netwerkborrel

Naar een netwerkborrel: hoe pak je het goed aan?

Of je er nu van houdt of niet: tijdens een netwerkborrel is het belangrijk om je mannetje te staan. Je wilt immers goed kunnen vertellen over je business – wie weet kun je wel nieuwe relevante connecties of klanten opdoen. Bereid je aanpak voor zo’n borrel dan ook goed voor, zodat je er met zelfvertrouwen naartoe kunt gaan. Waar je aan kunt denken? Dat vertellen we je in dit artikel!

Professionele look

Het ligt een beetje aan het type netwerkborrel, maar over het algemeen kun je wel stellen dat je er goed aan doet om je netjes en zakelijk te kleden. Besteed de nodige aandacht aan je styling – net zoals je bijvoorbeeld zou doen als je naar een sollicitatiegesprek zou gaan. Zorg dat je haar netjes zit en dat je goed ruikt. Draag een fraai overhemd, met eventueel een jasje erover. Voor een meer casual look ga je voor een jeans voor heren. Daaronder draag je een nette pantalon, en natuurlijk mooie veterschoenen of instappers. Zo kom je meteen goed verzorgd voor de dag! Belangrijk om de juiste eerste indruk te maken.

Vertel je verhaal

Het is slim om je verhaal klaar te hebben staan, zodat je meteen je zegje kunt doen zodra je met iemand in gesprek raakt. Oefen dit eventueel zelfs thuis: zo komen de woorden tijdens de borrel makkelijker uit je mond. Houd het kort en bondig, want het is ook weer niet de bedoeling dat je continu aan het woord bent. Op het moment dát je aan het woord bent, is het wel mooi als je de juiste dingen zegt. Maak je verhaal interessant, zorg dat het blijft hangen.

Stel de juiste vragen

Het succes van netwerken zit ‘m ook in het stellen van vragen aan anderen. Stel interessante vragen aan je gesprekpartners. Wat drijft ze binnen hun bedrijf? Naar welke eventuele samenwerkingen zijn ze op zoek? Het wordt absoluut gewaardeerd als je een dialoog aangaat. Daar komen immers boeiende gesprekken uit voort! Wees ook niet bang om iemand die je wilt spreken gewoon aan te spreken – daar is zo’n evenement immers voor bedoeld.

Neem visitekaartjes mee

Tijdens een netwerkborrel ben je met verschillende personen in gesprek. Om er zeker van te zijn dat je ook na afloop nog wordt onthouden, doe je er goed aan om visitekaartjes uit te delen. Zo kan iemand altijd weer even jouw naam en bedrijfsnaam terugzoeken. Je kunt op zo’n kaartje tevens direct je telefoonnummer, e-mailadres en website vermelden, om het eenvoudiger te maken om met je in contact te komen. Stop de kaartjes bijvoorbeeld in je binnenzak, zodat je er altijd snel bij kunt bij de afronding van een gesprek. Na een geslaagde ontmoeting zit dat zo helemaal goed!