Rachel

Rachel dacht dat haar ex al 2 jaar dood was, maar komt hem tegen in restaurant.

Toen Rachel (18) haar vriend ‘Alistar’  ontmoette werkte hij als kok in haar lokale pub in Australië.  Niet veel later ontstond er een vonk en officieel boyfriend en girlfriend. “Hij was erg vriendelijk, lief” liet ze in een interview  weten.

Drie maanden in de relatie kwam Alistair op een avond, met een gebroken hand langs bij Rachel. Hij beweerde dat hij die had opgelopen tijdens een gevecht dat niet zijn fout was.De blessure betekende wel dat hij een tijdje niet kon werken. Hij vroeg of haar of hij wat geld kon lenen om de maand door te komen. Duizend Australische dollar (620 eu).

Een paar maanden later gingen de twee uit elkaar. “Niet omdat er iets ergs gebeurd was, hoor”, zegt Rachel. “We hadden elkaar niet bedrogen, de relatie was gewoon ten einde. Dat voelde je.”

Toen het uitging betaalde hij haar maar voor de helft terug, maar naar de andere helft kon ze fluiten. Hij antwoordde niet op haar berichtjes “Ik kreeg van zijn vrienden eerst te horen dat hij naar een afkickcentrum was gegaan. Ik vond dat raar, want ik had nooit gemerkt dat hij drugs gebruikte. Later bleek echter dat hij al zijn vrienden ook geld schuldig was. Een paar duizenden dollars in totaal.”

Time went on, maar plotseling kreeg Rachel een wat vreemd telefoontje. Alistair was overleden, zo kreeg ze te horen. De moeder van Alistair vertelde al zijn vrienden dat haar zoon vermoord was. “Ik probeerde het verlies op mijn eigen manier te verwerken, en uiteindelijk is me dat ook gelukt.”

Na twee jaar was Rachel er weer boven op en besloot op een dag samen met haar vriendin wat te gaan eten in een restaurant. Maar niet zomaar een restaurant, de vriendin van Rachel is namelijk een dorpsgenoot van Alistar, en Alistar heeft nog een broer die daar in het lokale restaurant werkt. Volg je het nog? Okay, nu komt het.

Rachel’s vriendin wist dat haar jeugdvriend, de broer van Alistar in het restaurant werkte. Om even gedag te zeggen vroeg ze een van de werknemers of hij vandaag werkt.  “Ik weet nog dat zijn broer er ook werkte. Ik vroeg aan de dienster of hij er was, zodat ik even hallo kon zeggen want ik had hem al lang niet gezien. De dienster antwoordde dat hij er niet was. Maar zijn broer wel.”

Rachel kon het niet geloven. Plots zag ze hem staan. Alistair. In levenden lijve. “Ik ging in shock.”

De twee vroegen aan de ober of de ‘kok’ even tot bij hen kon komen. “In de plaats kwam de uitbater van het restaurant naar ons, om te vragen of er een probleem was. Hij vroeg ons om te vertrekken.”

De meiden liepen naar hun auto en besloten naar de politie te gaan. “De agenten vertelden me dat het zijn woord tegen het mijne was en dat ik niet kon bewijzen dat ik hem ooit geld had gegeven. Er was niets dat ik kon doen.”

En toen kreeg de nacht nog een vreemdere wending. Toen Rachel en haar vriendin naar het restaurant belden om te vragen of ze met Alistair konden spreken, kregen ze te horen dat niemand met die naam er werkte. En amper een paar minuten later kreeg Rachel een berichtje van Alistairs moeder om te klagen dat de scène die Rachel gemaakt had ervoor gezorgd had dat Alistair zijn job verloren was. “Het enige wat ik wilde, was nog eens met hem praten, zodat we alles konden uitklaren. Meer niet.”