mhd-1

MHD is pas zes maanden bezig en nu al Parijs ontgroeid

‘Nee, ik heb weinig heimwee naar mijn oude leven. Ik hoef niet meer voor dag en dauw op te staan om te gaan werken, kan lang uitslapen en doe ’s avonds mijn shows. Ja, ‘life is good now’.’ Aan het woord is Mohamed Sylla, beter bekend onder zijn artiestennaam MHD, een afkorting van zijn voornaam. Hij is een aantal dagen in Nederland om zijn debuutalbum ‘MHD’ te promoten, maar ook voor belangrijke zaken als een bezoekje aan de FEBO en een interview met ons.

Ik spreek MHD op het kantoor van Top-Notch dat, door de link met Universal waar MHD getekend is, zijn Nederlandse PR doet. De sfeer op het kantoor is ontspannen. Mohamed houdt gedurende het hele interview zijn oordopjes in zijn oren en iPhone in de hand en is vergezeld door een vriend en zijn manager, die tevens vertaalt van Engels naar Frans en andersom. Op mijn eerste vraag, of hij wat over zijn achtergrond wil vertellen, geeft MHD dan ook antwoord in het Frans: ‘Mijn naam is Mohamed Sylla, ik ben 21 jaar en ik kom uit Parijs. Zes maanden geleden werkte ik nog als pizzabezorger en reed ik op mijn scooter door Parijs, nu verdien ik geld met mijn muziek en vlieg ik de hele wereld over.’

mhd-3

Dat ik pas twee maanden geleden kennis maakte met MHD en zijn Afrotrap-serie is dus niet heel gek. ‘Ik ben inderdaad slechts zes maanden geleden begonnen met de Afrotrap-serie en de bijbehorende clips. Het is allemaal enorm snel gegaan en heel groot geworden. De YouTube-comments in het Nederlands, Duits en Engels blijven me ook verbazen. Of ik het succes kan verklaren? Nee, ik begrijp het zelf eigenlijk nauwelijks, maar ik probeer er gewoon van te genieten en laat het allemaal een beetje op me afkomen.’

Het is dan ook niet gebruikelijk dat een Franse rapper in Nederland of internationaal doorbreekt. Maître Gims had hier een jaar of twee geleden een bescheiden hitje met ‘J’me tire’, maar daarmee is alles wel gezegd wat betreft Franse rap in Nederland. MHD brak eerder dit jaar de Melkweg al, doet dat op 21 december weer dunnetjes over (in de Melkweg) en is geboekt voor Encore Festival. Hij lijkt met zijn Afrotrap-sound een gouden formule te hebben gevonden. ‘Afrotrap is meer dan de afzonderlijke nummers die zo heten, het is echt een eigen geluid, mijn concept. Het is een samensmelting tussen Franse hiphop, Franse teksten en Afrikaanse instrumentals en ritmes. Ik heb zelf een Guineese en Senegalese achtergrond, vandaar de Afrikaanse invloeden.’

‘Ik wil me niet beperken tot een vast thema’

Naast de herkenbaar Afrikaanse beats en de kenmerkende ad-libs (‘Papapapaw!’/’Allooorss!’), zijn er ook de Franse teksten met Parijse slang. Waar gaan MHD’s teksten over? ‘Het gaat over van alles, er is niet per se één overkoepelend thema. Je hebt ‘ego-tripping’ (braggen en boasten, eds.), freestyle, geschreven en daarmee meer doordachte nummers, ik doe aan story-telling… Ik probeer gewoon van alles, ik wil me muzikaal gezien niet beperken tot een vast thema.’

Er is desalniettemin één thema dat meermaals terugkeert in zijn nummers en dat is voetbal. Op onder meer Afrotrap Pt. 3 (Champions League) en Roger Mila rapt MHD over de sport. Aangezien ik met een voetballiefhebber én Fransman te maken heb, komt het gesprek als vanzelfsprekend op het EK, dat in juni en juli plaatsvindt in Frankrijk. ‘Frankrijk gaat winnen’, zegt hij stellig. ‘Dat staat vast, het leidt voor mij geen twijfel. Ze hebben het sterkste team en het thuisvoordeel. Ik ga ook naar een aantal wedstrijden, waaronder de finale op 10 juli in Parijs. Ik verwacht Les Blues daar te zien winnen.’ Gezien zijn liefde voor de sport en zijn Franse nationaliteit, laat ik hem weten dat ik hem de aangewezen artiest had gevonden voor maken van het officiële EK-nummer. De UEFA speelde echter op safe en koos voor David Guetta. ‘Ik had het zeker tof gevonden, maar ben helaas niet benaderd. Een titel voor het nummer… Eurotrap!’

mhd-2

Het was een mooi gehoor en gezicht geweest; Eurotrap over de tribunes en alle fans die ‘le mouv’ dansen in het Stade de France. Le mouv is MHD’s eigen dansje, zijn ‘signature move’ als het ware. Le mouv heeft wel iets weg van het bespelen van een air guitar, hoewel de beweging daarmee tekort gedaan wordt. Voor een duidelijkere indruk, kun je de clip bij het nummer Fais le mouv bekijken. ‘Het is begonnen als een filmpje op social media, waar het goed opgepakt werd. Daarna heb ik het gebruikt in de clip voor Afrotrap Pt. 2 en de daarop volgende delen. Het is echt mijn beweging geworden.’

Het is niet heel gedurfd om te stellen dat het hard is gegaan met MHD. Het kan verkeren; in zes maanden tijd van pizza bezorgen naar een goed ontvangen debuutalbum, een eigen dans en shows over de hele wereld. Waar ik voor het interview verwachtte dat zo’n transitie het leven van een 21-jarige flink op zijn kop zou zetten, valt dat in werkelijkheid wel mee. ‘Het grootste verschil is dat mensen met andere ogen naar mij kijken. Ik kan in Parijs ook niet meer rustig over straat. Gelukkig heb ik nu een auto, dus kom ik alsnog wel van A naar B. Verder ben ik zelf niet veel veranderd; ik werk hard, woon nog steeds op dezelfde plek, hang en rook shisha met dezelfde mensen. Feestjes? Ik ben nooit echt een feestganger geweest. Bij de shows gaat het los, maar daar blijft het wel bij. Ik doe niet aan afterparties of dat soort dingen.’

‘Zes maanden geleden verdiende ik nog mijn geld als pizzabezorger’

Bij de shows gebeurt het dus. Daarvan heeft MHD er veel deze zomer en niet alleen in Frankrijk. ‘Het wordt een drukke zomer. Er zit een nieuwe clip aan te komen en ik ga verder heel veel optreden. Ik heb mijn eigen shows en concerten natuurlijk, daarnaast ben ik geboekt op festivals over de hele wereld. Ik ga onder andere naar New York en Montreal in Canada, maar ook in Europa staat er genoeg op de planning. Bovendien slaat mijn muziek in Afrika aan en heb ik ook daar een paar shows staan. Gezien mijn roots zou ik zelf graag optreden in Guinee en Senegal, we gaan kijken of we dat kunnen regelen deze zomer.’ En na de zomer? ‘Zo ver plan ik nog niet vooruit op dit moment. Eerst de zomer maar eens overleven.’

Op 21 december staat MHD in de Amsterdamse Melkweg, waarvoor kaartjes nog beschikbaar zijn. 

Foto’s: Guyrin Jomairo
Tekst: Muus Visser