IMG_0613-2

Met ‘Remi’ voltooit Ronnie Flex de zoektocht naar zichzelf

Als een donderslag bij heldere hemel bracht Ronnie Flex vannacht om 00:00 precies zijn nieuwe album uit. ‘Remi’ is de veelbesproken opvolger van zijn eerste album, ‘De Nacht Is Nog Jong, Net Als Wij Voor Altijd’ en staat symbool voor waar Ronnie zich de afgelopen drie jaar mee bezig hield – zichzelf vinden.

Om te zeggen dat de 25-jarige Ronell Plaschaert een turbulente fase achter de rug heeft, is een understatement. Hij was de aanvoerder van het succesteam dat New Wave heet, brak barrières met megahit ‘Drank en Drugs’ en vond in de Ahoy zijn grootste podium tot nu toe.

Er zat echter ook een keerzijde aan het succes. Een relatie van zeven jaar liep op de klippen, Ronnie stopte vrijwel met muziek maken en hij raakte in knoop met zichzelf. Hij zag hoe succesverhalen van Broederliefde en Boef uit de grond schoten. Talloze views opstapelend, terwijl Ronnie vanaf de zijlijn toekeek. Zijn optredens brachten hem door half Europa, maar in feite was hij enkel op zoek naar zichzelf.

IMG_0611-2

Zonder shirt aan, weggezakt in de bank met een vrijwel weggebrande joint op de koffietafel voor hem ontvangt Ronnie Flex ons bij hem thuis. Aan de eettafel management en labelmensen, naast de joint een half leeggegeten bord pasta. Wrijvend in zijn ogen gaat hij rechtop zitten – het zijn lange dagen geweest voor de artiest.

Hij is al maanden bezig met zijn tweede album, ‘Rémi’. De opvolger van zijn debuutproject dat in 2014 het levenslicht zag. Aan ‘Rémi’ werkte hij in het geheim – dat de plaat op 30 juni uit zou komen wist hij al lang, de wereld nog niet. Een schokgolf creëren is waar Ronnie op uit is, op zijn eerste album waar ‘mensen voor het eerst op wachten’.

“Mijn eerste album was een sprong in het diepe. Ik zie New Wave als mijn tweede album, dat was ook een sprong – maar eentje met enorme successen. Dit is mijn eerste album als gevestigd artiest; een beetje als het eerste echte album voor mijn fans.”

“Ik ben nog nooit zo emotioneel in de studio geweest”

Zijn fanbase gaat al langer door – een, iets ouder, deel van zijn luisteraars is er al sinds ‘De Nacht Is Nog Jong Net Als Wij Voor Altijd’. Een groep waar Ronnie een speciale binding mee heeft. Zij waren erbij toen hij nog rapte over Drankstand. Toen hij onder de hoede van Nouveau Riche zijn eerste stappen zette. “Dat zijn de mensen die geen foto hoeven te maken als ze me ontmoeten, dat vind ik lauw”, zegt Ronnie dromerig.

IN DE ARMEN VAN EEN ENGEL
Zijn supporters zijn hem ontzettend dierbaar. Hij tweette enkele weken geleden dat hij ‘geen vrienden heeft, alleen maar jullie’. Hij zegt dat het hem goed doet dat hij 24 uur per dag mensen voor hem heeft klaarstaan. “Het is een bedankje. Soms voel ik me kut, dan plaats ik iets op Twitter en dan krijg ik tientallen berichtjes waardoor ik me direct beter voel. Het is een uitlaatklep, maar vooral een contactmoment met de mensen die mij checken.”

Het zijn de mensen die weten dat ‘Regen in de Tuin’ Ronnie Flex zijn favoriete track is. Het is de track waarmee hij de vuurdoop van zijn Deuxperience Band shows mee beleefde. Die hij stopzette, midden op Noorderslag met alle ogen op hem gericht. Die track heeft nu plaatsgemaakt – ‘Rémi’ heeft een nieuwe favoriet voortgebracht.

