Schermafbeelding 2017-04-21 om 13.36.42

Oud-voetballer Fernando Ricksen komt met docu over zijn strijd tegen ALS

Fernando Ricksen werd in 2013 gediagnosticeerd met de spierziekte ALS. In de zomer van 2016 werd hij door sportjournalist Vincent de Vries gevraagd of hij een documentaire over hem mocht maken. Hiervoor werd de oud-voetballer van o.a. AZ en Glasgow Rangers acht maanden gevolgd. De sportjournalist was te gast bij RTL Late Night om te spreken over ‘De Finale Strijd’ van Fernando Ricksen.

Ondanks zijn ziekte geniet Fernando Ricksen nog volop van het leven. Met deze documentaire wil hij laten zien hoe het is om met deze spierziekte te leven. Maar voornamelijk dat je nog kunt genieten van het leven, ondanks zijn onzekere toekomst. Het meeste genot haalt hij dus ook uit zijn vierjarig dochtertje.

Aan tafel bij HUmberto Tan wordt De Vries gevraagd of Ricksen wel eens aan euthanasie heeft gedacht. ”Hij kan niks, maar hij heeft ook geen pijn. Hij wil nog lang genieten van zijn dochtertje. Zij geeft hem zoveel kracht.” Hij blijft optimistisch. Ricksen is ervan overtuigd dat hij als eerste de spierziekte zal overleven en zichzelf ziet als de nieuwe Stephen Hawking.

Het is een zware periode geweest en hij hoopt dat er met de documentaire meer bewustzijn komt over de ziekte. ”Er zitten goede en slechte momenten in, het is best emotioneel, maar dat past in de documentaire.”

De Finale Strijd wordt maandag om 22.00 uitgezonden op RTL 7.