640

Mr. Polska heeft zichzelf opnieuw uitgevonden

Op de dag dat Mr. Polska het BALLINNN’ HQ binnenliep stond er een enorme grijns op zijn gezicht – enkele minuten eerder had hij doorgekregen dat het tweede wapenfeit van zijn aanstormende album ‘$NOLLER’, ‘Ravotten’ met Ronnie Flex, was opgenomen in de playlist van 3FM. Een unicum – het is de allereerste track van Mr. Polska die in steady rotation op de radio komt. En dat voor een man die al jarenlang in de scene zit, verkozen is tot Pool van het Jaar en door Diplo de ‘A$AP Rocky van Nederland‘ genoemd werd.

Die Nederlandse A$AP Rocky gaat over een kleine week zijn tweede album uitbrengen: ‘$NOLLER’. Een album waarop we een nieuwe kant van de Pool horen. Was het op ‘Waardevolle Gezelligheid’ nog chaos dat de toon sloeg, op ‘$NOLLER’ klinkt Polska gebalanceerder, emotioneler en volwassener – maar het album staat vooral waar Polska voor staat: vernieuwing.

Controversie

“Muziek maken kan een sicke hoofdpijn zijn. Het ontstaat uit emotie en soms eist dat zijn tol. Ook bij dit album. Ik heb het mijzelf niet makkelijk gemaakt door de rol van vertegenwoordiger van de nieuwe sound op me te nemen. Zo presenteer ik mijzelf en zo wil ik dat mensen mij zien: als de guy die toonaangevend is in wat gaande is.”

“Er zijn een hoop goede artiesten in Nederland waar ik bewondering voor heb en waarvan ik de muziek koop op iTunes, maar die gewoon doen wat ze aan de andere kant van de zee ook doen. Dat maakt jou geen mindere artiest, maar ik wil dat niet. Ik wil nieuw zijn. Of je het nou goed vindt of niet, je kan niet ontkennen dat het niet nieuw is. Die freshness bewaken is gewoon heel moeilijk – zeker als je al één tori hebt gedaan die goed werkte.”

Die tori waar Polska het over had was zijn succesvolle sound waarmee hij medio 2012 clubs, festivals en poppodia kort en klein maakte. “Ik kan die sound niet eens een naam geven. Het was gewoon Nouveau Riche. Het werd iets dat zich heeft ontwikkeld tot iets wat andere mensen op een gegeven moment ook zijn gaan maken, buiten onze groep om. Voor mij zou het falen zijn om dan daarop door te gaan. Maar dan komt de vraag: wat ga je dan doen?”

IMG_2764

Clash

Polska ging, wederom, opzoek naar vernieuwing. Maar de man die mede-verantwoordelijk was voor de vernieuwing in the first place, Boaz van de Beatz, leek eerst niet mee te zoeken. “Ik werk bijna alleen maar met Boaz, maar hij ziet ook dat de wereld verandert. Op een gegeven moment was Nederland niet meer relevant genoeg voor hem om zoveel tijd in een album te stoppen. Dat zorgde voor een soort clash tussen mij en Boaz. Er was een lange periode waarin ik hem probeerde te overtuigen dat ik ook voor dat internationale ding wilde gaan, maar dat dat voor mij iets meer tijd nodig heeft. Hij was in zijn mind al verder. Hij schreeuwt al jaren tegen mij: “Fuck Nederland, we moeten internationale shit doen.”

 “Boaz schreeuwt al jaren tegen mij: “Fuck Nederland, we moeten internationale shit doen.”

“Maar ik wilde dat nog niet. Iets in mij zei dat ik het gewoon moet doen. Ik wilde mezelf nog meer uittesten. Ik zie Nederland als een trainingskamp. Zo’n dag als vandaag, dat ‘Ravotten’ in de 3FM playlist komt, dat is een sicke boost. Wij hebben de muziek zo gefinetuned dat mensen er niet meer omheen kunnen en het op de radio komt. Dat is een bevestiging dat we deze shit verder kunnen schieten dan Nederland.”

