Nutella-jpg

Nutella zou kanker kunnen veroorzaken

Die spaarzame momenten in ons leven dat we ons oprecht gelukkig voelen worden misschien nog zeldzamer. Denk even met ons mee: een vers getoast broodje. Niet te krokant, niet te zacht. Een net geopende pot Nutella; het mes dat in de Nutella glijdt en vervolgens het heerlijke smeersel evenredig over je broodje verspreidt. Dat, lieve mensen, is de definitie van geluk.

Maar misschien is dat geluk wel kankerverwekkend.

Vorig jaar constateerde de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) dat palmolie, dat onder andere in Nutella wordt gebruikt, het risico op kanker vergroot. Het bedrijf achter Nutella, Ferrero, is nu een campagne begonnen om te benadrukken dat iedereens favoriete chocopasta veilig genoeg is voor consumptie.

De EFSA zegt dat palmolie meer potentiële kankerverwekkende stoffen veroorzaakt dan andere plantaardige oliën – deze stoffen ontstaan wanneer de olie boven de 200 graden celcius verwarmd worden; de benodigde temperatuur om geraffineerd te worden. Reden voor groot alarm is er echter nog niet: consumenten wordt voorlopig niet afgeraden om te stoppen met het eten van producten die palmolie bevatten. Voor een goede risicoanalyse is verdere studie nodig; de Wereldgezondheisorganisatie erkent het risico echter wel.

Nutella zet inmiddels zelf alles op alles om aan te tonen dat het product niet kankerverwekkend is. Zij beweren dat de palmolie nét onder de 200 graden verhit wordt en daarbij gebruik maakt van lage druk, om het ontstaan van kankerverwekkende stoffen tegen te gaan. Boven de 200 graden ontstaan er immers glycidyl vetzuur esters; als die door het lichaam verteerd worden komt er glycidol vrij. Glycidol is een stof die in verband wordt gebracht met tumorvorming.

Is palmolie algeheel skippen dan geen optie? Niet voor Nutella. Palmolie is een zeer belangrijk ingrediënt voor de chocopasta; het verkrijgt en behoudt de zachte textuur van het goedje. Volgens Ferrero is het niet zomaar mogelijk om palmolie te vervangen voor een ander ingrediënt, zoals zonnebloemolie. Dat zou direct invloed hebben op de smaak en textuur. “Nutella zonder palmolie maken zou een inferieur substituut voor het originele product opleveren, het zou een stap achteruit zijn”, zegt inkoopmanager Vincenzo Tapella.

Dus, Nutellalovers onder ons, wees gewaarschuwd en wacht verder onderzoek af.