man-person-people-train

Naast elkaar zitten in het vliegtuig kost je een fortuin

Perse naast elkaar zitten in het vliegtuig kost je al aardig wat en gaat je alleen maar meer kosten, zo blijkt uit onderzoek uitgevoerd door Tix.nl. Zij onderzochten vijftien vliegtuigmaatschappijen waar Nederlanders vaak tickets boeken en het reserveren van een stoel is vaak één van de prijzigste onderdelen an de trip. Zo kan een compleet gezin al gauw 100 euro extra kwijt zijn als ze samen willen zitten.

De duurste vliegtuigmaatschappijen zijn volgens het onderzoek Lufthansa, AirBerlin en Eurowings. Zij vallen nog onder prijsvechters als Ryanair en EasyJet. KLM is, verrassend, één van de goedkoopste opties.

Volgens een woordvoerder van Tix.nl zijn er honderden verschillende tarieven voor de zitplekken in vliegtuigen, die nog eens bovenop de ticketprijs terechtkomen. De prijs is afhankelijk van de plek van de stoel in het vliegtuig, of je bij het raam of gangpad zit, hoeveel beenruimte je hebt en of je dus samen wil zitten. “Voor de reizigers is er totaal geen overzicht”, meldt de woordvoerder aan De Telegraaf.

Plekken op de eerste rij en op de nooduitgang zijn vaak de populairste plekken – dus ook vaak de duurste. „De consument klaagt steen en been over de verborgen meerkosten, die vaak pas tijdens de boeking duidelijk worden”, zegt de woordvoerder. „Als je vooraf geen specifieke plek of plekken vastlegt, bestaat de kans dat het gezin of reisgezelschap lukraak verdeeld over het hele toestel zit. Je wordt dan haast gedwongen bij te betalen.”

Ook de Consumentenbond maakt zich kwaad over de verborgen kosten en wil dat maatschappijen ervoor zorgen dat alle kosten van het boeken vooraf 100 procent helder zijn, zodat je maatschappijen eerlijk met elkaar kunt vergelijken. „Wie iets comfortabeler wil zitten, moet bij meer dan 80 procent van de onderzochte vliegmaatschappijen gemiddeld zo’n 25 euro per persoon bijbetalen voor de gewenste plaats. Bijna een kwart rekent ook meer voor raam of gangpad. Soms is een dure reservering zelfs verplicht of is de optie om dat niet te doen onzichtbaar”, stelt een zegsman.