Untitled-6

Maak kennis met Cartiez, één van de allergrootste talenten die ons land rijk is

Tot de zomer van 2014 was Cartiez ‘één van de Lefensmannen’. Af en toe zag je hem voorbij komen in een foto of Vine van Ronnie Flex of Kid de Blits, maar verder was niet echt duidelijk wie hij echt was; tot Murda Turk op 23 mei zijn ‘Goeie Dingen’ EP uitbracht en plots was daar de dikste Nederlandse track van de zomer: ‘Dat Doen We Niet Meer’.

Wie stond op de hook van die track? Jawel, Cartiez. Het was het onofficiële startschot voor de jonge artiest uit Rotterdam, die daarna op albums van o.a. Noizboiz, ,Jebroer, Ronnie Flex en Mr. Polska verscheen. Niet alleen als rapper. Hij schreef mee, produceerde en fungeert als klankbord voor de namen om hem heen.

Maar dat is niet alles wat Cartiez is. Toen wij, voor dit interview, een paar tracks van zijn aankomende album te horen kregen werden wij weggeblazen. Cartiez’ muziek druist lijnrecht in tegen alles wat je tot nu toe van de jonge Lefensman hebt gehoord en laat een compleet nieuwe sound horen. Een sound zo dik dat het geen wonder is dat hij nu al, met ongeveer anderhalve single uit, aanbiedingen krijgt van grote labels. Een sound die zo verfrissend is dat we hem in één keer durven te bombarderen tot een van de ruwste diamanten in de Nederlandse muziekwereld. Hoog tijd voor een gesprek.

Untitled-4

BALLINNN’: Als ik Cartiez zeg, dan zeggen de anderen ‘Dat Doen We Niet Meer’ of Lefensmannen, maar dat is eigenlijk totaal niet waar jij muzikaal mee bezig bent.
CARTIEZ: “Ik snap inderdaad dat mensen dat zeggen, maar dat is inderdaad niet echt mijn muziek. Lefensmannen is een collectief waar we met z’n allen domme muziek maken om op los te gaan. Daardoor hebben wij een bepaalde naam gekregen – daar probeer ik me van de distantiëren. Niet in de zin dat ik niks met de Lefensmannen te maken wil hebben, maar meer dat ik niet meer bekend wil staan om alleen die sound. Het beeld dat nu van mij geschetst wordt, past niet bij mij. Iedereen van de Lefensmannen heeft een eigen sound, ik dus ook.”

Jouw sound ligt wel een stuk verder van rap, het komt niet eens in de buurt van dat genre. Ik zou het eerder omschrijven als pop.
“Met mijn ‘eigen sound’ laat ik mezelf echt horen. Dat is muziek die ik baseer op hoe ik me voel en wat ik heb meegemaakt. Pop is voor mij alles bij elkaar – ik kan rappen, een beetje gitaar spelen, een beetje drummen en beats maken. Gooi dat allemaal in een blender en dan kan je het inderdaad popmuziek
noemen. Rappen is superleuk, maar ik zie mezelf niet rappen op mijn 35e.”

‘’Ik denk het beste product van Nederland te kunnen bieden’

Dan neem ik aan dat je muziek wat meer gefocust zal zijn op volwassenen, toch?
“De muziek die ik maak is zeker een volwassen sound, maar ergens ook wel weer kinderlijk. Gemaakt voor iedereen eigenlijk. Als ik het aan kids laat horen bouncen ze er op en wanneer volwassenen het horen begrijpen ze mijn boodschap. Niet arrogant bedoeld ofzo, maar met die combinatie denk ik het beste product van Nederland te kunnen bieden.”

Untitled-3

Dus een track als ‘Dat Doen We Niet Meer’, dat doen we niet meer?
“Ik sta op ‘New Wave’ met een soort drill track, er komt nog een nummer met Aimecain en Mr. Polska en misschien drop ik zelf nog wel iets als ‘Dat Doen We Niet meer’. Ik wil dat mensen nog op deze Cartiez viben tot ze kennis gaan maken met de andere Cartiez. Ik wil mensen verrassen. ‘Wow, is dít wat hij maakt?'”. “Daarna ben ik in principe klaar met harde rap muziek maken. Maar dat zeg ik nu, aan de andere kant verdien ik nu wel m’n brood met dit. Ik moet sowieso muziek hebben waarmee ik voorlopig kan optreden en van kan leven. “

