popo

Politie lanceert apps om snitchen makkelijker te maken

De politie in Nederland heeft het maar druk, zo druk dat zij jouw hulp nodig hebben. “Wij komen gewoonweg niet aan alles toe”aldus hoofd innovatie van de Nationale Politie Hans Schönfeld. Via drie nieuwe  apps kan jij als voorbeeld burger binnenkort je steentje bijdragen.

Voor niks gaat de zon op, dat weet ook de politie. Als beloning voor het ‘meespeuren’ worden er prijzen uitgeloofd aan behulpzame burgers. Je nieuwe functieomschrijving bestaat onder andere uit: het zoeken naar vermiste personen en gestolen auto’s. Via deze weg wil de politie midden in de samenleving staan en burgers de kans geven een bijdrage te leveren aan een veiliger Nederland.

Er hangt een behoorlijk prijskaartje aan dit initiatief, maar liefst 50 duizend euro per app. Maar gelukkig betalen we in Nederland genoeg belasting, so that’s covered. Verwacht wordt dat begin volgend jaar de app Autémon en de vermisten-app gelanceerd worden. Het is nog niet zeker wanneer de derde app af is, die bedoelt is bij het helpen van oplossen van een inbraken.

Vooralsnog is dit een experiment, dat van baan gehaald wordt indien het niet gaat werken. Dat is maar goed ook, volgens Bas Filippini, voorzitter van Privacy First: “Spionnetje spelen is vooral een gevaarlijke ontwikkeling, die heel hype- en sensatiegevoelig is”.

Voor nu laten we de politie hun werk doen en laten we het snitchen over aan Opsporing Verzocht.