Screen Shot 2016-11-28 at 09.38.07

Handelaren in nep merkkleding worden aangepakt door de politie

Je hebt het vast wel eens voorbij zien komen: neppe merkkleding die wordt aangeboden via de social media. Vijf procent van alle merkkleding die Europa binnenkomt is nep – en daarom heeft de politie besloten om hier wat aan de toen.

In de afgelopen twee weken werden twaalf verdachten, waaronder meerdere minderjarigen, aangehouden. Ook zijn woningen en opslagplaatsen doorzocht. Doordat veel online verkoop gaat via de sociale media zoals Facebook en Instagram, is het voor de politie makkelijk om illegale handel op te sporen. “Deze scholieren denken: oh, een leuk handeltje voor ernaast” vertelt Valentine Hoen, persvoorlichter van het OM. “Daar zien ze een fijne bijverdienste in. Ze kunnen in het ergste geval vier jaar gevangenisstraf en een strafblad krijgen.” Echter kunnen de gevolgen vaak groter zijn dan de scholieren zich kunnen voorstellen: “Dan kunnen ze tijdens hun studie nergens stage meer lopen en krijgen ze het moeilijk bij het vinden van een baan. En dan, dan hebben ze pas echt een probleem.”

De namaak-artikelen zijn vaak van merken als Nike, Adidas, Philipp Plein, Kenzo en Canada Goose. In totaal werden in de laatste twee weken 3500 nep-kleding artikelen in beslag genomen. Ook werd er beslag gelegd op bankrekeningen van verdachten.

Twee verdachten zijn inmiddels veroordeeld tot taakstraffen van respectievelijk 40 en 16 uur. De socialmedia-accounts van de verdachten worden ook offline gehaald, hiermee verliezen de handelaren hun netwerk. In sommige gevallen gaat bestaat hun following uit meer dan 20.000 volgers.