Achtergrondmuziek

Uiteindelijk vonden Boaz en Polska elkaar weer, maar dat gebeurde niet zomaar. De nieuwgevonden stijl van Polska, die je terughoort op o.a. ‘De Libi’ en ‘Ravotten’ was niet iets waar Boaz meteen warm van werd. “Ik kwam altijd al op housefeestjes, maar had nooit echt iets met die muziek. Toen ik er kennis mee maakte, maakte het niet uit dat dat hele feest klonk als alleen maar sicke intro’s en outro’s die 10 uur lang aan elkaar gemixt worden. Dat was gewoon achtergrondmuziek. Pas toen ik naar acts als Disclosure begon te luisteren begon ik die muziek echt te snappen. De muziek die ik als achtergrondmuziek zag was echt lauw en wilde ik in m’n auto luisteren.”

“Ik heb Boaz daar echt van moeten overtuigen, omdat uit te proberen. Hij gaf echt geen ene kankermoer om die muziek. Hij dacht hetzelfde als ik, gewoon achtergrondmuziek in de club. Toen dacht ik ‘fuck it’, en ging ik met andere producers werken. Maar ja, dan kom ik terug bij hem, liet ik hem mijn shit horen en dan zie je hem zitten en denken. Hij kreeg er niet meer uit dan een droge “aight aight, is wel lauw”, maar dan weet ik al genoeg – hij fokt er mee. Voordat ik het wist vroeg hij om de sporen van een track zodat we er samen even aan konden zitten. Uiteindelijk heeft hij de hele plaat alsnog ge-executive produced.

IMG_2656

Sound

“Ik vind deze sound passen bij volwassen worden. Ik zou nu geen ‘Vlammen’ kunnen maken zonder het geforceerd te laten klinken. Fans worden ook ouder, dus ik hoop dat mensen samen met mij op die reis kunnen gaan. De echt jonge kids zullen het misschien niet snappen, zij willen misschien iets anders horen. Maar je kan niet iedereen blij maken en je wil zeker niet de slaaf van de fans worden. Ik wil muziek maken voor mezelf.”

“Ik moet voor mezelf bepalen wat de maatstaf voor succes is.”

De sound mag dan wel volwassen zijn, de oorspronkelijke successen lijken op het eerste oog tegen te vallen. ‘De Libi’, volgens Polska één van zijn beste tracks, blijft op YouTube hangen rond de 600.000 views. Ter vergelijking: ‘Hausa Wausa’, ‘Vlammen’ en ‘Soldaatje’ zitten allemaal boven de 4 miljoen views. “Ik moet voor mezelf bepalen wat de maatstaf voor succes is. Eerst was dat duidelijk: één miljoen views in een maand means this shit is hot. Nu moet ik voor mijzelf uitvogelen hoe dat werkt. Bijvoorbeeld bij ‘De Libi’. Hoe moet ik weten of die track een succes is? Ik kan het niet aan YouTube zien, maar krijg er wel goede feedback van ‘volwassen’ mensen op.

Volwassen

Het is een woord dat vaak voorkomt in het gesprek: ‘Volwassen’. Niet alleen als het over de muziek gaat, maar ook over de persoon Polska. “Ik begon om me heen ook te zien dat ik ouder wordt. Vroeger waren wij Nouveau Riche. Jonge gasten, altijd samen, gek doen, tegen dingen aanschoppen, schijt hebben aan alles. Op een gegeven moment ging iedereen zijn eigen pad en werd iedereen wat ouder.  Toen zag ik Ronnie en zijn Lefensmannen clan veel bij Boaz. In hun zag ik Nouveau Riche terug. Hoe wij vroeger met zijn allen waren. Toen begon ik me af te vragen of ik geforceerd in die vibe moest blijven hangen, of moest accepteren dat ik niet meer die guy ben en dat mijn muziek mee moet groeien. Die Nouveau Riche vibe is weggelegd voor andere jonge gasten. Ik moet weer een eigen, unieke plek creëeren.”

“Het is belangrijk om dichtbij jezelf te staan en bewust te zijn van groei. Anders wordt je die Dries Roelvink die forever in een gele onderbroek op een podium staat”

“Het is belangrijk om dichtbij jezelf te staan en bewust te zijn van dit soort dingen. Anders wordt je die Dries Roelvink die forever in een gele onderbroek op een podium staat. Je moet dichtbij jezelf staan en jezelf niet voor de gek houden. Mijn moeder gooit om de zoveel maanden haar hele woonkamer om. Dan zet zij de bank op een andere plek, plakt ze een andere kleur behang. Alleen maar omdat verandering zo fijn is. Met dezelfde spullen in haar huis creëert ze de vibe van een heel nieuw huis. Ze waardeert alle spullen weer. Als je blijft veranderen, dan blijf je waarderen.”

