik niet doorga met muziek, maar vanaf dat moment is het tijd voor het volgende stadium. Je kan niet vast blijven houden aan dingen, je groeit uit fases.”

_MG_0236

Lil Yachty maakt deel uit van het label QC, wat staat voor Quality Control Music Group – het label waar onder andere de Migos, Rich The Kid, Skippa da Flippa, OG Maco, Jose Guapo, Johnny Cinco en YNF Lucci zitten. Een grote familie, allemaal afkomstig uit Atlanta. Binnen QC zijn er ook nog artiesten die aan hun eigen label beginnen. Neem bijvoorbeeld Rich the Kid, die onder de naam “Rich Forever” zijn eigen label is begonnen en als eerst Famous Dex heeft getekend.

Yachty heeft soortgelijke plannen met zijn eigen groepje, ‘the Sailling Team’. ”Momenteel zijn wij bezig met een compilatie tape, we proberen die ergens rond eind oktober uit te brengen.” Van alle artiesten binnen The Sailling Team, die in de “All In” video van Yachty zijn laatste “Summer Songs” mixtape te zien zijn, is hij de enige die al echt op dreef is.

“Ik maak muziek die het dichtst bij mijn gevoel ligt. Wat de oude garde hier verder over heeft te zeggen boeit mij eerlijk gezegd totaal niet”

“Alle andere artiesten zijn nog in de beginfase van hun carrière. K-$upreme, m’n rechterhand, is bezig met ze eigen mixtape. Hij is up next. Of nee, misschien zelfs Kodie Shane, wie weet. Maar zij zitten nog echt in de ontwikkelingsfase van hun carrière, hebben nog sporadisch shows en shit, maar dat komt geleidelijk wel op gang.”

Lil Yachty is uiteraard ook van plan om een gezamenlijke tour te doen met zijn Sailling Team, maar eerst zal hij samen met Rae Sremmurd een Amerikaanse doen, in die periode zal hij ook aan zijn debuutalbum werken: “Met het album heb ik geen haast. Dat moet je zeker ook niet hebben. Voor een album moet je echt de tijd nemen. Zo’n project moet echt een belichaming zijn van de top van mijn kunnen – dat kan je niet forceren. Dat moet er echt vanzelf uitkomen.”

_MG_0264

Onlangs kwam Lil Yachty in “negatieve” zin in de media. Er verschenen korte filmpjes die hij maakte van zijn vrienden die discussieerde over het feit dat Drake volgens hen veel beter is dan Tupac, en hij zelf zei dat hij weinig tot niets weet van rap van toen. Dit, tot ongenoegen van menig hip-hop-head.

Maar waar gaat het eigenlijk over? Rappers van vandaag de dag zouden de traditionele bedoeling van hip-hop voorbijstreven, hiphop is inmiddels meer dan goed kunnen rappen op een rauwe beat. Dat vindt Lil Boat ook. “Muziek is gewoon kunst, een expressie van hoe jij je voelt. Ik voel me niet als die n*ggas die zich toentertijd zo voelden. Ik voel me zoals ik me voel, dus maak ik muziek die het dichtst bij mijn gevoel ligt. Wat de oude garde hier verder over heeft te zeggen boeit mij eerlijk gezegd totaal niet, hoewel ik het wel grappig vind dat zij zo in hun feelings zitten.”

Het boeit hem ook totaal niet of zijn muziek dan wel of niet wordt gezien als hiphop: “I don’t give a fuck, mijn fans blijven toch luisteren naar mijn shit, en daar gaat het om. Wat al die andere artiesten doen, mogen ze doen, iedereen z’n ding toch?”

Als je kijkt naar het tijdsbestek waarin Lil Yachty bezig is met muziek uitbrengen, en dat doende terwijl hij pas 19 jaartjes de aarde bewoont, zal de toekomst onwaarschijnlijk veel in het verschiet hebben. Zelf heeft hij daar weinig over te vertellen. “Eerlijk gezegd heb ik geen idee hoe de toekomst zal gaan, maar wie wel? Enige wat ik weet is dat ik money zal blijven maken.”

Beeld: Sybren Tieleman
Tekst: Willem van der Odd