IMG_0619-2

‘In De Armen van een Engel’. Een track die zowel een ode is aan zijn moeder, als een terugblik op zijn meest serieuze relatie tot nu toe, die na 7 jaar brak. “Ik ben nog nooit zo emotioneel in de studio geweest als toen. Dat ging over de relatie met m’n ex en ik was zeven jaar met haar samen. Je praat daar niet zo gauw over in het normale leven, dus doe ik het met muziek. Maar deze was lastig, ik was uren bezig met het opnemen van één verse. Toen ik die track had gemaakt wist ik dat m’n album af was.”

Ronnie stopt met zoeken naar een aansteker en gaat verder. “Zeven jaar met iemand zijn, dat is real shit. Die track is ook anders dan alle andere tracks. Die zijn soms gebaseerd op real life situations, maar ook enigszins fictief. Op mijn eerste track deed ik dat vaker, maar ik ben mijn muze kwijtgeraakt. Dat maakt mij ook een andere artiest.”

ENERGIE
Er was echter een periode waarbij Ronnie zichzelf nauwelijks artiest wilde noemen. Hij tweette dat hij veel mensen was kwijtgeraakt na ‘New Wave’, waaronder zichzelf. Hij knikt met zijn hoofd. “Ik begon kleding te kopen die andere mensen droegen, omdat ik dacht dat het zo hoorde. Ik was het gewoon even kwijt man. Ik maakte geen muziek meer zelf, alleen op afspraak. Ik trad op en leefde, maar vergat te doen waar ik van hou.”

Het was een verwarrende periode voor de artiest die al jaren geluid maakte, maar door een track die bedoeld was als grapje, opeens op nummer 1 terecht kwam. De tracks die voortkwamen, onder andere op Lil Kleine’s debuutalbum ‘WOP’ (waar Ronnie op 7 van de 11 tracks te horen was), borduurden voort uit de vibe die werd afgegeven door het succes van ‘Drank en Drugs’ – iets waar Ronnie zich niet volledig mee wilde associëren.

Aan het einde van 2016 trok Ronnie aan de handrem. Hij switchte van management en kwam terecht bij SPEC. Het was een re-set voor de Cappellenaer. Zijn financiële zaken werden op orde gezet, zijn schema werd schoongeveegd en Ronnie kon zich focussen op waar hij voor geboren was.

“Ik vergat te doen waar ik van hou”

Dat ging niet zonder slag of stoot, zegt Ronnie. “Ik was schichtig. Voor ‘Energie’ heb ik, behalve ‘Plek Als Dit’, een jaar lang geen muziek uitgebracht. Dat beangstigde mij. Ik zag de hele game opkomen, ik zag hoe Boef en Broederliefde alles in de fik zetten.”

Ronnie heeft zijn aansteker gevonden en steekt zijn joint op. “Heb ik het nog wel in me?’, vroeg ik mezelf. Soms gebeurt het dat goede artiesten nog steeds heel goed zijn, maar dat ze geskipt worden door het grote publiek. Pas toen ik ‘Energie’ had gemaakt wist ik dat dat niet bij mij zou gebeuren. Niemand kon me stoppen om dat uit te brengen, alles heb ik zelf gefikst. Zelf de clip geschoten, binnen twee weken was de track online.”

VOLG ME
‘Rémi’ is gemaakt met Ronnie’s vaste partner in het muzieklandschap: Boaz van de Beatz. Het is kenmerkend voor Ronnie, die zijn cirkel klein houdt. Niet uit wantrouwen, maar uit automatisme. “Ik denk dat het mijn karakter is. Ik kies altijd hetzelfde eten, drink het zelfde drinken. Ik speel sinds dat ik begon met FIFA alleen maar met Arsenal.”

Dat is ook de reden dat Ronnie zich in 2015 hard maakte dat een specifiek producer mee moest naar Schiermonnikoog, waar ‘New Wave’ gemaakt werd. De rapper stond erop dat Lefensman lid Jack Chiraq, die tot op dat punt vrijwel niks had uitgebracht, meeging naar het Waddeneiland.

