NS_icm_koploper_3

De NS upgrade binnenkort mobiele app met een ‘zitplaatszoeker’

De NS komt binnenkort met een nieuwe upgrade voor de mobiele NS app. De nieuwe app is equiped met een ware ‘Zitplaatszoeker’. Momenteel wordt er getest met de app op het traject Utrecht-Nijmegen en Utrecht-Den Bosch. Eind 2019 moet in alle treinen te zien zijn in welke coupé er nog een plekje over is.

Het werkt als volgt: Wie nu gewoon instapt bij de eerste de beste deur, kan voortaan kijken in welk gedeelte van de trein de kans op een zitplek het grootst is. Dankzij sensoren in de rails wordt gemeten welke coupés zwaar zijn en welke juist lichter: dat laatste wijst erop dat daar waarschijnlijk nog zitplekken vrij zijn.

Het systeem werd het afgelopen jaar getest tussen Arnhem en Den Bosch. Daar bleek het systeem goed te werken en reageerden reizigers positief. ,,Na de proef is het snel gegaan met het uitbreiden van de zitplaatszoeker. We proberen steeds vaker langere treinen in te zetten, zodat er meer plekken beschikbaar zijn. Dan is het zonde als die niet allemaal gebruikt worden. Je kunt natuurlijk door de trein heen lopen, op zoek naar een plek. Maar zo kun je al bij het instappen zien waar je moet zijn”,  aldus een woordvoerder van de NS.

Bron: AD.nl