Schermafbeelding 2020-05-28 om 11.37.09

Deze musea zijn tof om te bezoeken in juni

Vanaf 1 juni mogen de musea ook weer open en kunnen we weer naar dope expo’s, foto tentoonstellingen en interessante museums. We deelden eerder al onze favoriete musea in Amsterdam en Rotterdam – vandaag tippen we een aantal musea die je volgende maand kan checken in Nederland. Als je naar één van de onderstaande spots wil, denk er dan aan dat je eerst een kaartje koopt online, en je natuurlijk aan de regels van het RIVM houdt.

Stedelijk


Het Stedelijk museum in Amsterdam was net begonnen met een toffe tentoonstelling wat eerst in het Londense Tate Modern te zien was. De expo heet ‘Nam June Paik – The Future is Now’ en laat al het werk zien van kunstenaar Nam June Paik, die voorliep op de hedendaagse massamedia.

Kunsthal


Dit bericht bekijken op Instagram

Expressieve penseelstreken? Een wandtapijt! De Franse kunstenaar Alain Séchas (1955) schilderde het ontwerp van dit wandkleed. Het object is met zoveel vakkundigheid geweven dat het lijkt alsof ook dit oppervlak is bedekt met een dikke laag verf. Door nieuwe garenkleuren te ontwikkelen en een mix van wollen en zijden draden te gebruiken, zijn de schakeringen van het ontwerp zo getrouw mogelijk nagebootst. Ook al zien we een abstracte compositie, de titel neemt je in gedachten mee naar Japan en laat je fantaseren over de lente, wanneer de kersenbloesems afsteken tegen een blauwe lucht. Vanaf ‪maandag 1 juni‬ is dit werk – en vele andere – te bewonderen in de tentoonstelling ‘Extra Large’. Boek je ticket met tijdslot online via ‪kunsthal.nl/tickets‬ Alain Séchas (*1955) A Map of Japan, 2012-2017 Manufacture des Gobelins 300 × 240 cm, wool, silk Collection Mobilier National © Alain Séchas, ‪c/o Pictoright Amsterdam 2019‬ foto: Isabelle Bideau #kunsthal #kunsthalrotterdam #alainsechas #amapofjapan #extralarge #tapestry #textileart #wallhanging #artoftheday #comingsoon

Een bericht gedeeld door Kunsthal Rotterdam (@kunsthal) op


In Rotterdam is in de Kunsthal de tentoonstelling ‘Extra Large’ te zien, een collectie van 66 wandtapijten die ontworpen zijn door onder andere Picasso, Le Corbusier en Miro. De kunsthal is sowieso een aanrader als je in Rotterdam woont en zin hebt in musea – je hebt hier altijd veel verschillende expo’s tegelijkertijd.

Eye


Dit bericht bekijken op Instagram

Once Upon a Time… in Hollywood is vanaf 1 juni terug in Eye en – als enige in Nederland – op 35mm. Is dat speciaal? Jazeker. Waarom? Het is precies zoals Tarantino de kijkervaring bedoeld heeft. ⁠⠀ ⁠⠀ Een 35mm-filmkopie is goed voor het equivalent van 6K in de digitale wereld – terwijl de meeste bioscoopfilms digitaal op 2K worden vertoond. Tel daar het rijke analoge kleurenpalet (de kleuren zijn levendiger, het zwart is donkerder) en de schoonheid van de gruizige filmkorrel nog eens bij op, en je hebt een unieke cinematografische ervaring. Film zoals film bedoeld is! 💛⁠⠀ ⁠⠀ #eyefilm #tarantino #quentintarantino #onceuponatimeinhollywood #margotrobbie #bradpitt #leonardodicaprio #35mm #35mmfilm

Een bericht gedeeld door Eye Filmmuseum (@eye_film) op


Het Eye in Amsterdam gaat ook weer open. Niet alleen is dit een museum, maar ook een bioscoop. Combineer deze twee voor een vernieuwend museum bezoek: check de tentoonstelling ‘Chantal Akerman – Passages’ van filmmaker en kunstenaar Chantal Akerman en bezoek films zoals ‘Do the Right Thing’ van Spike Lee of ‘Once Upon A Time in Hollywood’ op 35 mm.

Anne Frank huis


Dit bericht bekijken op Instagram

We’re opening our doors again! From 1st June onwards, you are welcome at the Anne Frank House.⁠ ⁠ #annefrank #annefrankhouse #amsterdam

Een bericht gedeeld door Anne Frank House (@annefrankhouse_official) op


Dit is normaal gesproken atuurlijk een heel populair museum voor toeristen, maar die zijn er nu niet. Je kunt nu dus online een kaartje kopen voor het Anne Frank Huis, en hoeft daarna niet meer uren in de rij te staan. Mocht je dus altijd al een keertje willen gaan, dit is je kans.

Fotomuseum Den Haag


Dit bericht bekijken op Instagram

In de aanloop naar onze heropening op 1 juni, tonen we een aantal highlights uit de tentoonstelling van Eddy Posthuma de Boer, ‘De eerste foto van God.’ Vandaag belichten we de serie die hij maakte voor de Wereldtentoonstelling van 1970 in Osaka. Eddy Posthuma de Boer werd in 1969 voor de Nederlandse presentatie op de Wereldtentoonstelling in Osaka gevraagd om in kleur een dwarsdoorsnede van de Nederlandse maatschappij in beeld te brengen. Deze Wereldtentoonstelling, die in 1970 die plaatsvond, had als thema ‘Vooruitgang en harmonie voor de mensheid’. Het streven was om de vooruitgang in communicatie- en informatietechnologie, die in rap tempo de maatschappij aan het veranderen was, te humaniseren. Architecten Jaap Bakema (1914-1981) en Carel Weeber (1937) maakten van het Nederlandse Paviljoen een multimedia-installatie bestaande uit ruimtelijke collages die bezoekers moesten onderdompelen in beeld en geluid. Total Design, het ontwerpbureau van onder anderen Wim Crouwel (1928-2019), droeg bij aan de inrichting van het paviljoen. We zien hier een aantal van de resulterende beelden en meteen wordt duidelijk waarom Posthuma de Boer voor deze opdracht gevraagd werd: ze stralen ten volste zijn liefde voor de medemens uit. De foto’s tonen een voor die tijd typerend optimistisch beeld van Nederland, vol met jonge gezinnen, vrolijke tieners en hardwerkende volwassenen. Een echte promotietour van de succesvolle naoorlogse Nederlandse samenleving. Nu, vijftig jaar later, een waar nostalgisch genot om naar te kijken. Ale foto’s © Eddy Posthuma de Boer Tekst: Willemijn van der Zwaan #Fotoverhalen #onlinedichtbij #EddyPosthumadeBoer #Wereldtentoonstelling1970 #fotomuseumdenhaag #museumsfromhome #museumsandchill

Een bericht gedeeld door Fotomuseum Den Haag (@fotomuseumdenhaag) op


In Den Haag vind je zometeen o.a de tentoonstellingen ‘Helena van der Kraan – Beer & Teddy’, een foto expo vol met teddyberen en het werk van de legendarische  Eddy Posthuma de Boer, één van de grootste na-oorlogse Nederlandse fotografen.