Wat voor artiesten inspireren je dan? Kijk je veel naar rappers?
“In het buitenland denk ik aan de muziek van Justice en Daft Punk. Omdat ik zelf Frans ben is die muziek mij heel erg gaan inspireren om zelf weer in de studio te gaan zitten, elektronische beats maken. Dat is ook echt mijn ding.” Als we het over Nederland hebben denk ik bijvoorbeeld aan Eefje de Visser. Zij is een singer-songwriter die in 2009 de Grote Prijs heeft gewonnen en zij inspireert mij echt heel erg. Verder denk ik iemand als Spinvis, zijn discografie heb ik helemaal geluisterd, die sound spreekt mij heel erg aan. Palio Superspeed Donkey – een band die pas getekend is door Top Notch – daar zou ik ook wel mee willen fokken.”

Helemaal niemand uit de Nederlandse hiphopscene?
“Misschien Big2 man. Ik denk als wij twee, of ik met the Opposites in de studio ga zitten, dat zij mijn muziek verbeteren en ik die van hun. Dat is ook écht toffe muziek. Maar ik kijk verder dan hiphop. Met Herman van Veen zou ik ook graag willen werken, hij heeft mijn muziek ook gecheckt. Via Reverse is mijn werk bij hem terecht gekomen – hij wilde met mij aan een musical samenwerken. Dat lijkt me echt tof – acteren, musicals, voice-overs. Je moet je grenzen verleggen in het leven, dus waarom niet?”

Je werkte al vaak samen met Boaz en zit dus ook geregeld samen met Reverse in de studio – waar werken jullie aan?
“Boaz en Reverse gaan samen aan mijn album werken. Ik heb twee jaar lang muziek gemaakt en demo’s aan hun laten horen – zij kunnen mijn album naar een hoger niveau tillen. Dat betekent ook dat het nog even gaat duren voordat mijn album uit gaat komen. Ik wil er eerst zelf de tijd voor nemen en iedereen weet dat Boaz en Reverse niet de best bereikbare producers zijn. Ik wil niet dat zij ‘effe’ aan mijn album werken, er moet echt een periode komen waarin we vol op de plaat kunnen focussen.”

Hoe lang is ‘nog even?’
“Als de Boaz en Reverse dus echt tijd hebben om zich te concentreren op mijn album en als ik zelf voel dat de tijd rijp is ervoor. Misschien over anderhalf of twee jaar. In de tussentijd ga ik losse tracks gooien, zodat mensen mijn sound al een beetje leren kennen. Met clips erbij.”

“Boaz en Reverse gaan samen aan mijn album werken.”

“Boaz en Re vertellen mij steeds hoe belangrijk videoclips zijn. Daarom is het ook belangrijk dat een label dat voor mij kan realiseren, ik wil niet die basic Top Notch clips. Ik heb al een paar aanbiedingen liggen, maar het liefst wil ik gewoon een label dat zich een periode lang op mij stort. Het hoeft niet snel.”

Untitled-5

Maar met zoveel ambitieuze plannen moet het toch wel verleidelijk zijn om ergens te tekenen?
“Momenteel zit ik niet ruim, dat geef ik eerlijk toe. Het heeft geen zin om hier de wealthy boy uit te hangen. Ik heb een wat mindere periode achter de rug en ben uit huis gekickt. Maar eigenlijk is het niet erg om skeer te zijn. Je leert genieten van de kleine dingetjes en ik denk dat je ook de puurste muziek maakt. Ik ben het gaan leren waarderen. Wat heb je er aan als je steeds in een hoekje gaat zitten jammeren? Dat had ik een tijdje, maar nu denk ik fuck it. Skeer zijn heeft ook zij charmes.”

Dus, what’s next?
“Ik zie de wereld als een spelletje dat je moet uitspelen. Mensen die nu een ‘normaal leventje’ leiden denken misschien dat ik gek ben, maar ik laat ze dat vooral denken. Ik weet wat ik wil. Ik werk hier elke dag aan. Veel mensen om me heen, zoals mijn moeder, moeten nog aan dat idee wennen. Ik heb mezelf altijd moeten bewijzen. Misschien is dat wel mijn drijfsfeer. Fuck al die money, ik wil gewoon aan die mensen laten zien dat ik, Cartiez Paris, de wereld heb laten zien wat ik in mijn mars heb.”

Tekst door: Armin Shah
Beeld door: Desire Christiaan Maingole // Levi Hofland