Schermafbeelding 2018-11-19 om 17.35.08

Pro-Piet aanhangers lieten zich dit weekend ongelooflijk hard kennen in Eindhoven

Dit weekend stond volop in het teken van de landelijke intocht van Sinterklaas en zijn Zwarte Pieten. Onze vrienden van Vice gingen op stap met Mitchell Esajas – organisator van Kick Out Zwarte Piet – en zijn aanhang om een blik te werpen op het verloop van de demonstratie. Het plan was om naar Den Helder te gaan, maar door de felle tegendemonstratie was dat niet mogelijk. Zo zijn ze naar Eindhoven gegaan en dat ging er heftig aan toe.

Pro-Piet aanhangers lieten zich dit weekend ongelooflijk hard kennen in Eindhoven. Zo werden er eieren gegooid naar Anti-Piet aanhangers voor de ogen van de politie, werden er door jong & oud racistische/seksistische opmerkingen gemaakt en werden de demonstranten met de dood bedreigd. Ons respect gaat uit naar het onuitputtelijke geduld van de Anti-Piet demonstranten. Ze laten zich niet kennen en doen waarvoor ze voor gekomen zijn: het maken van een statement.

De burgemeester van Eindhoven, John Jorritsma, zei erover: “Van een vrije meningsuiting [kon] nauwelijks sprake zijn door het zeer intimiderende gedrag van een heel grote groep agressieve, onaangekondigde hooligans. Scheldpartijen, beledigende spreekkoren, ophitsen, het gooien van eieren. Het is echt een wonder dat de vreedzame demonstranten het nog zo lang volhielden.”

Bron: Vice