mark-rutte-big-brother

We mogen gaan stemmen over de Sleepwet

De Nederlandse bevolking mag zich in maart uitspreken voor of tegen de sleepwet. De Kiesraad maakte vanochtend bekend dat er genoeg geldige handtekeningen zijn opgehaald om een raadgevend referendum daarover te houden. Er waren meer dan 300.000 handtekeningen nodig om tot een referendum te komen. Uiteindelijk zijn er rond de 375.000 handtekeningen verzameld. De Kiesraad heeft besloten het referendum samen te laten vallen met de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart.

Het nieuwe kabinet van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie lijkt niet persé toe te gaan geven aan het referendum. CDA-leider Sybrand Buma zei dat het kabinet vasthoudt aan de nieuwe bevoegdheden voor de inlichtingendiensten, ongeacht de uitslag. De andere coalitiepartijen blijven de Wiv ook steunen, maar zeggen nog niet wat er moet gebeuren als een meerderheid tégen stemt.

Voor degene die nog niet op de hoogte zijn met wat de sleepwet is verwijzen we je graag hier naar toe. Het is namelijk een wet die ontzettend veel invloed heeft op iedereen met een computer, telefoon of internetverbinding: iedereen dus. De AIVD en MIVD (Nederlandse FBI en CIA) mogen, als de wet doorgevoerd wordt, namelijk op grote schaal kopieën maken van data die verstuurd worden; ook van niet-verdachte personen: jij en ik dus. We weten in ieder geval wat ons te doen staat op 21 maart, stemmen tegen die sleepwet.