IMG_0622

“Ik wilde gewoon een week lang pokoes met hem maken man. Ik had Top Notch twee maanden van te voren al gezegd dat ik wilde dat hij meeging. Eindstand waren we daar twee dagen en wilde iedereen alleen maar tracks met Jack maken.” De periode na New Wave was dan misschien een mindere voor Ronell, hij is wel bewust wat voor impact de plaat heeft gehad: wat voor stem we hebben gekregen tegen mensen van buitenaf die het in twijfel willen trekken, of neerbuigend willen doen over Nederlandse rap. Kijk naar het scorebord, dat zegt genoeg.”

OPGEKOMEN
Het tweede album laat zich moeilijk omschrijven. Het is een plaat waarop Ronnie verschillende uitersten op zoekt. Van het emotionele, breekbare ‘In De Armen van een Engel’ tot meezingers als ‘Dichterbij Me’ – Ronnie etaleert zijn verschillende stijlen op hoog niveau.

Een track die de harten van old-school Ronnie fans sneller doet kloppen is ongetwijfeld ‘Opgekomen’. Het is dan ook geen Ronnie Flex, maar een Flonti Stacks track – het trappende alterego van de superster maakt een terugkeer op ‘Rémi’. Dat was een must, volgens Ronnie.

“Laat me m’n trapshows doen, god damnit”

“Dat hoort gewoon bij me. Ik heb niet zoveel trap uitgebracht, nu komen boys op met trap. Ik moet dan wel laten zien dat ik dat ook kan. Dat ik dat ook ben.” Ronnie pauzeert even en recht zijn rug. “Weet je wat het is? Hiphop feestjes boycotten me. Zo lijkt het in ieder geval. Ze weten niet, ze doen alsof ze niet weten of ze willen niet weten. Ik fok shit op daar. Elke keer dat ik op Encore sta, of een Appelsap – ik maak het helemaal stuk. Ik snap niet waarom dat soort festivals mij niet connecten.”

Ronnie trekt zijn benen op en lijkt hardop na te denken. “IK denk dat ze meerijden op artiesten die nu in het moment gaande zijn, maar ik denk dat ze Flonti Stacks onderschatten. Ik ambieer dat juist. Als ik die kans maar krijg.” Hij lacht. “Bij deze: boek Flonti Stacks. Ik heb dit nog nooit gezegd, maar ik zit er echt mee. Boek me gewoon op een kleine stage, ik kom nog voor weinig money ook. Laat me m’n trapshows doen, god damnit.”

IMG_0594-2

Strekkend voor de frustratie van Ronnie is het succes van ‘In Een Jet’. Één van de meest legendarische traptracks in de geschiedenis van Nederland, die de miljoen views nog niet bereikt heeft. “Pijnlijk, ja, maar vooral een mythe. Die track kan gewoon niet naar een miljoen”, glimlacht Ronnie. “Natuurlijk zou dat lauw zijn, maar het is juist tof dat die als enige daar onder blijft hangen. Hoe weinig views die track heeft en hoeveel dope momenten ik ermee heb meegemaakt in real life.. Ik heb tracks met 20 miljoen views waar ik veel minder op heb meegemaakt dan met In een kaolo Jet met acht ton views.”

Alles wat Ronnie zegt wijst op een revanche – hij lijkt een pad als Drake te willen bewandelen. De clubs moeten op slot, de meisjes moeten wegzwijmelen bij ballads, de jongens moeten kapot gaan in de moshpits. Aan zijn werk-ethiek ligt het in ieder geval niet. Niet meer. “Ik heb het nog tegen niemand gezegd, maar bij deze: We gaan door. Boaz en ik zijn al begonnen aan een nieuw album. Een tape met meer trap, meer Flonti, meer hits. Ronnie is pas net warmgedraaid.”

TEKST: Yannick de Keijzer
BEELD: Vincent King