IMG_2768

Drugs

Wie het album voor het eerst opzet krijgt meteen een klap in het gezicht. De opener, ‘Respect Mijn Gezicht’, windt er geen doekjes om. “De opener is heftige shit. Een reality check. Ik wilde mensen even wakker schudden, een sicke emotie loslaten. Dat nummer paste daar perfect bij.”

In misschien wel zijn realste verse ooit praat Polska over het klaar zijn met Nederland, oppervlakkigheid en cocaïne. “Ik moet heel duidelijk zijn: ik ben nooit verslaafd geweest aan iets. Als je aan drugs verslaafd bent, dan vind ik dat je aan het verliezen ben. In mijn vorige interview hebben ze mijn woorden verdraaid en mij neergezet alsof ik een sicke verslaving aan XTC had, terwijl iedereen experimenteert. Binnen no-time nam ander media dat over. Daar was ik echt fucked up van.”

“Een paar van onze allergrootste hits, ‘Zusje’, ‘Soldaatje’, ‘Allermooiste Feestje’ en ‘Survivaltocht’ zijn allemaal in drie dagen tijd gemaakt”

“Maar ik moet eerlijk zijn – drugs hebben een invloed gehad. Een paar van onze allergrootste hits, ‘Zusje’, ‘Soldaatje’, ‘Allermooiste Feestje’ en ‘Survivaltocht’ zijn allemaal in drie dagen tijd gemaakt, in een soort van slopende sneltrein vaart. Drie jaar geleden waren Boaz, Ronnie, Amarildo en ik in de studio nadat we drie dagen non-stop hadden gefeest. Daarna hebben we constant nummers gemaakt en daar zijn uiteindelijk een paar van de beste tracks uitgekomen. Dat geestverruimende heeft ons zeker geholpen bij het muziek maken, misschien hadden we zonder dat die tracks nooit gemaakt.”

“Maar het is belangrijk om te weten dat je die shit niet nodig hebt. Er zijn artiesten die de studio niet in kunnen gaan zonder eerst geblowed te hebben. Dat is prima, maar ik ben streng voor mijzelf en wil niet afhankelijk zijn van iets om goede muziek te kunnen maken. Daarom kan ik ook zeggen dat drugs op dit album bijna geen rol hebben gespeeld. Die eerste track is een terugblik naar een periode waar drugs af en toe aanwezig was, maar tijdens het maken van dit album speelde het geen rol meer in mijn leven.”

Expeditie Robinson

Wat dan wel een rol speelde? Vernieuwing. Niet alleen muzikaal, maar ook op persoonlijk gebied. Polska kreeg een dochtertje en maakte zijn prime-TV debuut bij Expeditie Robinson. “Daar voelde ik me alsof ik een klein kind was. Niet meer bezig met de maatschappij, met de drukte. Je zat daar gewoon en het belangrijkste was dat je ging eten en dat je niet ging vechten met iemand. Zo heb ik me heel lang niet gevoeld. Mijn leven is een chaotische trein die alleen maar doorgaat. Behalve de zondag, waarop ik met mijn dochter chill, ben ik dag en nacht bezig. Ik gun mezelf geen rust. Expeditie Robinson heeft me laten inzien dat het goed is om af en toe even rustig aan te doen. Niet alleen maar werken en succes.”

“Bij Expeditie Robinson voelde ik me alsof ik een klein kind was.”

“Daarnaast was het heel erg bevredigend om te zien dat mensen mij als persoon lauw vonden, niet alleen om mijn muziek. Ik heb mezelf daar echt blootgesteld en dat heeft voor mij goed uitgepakt. Als een oud vrouwtje op straat naar mij toekomt en zegt dat ik haar favoriet ben – iemand die normaliter niet mijn muziek zou checken, die 180 graden weg van mijn lifestyle staat, maar die mij wel een lauw persoon vindt. Dat is sick vlijend. Een mooier compliment dan een compliment om je persoonlijkheid kan je niet krijgen.”

Tekst: Yannick de Keijzer
Beeld: Daniel Wolters

Deze hele week is Mr. Polska gasthoofdredacteur bij BALLINNN’. Verwacht artikelen, lijstjes en paarden. Heel. Veel. Paarden. ‘$NOLLER‘ is vanaf 13 februari te koop.